Sony Music Norway

Norskspråklig EP-debut fra Lundevall

Del

Lars Lundevall, den yngste Lars'en i deLillos, slipper EP'en "Sanger 5 stk." fredag 16. september.

Artwork "Sanger 5 stk."
Artwork "Sanger 5 stk."

Vi har ikke giddet å google det en gang. Vi bare påstår det: deLillos er det eneste bandet i pophistorien som har tre medlemmer ved navn Lars som ikke bare spiller, men dessuten komponerer og synger.

Lars Lillo-Stenberg blir ansett som hærføreren blant Lars-ene. Det er hans halve etternavn i bandnavnet, og av og til – som på kvartettens uhyre godt mottatte album av året, «Evige dager» – er det han som er avbildet på omslagene. 

Men alle som elsker deLillos (hvem elsker ikke deLillos?) vet at bandet også er bassisten Lars Fredrik Beckstrøm og låtene og stemmen hans. Og alle som synes det virker utrolig at selv junior, lillegutt Lars Lundevall, faktisk har spilt gitar med bandet i over 30 år, fikk en påminnelse om det faktisk er sånn i en av sangene fra «Evige dager».

Nærmere bestemt slageren «1993», som handlet om året da Lundevall ble tatt opp som fast medlem i deLillos. (Han hadde allerede hjulpet dem på konserter i et par år).

Lundevall er bandets yngste medlem, og den siste til å slå ut i blomst som soloartist sånn på ordentlig. Lundevall har bakgrunn fra band som The Suspenders, The Thank Yous og Blister, og har vært aktiv som støttespiller for andre artister og i diverse prosjekter. Han har gitt ut musikk på egen hånd før også – albumet «Days Of Fuzz» i 2014, under navnet Mr. Smith. 

Men «Sanger 5 stk.» er en nystart, eller kanskje den egentlige starten: Lars Lundevall på norsk, under navnet som foreldrene hans ga ham. 

For Lars Lundevall satt det langt inne å ta skrittet det er å gi ut en plate der han synger på norsk, om sitt eget liv, utgitt under eget navn. Selv når han nå gjør det, er skrittet litt forsiktig.

– Mine aldrende kolleger mener at begrepet «EP» er synonymt med en syvtommer med fire låter, ler artisten. 

«Sanger 5 stk.» er i sin fysiske form blitt en tolvtommer med fem låter. Kontroversielt.

–  Det er ikke sånn å forstå at jeg ikke klarer å skrape sammen nok materiale til et album. Jeg bare liker kortformatet. Fem sanger er en passende mengde, synes jeg. Jeg kan avsløre at fem nye vil følge om en stund.

Men hvorfor tok det ham så lang tid å gi ut de første fem?

– Jeg har vært engstelig for at jeg skulle høres ut som en visesanger fra vestlandet! Ideen om at musikk på død og liv må være «kul» har hengt igjen i meg siden 18-årsalderen. Og det å synge på norsk og være kul, er det etter min mening bare noen ytterst få som har klart. Lars (Lillo-Stenberg) og Lars (Becsktrøm) er to av dem. Og Jokke, selvsagt. Jeg skulle gjerne skrevet tekster som Kjartan Kristiansen, eller vært en ordkunstner som gutta i Karpe. Men jeg lander på en mer naken og rett-frem greie.

Lundevall har lekt med norsk-på-norsk formen i årevis, av og på siden slutten av 1990-tallet, men utsatt å forplikte seg til den.

– Ja, og så blir man jo 50 og finner ut at man kanskje ikke er så jævlig kul. Jeg er en normal norsk mann i 50-årene. Det var det litt befriende å gi seg hen til. 

Hva er det så som opptar normal norsk mann i 50-årene?

