Ny håndbok skal hjelpe norsk industri med å dele overskuddsvarme
Overskuddsvarme er ofte ubrukt
Overskuddsvarme er et biprodukt av mange industriprosesser, og industrien forsøker ofte å finne måter å bruke den internt for å øke energieffektiviteten. Når dette er umulig går ofte overskuddsvarmen til spille, ubrukt. En bedre løsning, fra et miljøperspektiv, er å finne en annen virksomhet som trenger denne ekstravarmen, og etablere et samarbeid.
Et veikart for industrien
Faktorene som står i veien for slike samarbeid har blitt nøye forsket på av tidligere studier. Denne håndboken utforsker derimot nye ideer og elementer som kan inkluderes i energidelingssamarbeider – som alternative forretningsmodeller, kontraktselementer og verdiskapende alternativer utover tradisjonelt kjøp og salg av overskuddsenergi. Resource and Energy Collaborations – a Handbook er helt gratis og tilgjengelig for nedlasting ved følgende adresse:
https://www.sintef.no/projectweb/higheff/results/deliverables/handbook/
Du kan også lese mer om håndboka på SINTEF sin blogg:
https://blog.sintef.com/sintefenergy/energy-efficiency/resource-and-energy-collaborations/
"HighEFFs ambisjon er å redusere industriens spesifikke energiforbruk og utslipp av klimagasser, og øke verdiskapning", sier senterleder Petter Røkke. "Senteret har i stor grad prøvd å finne løsninger på teknologiske utfordringer, men vi har også studert andre barrierer og muliggjørelser som forretningsmodeller, juridiske spørsmål og samfunnsutfordringer. Håndboka vi lanserer nå fra NTNU Samfunnsforskning AS (som er partner i HighEFF) viser et veikart som jeg håper vil øke mulighetene for etableringen av energieffektiviseringstiltak i norsk industri."
Håndboka var laget av Shared Resources, et forskningsprosjekt som undersøkte nye muligheter for ressursdeling- og energidelingssamarbeider i norsk industri. Den ble utført av NTNU Samfunnsforskning i samarbeid med Institutt for industriell økonomi og teknologiledelse, med finansiering fra HighEFF, Senteret for en energieffektiv og konkurransedyktig industri for fremtiden.
HighEFF er finansiert av industrien og det offentlige, gjennom Forskningsrådets ordning Forskningssentre for miljøvennlig energi (FME).
Nøkkelord
Kontakter
Petter Egil RøkkeForskningssjef, SINTEF Energi
Tel:901 20 221Petter.E.Rokke@sintef.noBilder

Lenker
Om SINTEF
SINTEF er et av Europas største forskningsinstitutt, med flerfaglig spisskompetanse innenfor teknologi, naturvitenskap og samfunnsvitenskap. SINTEF er en uavhengig stiftelse som siden 1950 har skapt innovasjon gjennom utviklings- og forskningsoppdrag for næringsliv og offentlig sektor i inn- og utland. SINTEF har 2200 medarbeidere fra 80 nasjoner og en årlig omsetning på over fire milliarder kroner.
Visjon: Teknologi for et bedre samfunn
www.sintef.no
Følg pressemeldinger fra SINTEF
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra SINTEF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra SINTEF
Norsk teknologi sørger for japansk klimagevinster27.6.2025 11:22:24 CEST | Pressemelding
Ti millioner CO₂-varmepumper til varmtvann solgt – miljøseier med norske røtter
Sanntidsdata er nødvendig for å utvikle fremtidens smarte bygg24.6.2025 09:35:32 CEST | Pressemelding
Tilgang til sanntidsdata er avgjørende for å få bygninger som er både energieffektive, smarte og fleksible.
SINTEF får nøkkelrolle i to nye forskningssentre for fremtidens transport19.6.2025 14:09:54 CEST | Pressemelding
Sjefforsker Marianne Ryghaug i SINTEF skal lede forskningssenteret TRACE som skal utvikle kunnskap og løsninger for et transportsystem som tar hensyn til natur, miljø og arealbruk.
Regjeringen styrker Norges infrastruktur for kvanteforskning19.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
NorFab tildeles 35 millioner kroner for å sørge for at Norge henger med i det internasjonale kunnskapskappløpet om kvanteteknologi.
Nytt AI-verktøy skal forutsi risiko for klimarelaterte byggskader18.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Et nytt forskningsprosjekt ledet av Wenn Property og SINTEF skal utvikle et AI-verktøy som analyserer risiko for byggskader og foreslår forebyggende tiltak.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom