Norske kommuner har ingen plan mot rasisme
Svært få kommuner har en konkret plan for å bekjempe rasisme, og opptil flere mener at rasisme ikke engang eksisterer hos dem. Urovekkende, mener Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom, som kartlegger norsk rasisme i ny rapport.

I rapporten «Antirasismeutfordringen» har Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom tatt tempen på rasisme i Norge, og kartlagt hva norske kommuner gjør for å bekjempe problemet. Resultatene viser at alt for få kommuner har konkrete handlingsplaner mot rasisme, og flere kommuner svarer til og med at rasisme ikke er et problem i sin kommune. Kun fem prosent av kommunene som besvarte Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom sin henvendelse, opplyser at de har handlingsplaner som inkluderer antirasisme.
- Rapporten viser at rasismen i Norge lever i beste velgående, og samfunnet har ingen plan for å komme problemet til livs. Mange kommuner gjør mye viktig for å bekjempe rasisme, men vi savner konkrete planer og tiltak rettet mot dette, sier Ingrid Aspelund, leder i Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom.
Av landets 428 kommuner var det 168 som besvarte Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom på spørsmål om det foreligger en handlingsplan mot rasisme. Kun ti kommuner oppgir handlingsplaner som i vesentlig grad innebærer konkret arbeid for å bekjempe rasisme.
– At så få oppgir å ha handlingsplaner tyder på at problemet nedprioriteres i mange kommuner. Det er urovekkende når vi ser hvor utbredt rasisme er i landet vårt, sier Aspelund.
Ser ikke utfordringen Under kartleggingen oppga flere ordførere at rasisme ikke er en kjent problemstilling i deres kommune. Dette har ingen noe grunnlag for å hevde, mener Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom som savner mer kjennskap til dagens utfordringer knyttet til rasisme.
- Å si at rasisme ikke eksisterer i en norsk kommune er like naivt som å si at kjønnsdiskriminering ikke forekommer. Det er en hån mot de som daglig opplever diskriminering, for eksempel ved at de ikke blir kalt inn til jobbintervju, ikke får leilighet eller blir møtt med hatefulle, rasistiske utsagn, sier Philip Rynning Coker, nestleder i Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom.
Kontakter
Ingrid Aspelund
Leder, Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom
95 99 35 11
Philip Rynning Coker
Nestleder, Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom
97 15 94 20
For innsyn i resultater fra Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdoms nasjonale hørerunde, gjennomført av PR-operatørene gjelder kontaktperson Nikolai Nordan Riibe, tlf 90193188.
Kommuner ble kontaktet via postmottak og/ eller ordførers epost-adresse ved første forsøk i tidsrommet 9.-14.sept. Av landets 428 kommuner
Bilder

Om Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom

Storgata 33 A
0184 Oslo
22 03 77 00https://www.folkehjelp.no/Solidaritetsungdom
For å få rapporten "Antirasismeutfordringen" tilsendt, kontakt Therese Nordhus Lien på tnl@npaid.org
Følg saker fra Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste saker fra Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom
Norske kommuner ignorerer rasisme og diskriminering5.9.2019 12:55:34 CEST | Pressemelding
– Norske kommuner må ta rasisme og diskriminering i lokalsamfunnet på alvor og lage egne handlingsplaner for å skape kommuner som er trygge og inkluderende for alle, sier Thea Tveter Lysvik fra Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom og Mats Monsen fra Fagforbundet Ung.
Behov for en handlingsplan mot rasisme i alle norske kommuner24.8.2019 19:36:21 CEST | Pressemelding
Norsk Folkehjelp mener norske myndigheter har gjort for lite for å bekjempe ekstremisme og voksende rasisme i Norge. Nå tar organisasjonen til orde for at alle norske kommuner må vedta en handlingsplan mot rasisme.
USAs nye Jerusalem-linje er et farlig skritt bakover8.12.2017 14:26:30 CET | Pressemelding
Jerusalems status er et av de mest betente punktene i fredsforhandlinger mellom israelere og palestinere. Donald Trumps anerkjennelse av Jerusalem som hovedstad i Israel viker ikke bare fra den internasjonale linjen, den er i praksis ødeleggende for en fremtidig fredsprosess, og setter USA til de grader på sidelinjen som fredsmeglere i Midtøsten. Det sier leder av Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom, Philip Rynning Coker.
– Den viktigste fredsprisen på mange år6.10.2017 17:16:33 CEST | Pressemelding
– Vi i Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom, som er representert i styret til ICAN Norge, er svært glade for den viktigste fredsprisen på mange år. Dette er en seier for sivilsamfunnet, og bør være en sterk vekker for den norske regjeringen, som frem til nå har boikottet forbudsprosessen sier leder Philip Rynning Coker.
Karin Andersen er årets godhetstyrann24.11.2016 11:53:30 CET | Pressemelding
Torsdag 24.11 kåret Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom SVs Karin Andersen som vinner av den gjeve prisen "årets godhetstyrann"
Torsdag 24.11 kårer Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom årets godhetstyrann22.11.2016 15:10:37 CET | Pressemelding
Klokken 08.00 På Kulturhuset i Oslo blir det gratis frokost, paneldebatt og prisutdeling.
I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom