Dyrevernalliansen

Norsk pels selges med tap

Del

Norsk pels selges nå for mindre penger enn den koster å produsere. Prisen på både minkskinn og reveskinn er så lav at skinnene selges med tap.

Rev i bur på norsk pelsfarm. Foto: Iselin L. Hauge
Rev i bur på norsk pelsfarm. Foto: Iselin L. Hauge

Norsk mink selges med tap

Et minkskinn selges nå for rundt 255 kroner hos Kopenhagen Fur. Dette er rundt 20 kroner under produksjonskostnad.

Snittprisen for minkskinn var katastrofalt lav i 2018. Da gikk et gjennomsnittlig norsk minkskinn for kr 247,20 på auksjonene hos Kopenhagen Fur.

I løpet av de siste månedene har prisen økt med tre prosent, men det er fortsatt ikke lønnsomt å produsere mink i Norge. Hvis vi bruker gjennomsnittet av 2018 som utgangspunkt, har skinnprisen for mink steget med rundt 8 kroner. Dette er fortsatt under 10 prosent av prisene i mars 2018, og 38 prosent under prisene i april 2017.

Norsk rev er ulønnsomt

Prisen for reveskinn ligger under gjennomsnittet for 2018, og Menon Economics konkluderte i 2018 med at reveoppdrett i Norge ikke er lønnsomt.

Pelsnæringen forsøker å virke optimistisk

Pelsnæringen i Norge har ikke innrømmet offentlig at de sliter med lønnsomheten. Det virker i stedet som om de forsøker å fremstille situasjonen som om de tjener penger.

Norges Pelsdyralslag skriver i en pressemelding gjengitt på Landbruk 24 at «Sammenlignet med internasjonale auksjoner som har vært avholdt, opplevde flere prisstigninger på 10 til 20 prosent». Så vidt Dyrevernalliansen kjenner til, selger norske pelsdyroppdrettere kun hos Kopenhagen Fur. Økte priser hos andre auksjonshus er derfor irrelevant for norsk pelsdyroppdrett.

Hvis pelsnæringen mener at salgsprisene er gode nå, oppfordrer vi dem til å dokumentere dette med kilder som både mediene og offentligheten forøvrig kan få innsyn i. