Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

NVE: Viktig å være bevisst på snøskredfaren i nærheten av skianlegg

Del
Mange tilbringer vinterferien i skibakken. Velger man å stå utenfor preparerte løyper, må man behandle dette som turterreng, og sette seg inn i hvor det kan gå snøskred.
Sjekk terrenget i Varsom-appen. Foto: Verimedia/NVE.
Sjekk terrenget i Varsom-appen. Foto: Verimedia/NVE.

Flere steder avslutter eller starter vinterferien denne helgen og mange trekker til skibakken. Flere velger også å kjøre utenfor skianleggenes preparerte løyper. Hvis området man kjører i er skredterreng, er det viktig å være klar over at det da finnes en risiko for å bli tatt av snøskred.

– De siste årene har flere barn og unge blitt tatt av snøskred i nærheten av skianlegg. Mange er kanskje ikke klar over det, men velger man å kjøre utenfor preparerte løyper må dette behandles som hvilket som helst annet turterreng. Generelt vil vi oppfordre foreldre til å sjekke hvor det kan gå snøskred og ikke la barn og unge ta seg ut i slikt terreng, sier snøskredvarsler i NVE Emma Barfod.

Hvor det er skredterrengkan man sjekke i Varsom-appen. – Husk at i preparerte løyper og utenfor skredterreng slipper du å bekymre deg for å bli tatt av skred, sier Barfod.

Fire råd til dem som kjører utenfor preparerte løyper: 

  1. Last ned Varsom-appen og sjekk skredfaren på Varsom. Skredfaren er normalt størst over skoggrensen og i overgangen mellom snaufjell og skog. 

  2. Kjør alltid med skredsøker, spade og søkestang. Bruk eventuelt ballongsekk. Tren på bruk av utstyret. 

  3. Kjør alltid flere sammen, men hold avstand ned bratte heng. Stopp kun på trygge og oversiktlige steder. 

  4. Vurder terrenget rundt deg. Er du i en terrengfeller? Hva skjer hvis det løsner et skred? 

Sjekk skredfaren for de neste to dagene på varsom.no 

  • Vestlandet vil det i dag kunne være lett å løse ut flakskred. Det har kommet nysnø i kombinasjon med vind som danner ferske ustabile flak.Der sola står på, vil det også kunne løsne skredav seg selv i bratte solvendte sider. Spesieltforsiktig bør man være i Trollheimen. Her tyder observasjoner på at det finnes svake lag som gjør snøen ekstra ustabil. 
  • I Nord-Norge, og spesielt Nordland, er det krevende forhold. Her kan det bli svært lett å løse ut skred. Det skyldes ferske flak som dannes av nysnø og vind, samt at det finnes svake lag av rim og kantkorn noen stederKommer det mye snø over kan det etter hvert løsne store skred av seg selv, avhengig av hvor ustabilt dette laget viser seg å bli. 
  • Østlandet må man huske å vurdere fokksnøens stabilitet selv om det ikke er dannet ferske flak, og ha normal varsomhet hvis man beveger seg inn i skredterreng.  
  • På Svalbard er det betydelig snøskredfare og detkan gå store skred, og det frarådes å ferdes i skredterreng.  

Følg med på oppdaterte snøskredvarsler på varsom.no

*******

Motta varsler på SMS og/eller e-post (gratis)

Følg oss på Facebook

Varsom er en tjeneste levert av Norges vassdrags- og energidirektorat, i samarbeid med Statens vegvesen og Meteorologisk institutt. Målet er å hindre tap av liv og verdier knyttet til flom, snø-, jord- og fjellskred og isforhold i Norge.

Kontakter

Snøskredvarslingen (NVE):
Telefon: 488 80 100, mellom klokken 07-20 alle dager, ikke SMS
E-post: snoskredvarsling@nve.no

NVEs pressetelefon: 489 97 667

Bilder

Sjekk terrenget i Varsom-appen. Foto: Verimedia/NVE.
Sjekk terrenget i Varsom-appen. Foto: Verimedia/NVE.
Last ned bilde

Lenker

Om Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
Middelthuns gate 29
0368 Oslo

09575http://www.nve.no

Noregs vassdrags- og energidirektorat (NVE) har ansvar for å forvalte Noregs vatn- og energiressursar. NVE varetek også dei statlege forvaltningsoppgåvene innan skredførebygging. NVE skal sikre ei heilskapleg og miljøvennleg forvaltning av vassdraga, fremje ei effektiv kraftomsetning, kostnadseffektive energisystem og hjelpe til ein effektiv energibruk.

Følg pressemeldinger fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom