Ny fagstrategi fra kriminalomsorgen skal forebygge seksuallovbrudd
Blant tiltakene er å øke kunnskapsgrunnlaget, sikre en trygg straffegjennomføring og styrke tilbakeføringsarbeidet. Fornærmede skal ivaretas bedre, alle personer dømt for seksuallovbrudd skal risikokartlegges, og behandlingstilbudet skal gjennomgående styrkes.
- Seksuallovbrudd, uansett form, er dypt integritetskrenkende og har ofte alvorlig helsemessige og sosiale konsekvenser for de fornærmede. Særlig sårbare er barn som ofre. Tiltak for å motvirke tilbakefall for personer dømt for seksuallovbrudd er av betydning, både for fornærmede og for samfunnets trygghet. Kriminalomsorgen ønsker, gjennom denne fagstrategien, å styrke dette arbeidet, sier avdelingsdirektør for Forebygging, tilbakeføring og sikkerhet i Kriminalomsorgsdirektoratet, Heidi Bottolfs.
Antall seksuallovbruddsdømte øker
Antallet som dømmes for seksuallovbrudd har økt kraftig de siste årene og økningen forventes å fortsette. I år 2000 utgjorde denne gruppen 6 prosent av alle domfelte i fengsel. I 2020 var denne andelen økt til nærmere 25 prosent. Antall personer dømt til forvaring for seksuallovbrudd er mer enn tredoblet siden 2007. Cirka 30 prosent av unge i alderen 15-24 år i fengsel er dømt for seksuallovbrudd.
Nærmere om enkelte av tiltakene i fagstrategien
Risikokartlegging og styrking av behandlingstilbudet: For å redusere risikoen for tilbakefall vil kriminalomsorgen risikokartlegge alle personer dømt for seksuallovbrudd, samtidig som behandlingstilbudet styrkes. Det er viktig å sikre en trygg tilbakeføring til samfunnet blant annet gjennom gradvis progresjon og botrening. Det legger rammer rundt den domfelte som reduserer risikoen for ny kriminalitet.
Bedre ivaretakelse av fornærmede: Personer dømt for seksuallovbrudd skal prioriteres for rask innkalling til straffegjennomføring. Kriminalomsorgen vil sikre at fornærmedes ønsker om å bli varslet ivaretas best mulig. I samarbeid med lokale konfliktråd skal kriminalomsorgen tilrettelegge for at fornærmede og domfelte får tilbud om gjenopprettende prosesser under straffegjennomføring. Det forutsettes at domfelte erkjenner egen kriminalitet og at fornærmede samtykker.
Organisasjoner som representerer fornærmede vil i større grad bli inkludert.
Seksuallovbrudd er utfordrende
Seksuallovbrudd som grunnlag for straffegjennomføring i fengsel og samfunn omfatter voldtekt, overgrep mot barn, incest, blotting, samt nettkriminalitet, som er en nyere og økende form for seksuallovbrudd.
Personer dømt for seksuallovbrudd har store individuelle forskjeller i problematikk, behov og risiko for tilbakefall. Noen er ressurssterke, andre har lettere psykisk utviklingshemming, volds- og/ eller rusproblemer og psykiske lidelser. Mange har omfattende behov for bistand til å skaffe bolig, arbeid og opplæring, behandling, sosialt nettverk mv.
De møtes som oftest med fordømmelse av samfunnet eller under straffegjennomføringen. Dette kan gjøre det vanskelig for domfelte å delta i kriminalomsorgens tilbud og i behandling fra helsetjenesten. Fagstrategien har derfor en rekke tiltak overfor personer dømt for seksuallovbrudd for å skape trygghet og redusere isolasjon, styrke innholdet rettet mot lovbruddet, samordne kontroll og tilbakeføring, samt styrke kompetansen blant ansatte.
Hele fagstrategien ligger som vedlegg til pressemeldingen i kriminalomsorgens presserom på NTB Kommunikasjon.
Nøkkelord
Kontakter
Heidi BottolfsKriminalomsorgsdirektoratet
Tel:41626710heidi.bottolfs@kriminalomsorg.noDokumenter
Lenker
Om Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI)

Solheimsgata 21
2000 Lillestrøm
404 38 800http://www.kriminalomsorgen.no
Følg pressemeldinger fra Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI)
Nøkkeltall fra kriminalomsorgen for mai 20255.6.2025 08:40:23 CEST | Pressemelding
I mai var det 3044 personer i fengsel i Norge. Samtidig ble 514 straffereaksjoner påbegynt i samfunnet. Av disse var 286 med elektronisk kontroll (fotlenke) og 117 var samfunnsstraff. Ved utgangen av mai satt 13 personer under 18 år i fengsel.
Nøkkeltall fra kriminalomsorgen for april 202521.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
I april var det 3044 personer i fengsel i Norge. Samtidig ble 483 straffereaksjoner påbegynt i samfunnet. Av disse var 271 med elektronisk kontroll (fotlenke) og 115 var samfunnsstraff. Ved utgangen av april satt ni personer under 18 år i fengsel.
Lanserer deltidsutdanning i lokale fengsler30.4.2025 11:33:52 CEST | Pressemelding
Kriminalomsorgen utvikler nå en desentralisert deltidsutdanning som skal tilbys fra januar 2026. Målet er flere utdannede fengselsbetjenter og enda større mangfold med hensyn til alder, bosted og livssituasjon.
Nøkkeltall fra kriminalomsorgen: Økt kapasitet i ungdomsfengslene24.4.2025 09:30:47 CEST | Pressemelding
I mars var det 3031 personer i fengsel i Norge. Samtidig ble 542 straffereaksjoner påbegynt i samfunnet. Av disse var 302 med elektronisk kontroll (fotlenke), og 128 var samfunnsstraff. Antallet innsatte i fengsel som er under 18 år har økt fra 7 til 10 fra mars 2024 til mars 2025.
Nøkkeltall fra kriminalomsorgen for februar 202520.3.2025 08:30:00 CET | Pressemelding
Den 7. mars var det 3020 personer i fengsel i Norge. I februar ble 528 straffereaksjoner påbegynt i samfunnet. Av disse var 280 med elektronisk kontroll (fotlenke), og 126 var samfunnsstraff. Antallet innsatte i fengsel som er under 18 år har økt fra 7 til 15 fra februar 2024 til februar 2025.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom