Opplysningskontoret for frukt og grønt

Norske søte, sprø og saftige epler midt på vinteren

Del
Det er helt sprøtt, men sant. Ny lagringsteknologi gjør det mulig å forlenge sesongen for norske epler. Nå kan du kjøpe søte, sprø og saftige norske epler i desember og utover vinteren.
Takket være ny lagringsteknologi kan vi kjøpe norske epler midt på vinteren.
Takket være ny lagringsteknologi kan vi kjøpe norske epler midt på vinteren.

Ny lagringsteknologi forlenger sesongen 

Den norske eplesesongen er normalt over i november. Takket være ny lagringsteknologi kan vi kjøpe norske epler i butikkene nå og utover vinteren, så langt lageret rekker. Bak satsingen står norske epleprodusenter, representert ved Telefrukt AS, merkeordningen Nyt Norge fra Stiftelsen Norsk Mat og Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG). 

Eplesorter som inngår i prosjektet er Rød Aroma, Elstar og den nyeste eplesorten Rubinstep 

– Disse egner seg spesielt godt til lagring. De legges, enkelt forklart, i dvale ved at de legges på et ULO-lager (ultra lowoxygene) etter høsting, her senkes oksygennivået ved å tilføre nitrogen. Dette gjør at nedbrytningsprosessen bremses. Med denne nye teknologien holder eplene seg søte, sprø og saftige så lenge som et halvt år etter innhøsting, forteller Svein Børte, rådgiver i Telefrukt AS. 

Skal være lett å velge norsk 

 Målsetningen er å utvide sesongen for norsk epler og oppnå en markedsandel på ca. 20 % for epler som selges i vintermånedene, fra desember til mars, forteller Børte. 

Han oppfordrer forbrukerne til å se etter norske epler når de handler. 

  Tydelig merking på eplene gjør det lett for forbrukerne å velge de norske eplene nå i desember og utover nyåret. Se etter norske epler med NYT Norge-merket på, oppfordrer Børte. 

Derfor bør du spise epler 

 De norske eplene er søte, sprø og saftige, de lukter godt og er perfekt som et sunt mellommåltid når du er på farta, forteller ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra OFG. 

Hun forklarer at epler har mest vitamin C rett under skallet, og oppfordrer derfor til å spise eplene med skallet på. 

  Lagringsepler inneholder noe mer vitamin C enn de tidlige sortene. Vitamin C bidrar til at immunforsvaret skal fungere normalt og øker opptaket av jern fra andre matvarer. 

Lag noe godt med søte, sprø og saftige norske epler, de beste oppskriftene finner du her; Friske norske epler. 

 

 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Takket være ny lagringsteknologi kan vi kjøpe norske epler midt på vinteren.
Takket være ny lagringsteknologi kan vi kjøpe norske epler midt på vinteren.
Last ned bilde
Søte, sprø og saftige norske epler til jul.
Søte, sprø og saftige norske epler til jul.
Last ned bilde
Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen
Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen
Last ned bilde

Lenker

Om Opplysningskontoret for frukt og grønt

Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt
Håndverksveien 31
1405 LANGHUS

23 24 94 00https://www.frukt.no/

Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.

Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.  

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye