Boligmappa

Ny boliglov vedtatt: - Nå blir det vanskelig å selge brukt bolig uten dokumentasjon fra håndverkeren

Del

Den nye boligloven er i dag vedtatt i Stortinget. Målet er å skape en tryggere bolighandel. Hvordan loven vil slå ut i praksis er ikke sikkert, men én ting kan allerede slås fast: Nå blir det viktigere enn noen gang å få dokumentasjon fra håndverkere.

Det å selge brukt bolig uten dokumentasjon på hvem som har gjort hva vil trolig bli som å selge bruktbil uten servicehistorikk: Prisen blir vesentlig lavere.

- Inntil nå har man hatt mulighet til å selge en boligen «som den er». Det har ikke gitt boligselger insentiv til å dokumentere boligens tekniske tilstand, sier Erling Olaussen, daglig leder i Boligmappa. - Det nye lovverket snur dette opp ned. Nå må boligselger kunne dokumentere hvem som har gjort hva.

Arbeidet med den nye avhendingsloven ble påbegynt av tidligere justisminister Tor Mikkel Wara. Hans etterfølger Jøran Kallemyr kunne i dag se den gjennomført, da flertallsregjeringen sørget for å vedta forslaget.

Bra også for håndverkeren

- Økt etterspørsel etter boligdokumentasjon er godt nytt for alle håndverkere som  dokumenterer. Og det er de seriøse, som betaler skatt og driver sunne bedrifter, fortsetter Olaussen. – Den nye avhendingsloven kan bidra til å redusere svart arbeid.

 Dette er de viktigste endringene:

  • Slutt på å selge boligen “som den er”. En brukt bolig har en mangel dersom den avviker fra “det kjøperen kunne forvente”.
  • Én kvadratmeters-regel. Det regnes som et arealavvik om det overstiger to prosent og minst én kvadratmeter.
  • 10.000-kroners-grense. Det regnes som en mangel kjøper kan kreve erstatning for, om den overstiger 10.000 kroner.
  • Krav til takstmenn og tilstandsrapport. Det stilles krav til takstmenns kompetanse samt utformingen av tilstandsrapporten.
  • Undersøkelsesplikten strammes inn. Kjøper kan ikke kreve erstatning for forhold som er beskrevet i tilstandsrapporten eller annen dokumentasjon, uavhengig om de har lest den eller ikke.

Uenighet om konsekvensene

I løpet av det siste året har partene i eiendoms-Norge og forbrukerorganisasjoner uttalt seg om forslaget. Forbrukerrådet, Huseiernes landsforbund og Help forsikring har vært blant aktørene som har vært svært positive, og hevdet at endringene er etterlengtet og vil oppfylle intensjonen om en tryggere bolighandel.

På den andre siden har aktører som Eiendom Norge, Finanstilsynet og BI-professor Harald Benestad Anderssen vært sterkt kritiske, og ment at endringene tvert i mot vil øke konfliktnivået i bolighandelen.

Nøkkelord

Kontakter

Eirik Vigeland
Markedssjef
991 50 246
eirik.vigeland@boligmappa.no

Bilder

Lenker

Om Boligmappa

Boligmappa
Stensarmen 4
3112 Tønsberg

https://www.boligmappa.no

Boligmappa

Boligmappa er boligens servicehefte. Over 1,1 millioner boliger har en digital boligmappe med dokumentasjon fra håndverkere, eiendomsmeglere og boligeier. 3700 håndverksbedrifter bruker tjenesten til å dokumentere arbeidet sitt. 

Alle bedriftene er kontrollert for fagkompetanse, økonomi og selskapsform. For boligeiere er boligmappa.no gratis, og uten reklame.

Boligmappa er eid av Ambita AS med over 90 %. Ambita er heleid av Nærings- og fiskeridepartementet. Nelfo, Rørentreprenørene Norge og EFO er også med på eiersiden.

Følg pressemeldinger fra Boligmappa

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Boligmappa på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Boligmappa