– For eksempel at vi godt kan stoppe opp litt, lukte på blomstene og stresse mindre. Jeg tror det er lurt å legge energi i å prøve å være fornøyde med det vi har. I min alder har man opplevd en del ting som var kjipe. Men det går bra. Vær så tilfreds du kan – kanskje det ikke skal skje så mye hele tiden? Det er det jo lett for meg å si så klart, som har opplevd så mye moro.

De fem låtene er blitt til i nært samarbeid med Sjur Lyseid, også kjent som The Little Hands Of Asphalt. Det var Lundevalls sønn, Eirik Kirkemyr, som introduserte de to for hverandre. Kirkemyr spiller trommer på «Sanger 5 stk.».

– Jeg og Sjur i satt og spilte sammen i mange dager. Han kom med innspill hele veien, vi jobbet veldig tett, også med tekstene. Det hadde ikke blitt som det er blitt uten ham. Jeg er glad i å samarbeide.

Musikken er innspilt i løpet av høsten 2021. Og joda, den hersens pandemien hadde sitt å si for at Lundevall omsider fikk ut finger’n.

– Jeg skal ikke kalle det en depresjon. Men det var skikkelig tungt å ikke kunne utøve håndverket mitt. Hva faen skulle jeg gjøre? Jeg var i ferd med å miste inspirasjonen. Måtte gjøre noe. Da ble det dette. Det er en av de få gangene i livet jeg har klart å ta meg selv i nakken!

De som kjøper den fysiske utgaven av «Sanger 5 stk.» vil muligens gjenkjenne den – skal vi si enkle estetikken som pryder plateomslaget.

– Platecoveret laget jeg selv, sier kunstneren og designeren Lundevall.

– Singelen fra albumet, og den første låten på side A, heter «Kjedelig». Jeg tenkte: «Hva er det kjedeligste som finnes?». Jo – «blåvita varor», lavpris-produktene som det svenske svaret på Coop, Konsum, og Norges Kooperative Landsforening pleide å lage. All innpakningen var lik: Blå skrift på hvit bakgrunn. Ren varedeklarasjon. «Kakao 600 gram». Rene ord for penga. Så da ble det «Sanger 5 stk.», og et omslag som står i stil til innholdet.

Fem knallperler, ren powerpop, med overveiende tilfredse tekster. Det er ikke vanskelig å forestille seg dem på et deLillos-album.

– Jeg er jo en «deLillos-person», sier «debutanten». – Jeg tror ikke det er vanskelig å høre det.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Artwork "Sanger 5 stk."
Artwork "Sanger 5 stk."
Last ned bilde
Lundevall (c) Malin Westermann
Lundevall (c) Malin Westermann
Last ned bilde

Om Sony Music Norway

Sony Music Norway
Sony Music Norway
Gjerdrums vei 10A
0484 Oslo

+47 22 88 00 00http://www.sonymusic.no

Vi er Norges ledende plateselskap, og representerer et bredt spekter av aktive internasjonale og norske artister, i tillegg til en omfattende katalog av stor musikkhistorisk betydning, kvalitet og innflytelse.

I Sony Music Entertainment Norway respekterer og beundrer vi våre artister og vi er stolte av å kunne representere og støtte deres visjoner og kreative tiltak. Vi er 40 ansatte som medvirker til å skape et vekstgrunnlag som fremmer musikkens utvikling og som skaper det gode arbeidsmiljøet som kjennetegner oss som virksomhet.

Sony Music Entertainment Norway A/S utgir bl.a. Beyoncé, Madcon, The Chainsmokers, Kygo, Alan Walker, Maria Mena, Camila Cabello, Jesper Jenset, Khalid, Rat City, Calvin Harris, Stina Talling, Miley Cyrus, HAYES, Justin Timberlake, Katastrofe, EMIR, Amanda Delara, Foo Fighters, Morgan Sulele, Ina Wroldsen, Hkeem, P!nk, Lars Vaular, Bruce Springsteen m.fl.

Følg pressemeldinger fra Sony Music Norway

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Sony Music Norway på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Sony Music Norway

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom