Norske forbrukere vil ha norsk mat
Fra 2019 frem til i dag har andelen nordmenn som velger norsk mat i butikkene økt med fem prosent. Dette viser den nye Spisefaktaundersøkelsen fra Ipsos.

- Tallene snakker for seg selv; folk vil ha norsk mat. Regjeringen har en klar ambisjon om å øke selvforsyningsgraden. Det er derfor svært oppløftende at norske forbrukere så tydelig viser at de støtter opp om norsk matproduksjon, sier landbruks- og matminister Sandra Borch.
Av faktorer som er viktig ved innkjøp av mat har argumentet «produsert i Norge» blitt viktigere på nordmenns sjekkliste. Hele 53% sier at det at maten er produsert i Norge er noe de legger vekt på når de handler mat til seg selv og familen, en oppgang på 5 % siden siste måling i 2019. Det viser tall fra Spisefakta, som ble presentert på et arrangement på Hørte Gård i Sylling 24.05.2022.
Stadig flere småbarnsfamiler velger norsk mat
- Viktigste faktorene når du velger mat i butikken er ferskt, sunt, lav pris og produsert i Norge. Av disse topp 4 faktorene er det produsert i Norge som viser den største økningen med hele 5 prosentpoeng fra 2019 til 2021, sier Tove Larsen, Brand Research Director i Ipsos Norge.
Norskpreferansen er høyest i Midt- og nord Norge med hele 57 % og lavest i Oslo med 45 %. Småbarnsforeldre er blant de som legger størst vekt på produsert i Norge med hele 57 % og i denne gruppen er økningen på 13 prosent poeng fra 2019 til 2021, avslutter Larsen.
Norsk kål vinner i butikken
Hørte Gård produserer blant annet kål. Sandra Borch fikk både presentert tall fra Ipsos/Spisefakta og resultater fra en nylige kampanje for å øke salget og forlenge salgssesongen til norsk kål. Bak kampanjen står et unikt samarbeid mellom Nyt Norge, Grøntprodusentenes Samarbeidsråd og Opplysningskontoret for frukt og grønt.
- En direkte gevinst av at vi nå merker kålen med Nyt Norge er at vi får hodekål helt til den norske nykålen kommer. Du får altså norsk kål hver dag, hele året! Med tydelig merking og felles kampanje for å løfte norsk kål får vi flere til å velge norsk, selv i perioder med importert kål i butikk. Norsk kål er ikke bare kortreist og sunn - den smaker jo innmari godt, sier Anders Hørthe.
Nyt Norge gjør det enkelt å velge norsk
- Merkes kål tydelig med Nyt Norge vinner vi forbrukerne i butikkhylla. Sånn er det og stemmer godt overens med tallene fra Spisefakta. Norske forbrukere vil ha norskprodusert mat, og vi skal gjøre det lett for dem å velge den i butikken, sa administrerende direktør Nina Sundqvist i Stiftelsen Norsk Mat. Stiftelsen Norsk Mat står bak det offisielle norske opprinnelsesmerket; Nyt Norge.
- Samarbeid med kålprodusentene og Opplysningskontoret for frukt og grønt gir gode resultater. Vi følger opp med enda mer satsing fremover for å løfte norsk frukt og grønt tydligere fram i butikken. Her er det potensiale både for økt produksjon og mer salg. Og som Oslo-jente må jeg få lov å si: Kjære Oslo-folk, dere kan bedre, kjøp mer norsk, ikke la resten av landet slå dere på norskpreferanse i butikk, avsluttet Sundqvist med et smil.
Mer og bedre samarbeid for å løfte norsk grønt
- At bransjen samarbeider og kjører denne type kampanjeaktiviteter har store fordeler for norsk produksjon og selvforsyning. Kål er et godt eksempel, men denne typen samarbeidskampanjer kan med stor suksess gjøres på alle de store norske frukt og grønt kulturene, løk, epler, potet og tomat står på lista for fremtidig samarbeide mellom oss, produsenter og Nyt Norge, sa Guttorm Rebnes, direktør i Opplysningskontoret for frukt og grønt.
Om Spisefakta
Spisefakta som er Norges mest omfattende studie av nordmenns matvaner og holdninger til mat. Studien er gjennomført siden 1987, og gir data med et unikt og solid grunnlag som gjør det mulig å fange opp både langsiktige trender og kortsiktige endringer. Over 3000 personer deltar i undersøkelsen. Spisefakta eies og gjennomføres av analyseselskapet Ipsos.
Nøkkelord
Kontakter
Guttorm RebnesDirektør
Leder for Opplysningskontoret for frukt og grønt.
Silje Thoresen TandbergLeder merkevarebygging
Tel:901 75 311silje.thoresen.tandberg@frukt.noBilder




Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Folket har talt, blir ikke sommer uten23.6.2022 09:44:03 CEST | Pressemelding
Det er ingen tvil, nordmenn elsker norske jordbær. De er overlegne på smak og mange vil gå så langt som å si at det ikke blir sommer uten, forteller ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Slik lager du sunn is15.6.2022 09:55:54 CEST | Pressemelding
Det er mange gode grunner til å lage egen is. Lager du isen selv har du bedre kontroll på hva både du og barna dine spiser. Hjemmelaget is kan spises hver dag og det er en fin måte å spise mer frukt og bær på.
Tid for å nyte sommerens første grønnsaker13.6.2022 09:13:38 CEST | Pressemelding
Skal du nyte et godt måltid med asparges har du dårlig tid, sesongen er over allerede rundt sankthans. Nykål og salater er på plass i butikkhyllene og vi kan begynne å glede oss til norsk blomkål, brokkoli, buntgulrot og flere andre knasende og næringsrike fristelser – som sies å være ekstra gode i år.
Derfor er årets nykål ekstra god2.6.2022 09:16:30 CEST | Pressemelding
Årets første nykål er å finne i butikken og sesongen varer til langt utover sommeren. Våren har gjort årets nykål ekstra god på smak. Nyt den næringsrike nykålen på både tradisjonelt og nytt vis.
Så enkelt spiser du nok frukt og grønt20.5.2022 11:10:25 CEST | Pressemelding
Det er store helsegevinster ved å spise mye frukt og grønnsaker og de fleste av oss ønsker gjerne å spise mer av det. Likevel er det bare 1 av 5 som spiser de anbefalte 5 om dagen. Men trenger det egentlig være så vanskelig?
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom