Ny æra for norsk kinakål
– Da ble den som oftest servert finstrimlet med hermetisk mais, ananas og rød paprika, som også var «eksotisk» på den tiden. Utover på 90-tallet øker forbruket av salater, inkludert flere norske varianter. Nå er kinakålen på vei til å bli trendy igjen, sier kokk og matfaglig rådgiver Toril Gulbrandsen i Opplysningskontoret for frukt og grønt.
Norsk kinakålsesong forlenget
Grønnsaksprodusent Ragnhild Nærstad i Lier, er en av de største kinakålprodusentene i Norge. Hun forteller at det er en super kvalitet på årets avling.
- Nå er sesongen godt i gang og den varer lenge, forteller hun. - Produsentene i Lier har gått sammen om et kontrollert atmosfærelager for å øke kinakålsesongen. Dermed får vi frisk kinakål i en lengre periode. Kinakålen som høstes i september/oktober legges på lageret og holder godt utover vinteren. Kinakålen har lengere holdbarhet enn andre salattyper, blant annet fordi den ikke oksiderer i snittflatene.
Kinakål på nye måter – varmebehandling hever smaken
Mange har fått øynene opp for å varmebehandle kinakålen.
- Det er smart og anbefales. Ved varmebehandling kommer den fine søtlige smaken på kinakålen fram. Kinakål kan med fordel smørdampes, gratineres, stekes eller brukes i stuinger og paier. Kinakål kan også brukes i supper, gryter, wok og annen asiatisk mat, tipser Toril og legger til at den ikke må kokes for lenge for da mister den smaken.
Grillet kinakål må du prøve i sommer, sier Toril. Det blir fort en favoritt. Skjær kinakålen i båter og grill dem til de har fått fine grillstriper og er møre. Det er enkelt.
- En annen rett du må prøve med kinakål er å bake den i smakfull tomatsaus. Det er en nydelig og enkel rett som gjerne kan serveres til middagen.
Koreansk nasjonalrett – Kimchi - en fermentert variant
En rett som er blitt veldig populær er den koreanske klassikeren kimchi. Det er en fermentert rett hvor kinakålen er hovedingrediens. Den får du overalt i Korea. Her får du en enkel utgave av kimci som du må prøve.
Fakta om kinakål
- Kinakål har både lavt energi- og fettinnhold og er en kilde til vitamin C. Vitamin C styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Kinakål har også et høyt innhold av kostfiber som er gunstig for fordøyelsen.
- Kinakål kommer, som navnet tilsier, opprinnelig fra Kina. Der ble den gjerne spist til frokost. I Europa har kinakål vært dyrket siden midten av 1900-tallet.
- Norsk kinakål dyrkes i store deler av landet, fra Frosta i Trøndelag og sørover.
Nøkkelord
Kontakter
Toril GulbrandsenInnholdsrådgiver og matfaglig rådgiver
Tel:957 32 919toril.gulbrandsen@frukt.noBilder
Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Vinnere av NM i frukt og grønt dagligvare 202523.10.2025 15:36:40 CEST | Pressemelding
Under Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) sin fagdag i Bjørvika i dag, ble vinnerne av NM i frukt og grønt dagligvare 2025 kåret. Her er årets vinnere.
Nye forbrukstall på frukt og grønt: De som spiser lite syns de spiser nok23.10.2025 09:46:53 CEST | Pressemelding
På Opplysningskontoret for frukt og grønt sin fagdag i Bjørvika i dag ble resultatene fra forbruksundersøkelsen 5 a day Europe lagt frem. Tallene viser at nordmenn i snitt spiser 3,3 porsjoner frukt og grønt hver dag, samme nivå som i fjor, men de som spiser minst, ser fortsatt ikke behovet for å spise mer.
Gresskar - mer enn skumle lykter13.10.2025 08:08:54 CEST | Pressemelding
Halloween nærmer seg, og norske hjem fylles med skumle lykter av utskårne gresskar. Men mange glemmer at gresskar også er mat – full av næring og smak. Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) oppfordrer til å bruke hele gresskaret.
Høstens store matdager feires: Fårikål, epler og poteter i fokus25.9.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Høsten er en høytid for norsk matkultur. I løpet av én uke markeres fårikåldagen (25. sept.), epledagen (30. sept.) og potetdagen (1.okt.). Når butikkene bugner av norske råvarer, minner merkedagene oss på å feire både matkultur og selvforsyning, applauderer Torjus Lunder Bredvold, matfaglig rådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
«5 om dagen»-barnehager gir barna mer frukt og grønt29.8.2025 08:11:36 CEST | Pressemelding
Ny undersøkelse fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) viser markant forbedring de siste ni årene.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom
