Norske oppvaskvaner gir god kjøkkenhygiene

– Våre studier viser at bakterier vokser og overlever i lengre perioder i kjøkkensvamper enn i oppvaskbørster. Det skyldes trolig at børstene tørker raskt, mens svampene forblir fuktige ganske lenge, og fuktig miljø gir langt bedre grobunn for bakterier, forteller Nofima-forsker Trond Møretrø. Han har ledet studiene som er gjennomført i EU-prosjekt SafeConsume.
Trond og hans kolleger analyserte flere typer oppvaskbørster og kjøkkensvamper i laboratorier, for å kartlegge hvordan de tørker og hvilke utslag dette har for vekst og overlevelse for de sykdomsfremkallende bakteriene Salmonella og Campylobacter.
Flere bakterier i kjøkkensvampene
Forskerne tilsatte Salmonella og Campylobacter til ulike typer nye svamper og børster, og Salmonella til svamper og børster de samlet inn fra forbrukere. De fant at fuktige svamper gir gode forhold for vekst og overlevelse av bakterier. Salmonella overlevde i mer enn én uke i to av tre nye svampetyper.
I børstene, som tørker mye raskere enn svampene, døde både Salmonella og Campylobacter ganske raskt. Etter henholdsvis tre og én dager var nivåene så lave at de ikke lenger var målbare.
Kjøkkensvampene og oppvaskbørstene som var samlet inn fra forbrukere ga samme resultat. Salmonella døde i brukte oppvaskbørster, men overlevde i kjøkkensvampene.
– Vi undersøkte også effektene av å bløtlegge svamper og børster i klorin, vaske dem i oppvaskmaskin og koke dem. Alle disse metodene er effektive mot bakterier, inklusiv Salmonella, sier Trond Møretrø.
Store forskjeller mellom ulike land
I en nettbasert undersøkelse ble forbrukere i ti europeiske land bedt om å svare på hvorvidt de bruker oppvaskbørster eller kjøkkensvamper når de vasker opp. Oppvaskbørster er mest vanlig i Norge og Danmark. I Storbritannia, Tyskland, Frankrike, Spania, Portugal, Hellas, Ungarn og Romania dominerer kjøkkensvampene.
Forbrukerne ble også spurt om hvorfor og når de bytter ut kjøkkensvampen. De fleste svarte at de bytter ut svampen med jevne mellomrom, men drøyt 70 prosent bytter sjeldnere enn hver tredje dag.
– Våre funn viser at det er viktig å gjøre folk oppmerksomme på at kjøkkensvamper ikke er særlig hygieniske, og i stedet oppmuntre til bruk av oppvaskbørster. Informasjonsbehovet er kanskje større i land der svampbruken dominerer enn i Norge der oppvaskbørsten allerede brukes i stor grad, konkluderer Trond Møretrø.
Fakta om forskningen
Forskningen er gjennomført i EU-prosjektet SafeConsume, finansiert av Horisont2020-programmet. SafeConsume koordineres av Nofima og har 32 partnere i 14 land i Europa. Du finner mer informasjon på https://safeconsume.eu
Forskningen omtalt her er publisert i følgende vitenskapelige artikler:
Nøkkelord
Kontakter
Forsker Trond Møretrø, trond.moretro@nofima.no, mobil: 46698186
Wenche Aale HægermarkKommunikasjonsleder Mat
Tel:+47 93 20 34 00wenche.aale.hagermark@nofima.noBilder


Om Nofima
Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 390 ansatte.
Følg pressemeldinger fra Nofima
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nofima
Scientists create healthy salmon feed from polluting CO₂30.6.2025 10:36:26 CEST | Press release
Polluting CO₂ is turned into nutritious feed for farmed salmon. Science fiction? Absolutely not. All it takes are three innovative research environments, a visionary actor in the heavy metal industry, and large quantities of microalgae.
“Doktor tare” kan bidra til å lage trygge porsjonstørrelser på tareprodukter27.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Hils på «Doktor tare» – Randi Sund. Gjennom arbeidet med sin ferske PhD har hun ervervet kunnskap som kan hjelpe både produsenter, matindustri og forbrukere til å velge trygge størrelser på porsjoner av tare.
Has documented cause of kidney stones in rainbow trout26.6.2025 12:39:57 CEST | Press release
Scientists at Nofima have investigated the impact of carbon dioxide in water on the development of kidney stones in farmed rainbow trout. The research shows a clear connection.
Har dokumentert at CO2 er en årsak til nyrestein hos oppdrettsørret26.6.2025 12:26:14 CEST | Pressemelding
Forskere ved Nofima har sjekket hva karbondioksid i vannet har å si for utvikling av nyrestein hos regnbueørret i oppdrett. Det er en soleklar sammenheng, viser forskningen.
New head of Nofima’s Fish Health Department19.6.2025 14:03:57 CEST | Press release
Kjetil Fyrand has moved from Pharmaq to Nofima and now leads the Fish Health Department.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom