Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom

Norske kommuner har ingen plan mot rasisme

Del

Svært få kommuner har en konkret plan for å bekjempe rasisme, og opptil flere mener at rasisme ikke engang eksisterer hos dem. Urovekkende, mener Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom, som kartlegger norsk rasisme i ny rapport.

Ingrid Aspelund
Ingrid Aspelund

I rapporten «Antirasismeutfordringen» har Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom tatt tempen på rasisme i Norge, og kartlagt hva norske kommuner gjør for å bekjempe problemet. Resultatene viser at alt for få kommuner har konkrete handlingsplaner mot rasisme, og flere kommuner svarer til og med at rasisme ikke er et problem i sin kommune. Kun fem prosent av kommunene som besvarte Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom sin henvendelse, opplyser at de har handlingsplaner som inkluderer antirasisme.

- Rapporten viser at rasismen i Norge lever i beste velgående, og samfunnet har ingen plan for å komme problemet til livs. Mange kommuner gjør mye viktig for å bekjempe rasisme, men vi savner konkrete planer og tiltak rettet mot dette, sier Ingrid Aspelund, leder i Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom.

Av landets 428 kommuner var det 168 som besvarte Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom på spørsmål om det foreligger en handlingsplan mot rasisme. Kun ti kommuner oppgir handlingsplaner som i vesentlig grad innebærer konkret arbeid for å bekjempe rasisme.

– At så få oppgir å ha handlingsplaner tyder på at problemet nedprioriteres i mange kommuner. Det er urovekkende når vi ser hvor utbredt rasisme er i landet vårt, sier Aspelund.

Ser ikke utfordringen Under kartleggingen oppga flere ordførere at rasisme ikke er en kjent problemstilling i deres kommune. Dette har ingen noe grunnlag for å hevde, mener Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom som savner mer kjennskap til dagens utfordringer knyttet til rasisme.

- Å si at rasisme ikke eksisterer i en norsk kommune er like naivt som å si at kjønnsdiskriminering ikke forekommer. Det er en hån mot de som daglig opplever diskriminering, for eksempel ved at de ikke blir kalt inn til jobbintervju, ikke får leilighet eller blir møtt med hatefulle, rasistiske utsagn, sier Philip Rynning Coker, nestleder i Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom.

Kontakter

Ingrid Aspelund
Leder, Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom
95 99 35 11

Philip Rynning Coker
Nestleder, Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom
97 15 94 20

For innsyn i resultater fra Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdoms nasjonale hørerunde, gjennomført av PR-operatørene gjelder kontaktperson Nikolai Nordan Riibe, tlf 90193188.

Kommuner ble kontaktet via postmottak og/ eller ordførers epost-adresse ved første forsøk i tidsrommet 9.-14.sept. Av landets 428 kommuner

Bilder

Ingrid Aspelund
Ingrid Aspelund
Last ned bilde

Om Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom

Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom
Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom
Storgata 33 A
0184 Oslo

22 03 77 00https://www.folkehjelp.no/Solidaritetsungdom

For å få rapporten "Antirasismeutfordringen" tilsendt, kontakt Therese Nordhus Lien på tnl@npaid.org

Følg pressemeldinger fra Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom

USAs nye Jerusalem-linje er et farlig skritt bakover8.12.2017 14:26:30 CET | Pressemelding

Jerusalems status er et av de mest betente punktene i fredsforhandlinger mellom israelere og palestinere. Donald Trumps anerkjennelse av Jerusalem som hovedstad i Israel viker ikke bare fra den internasjonale linjen, den er i praksis ødeleggende for en fremtidig fredsprosess, og setter USA til de grader på sidelinjen som fredsmeglere i Midtøsten. Det sier leder av Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom, Philip Rynning Coker.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom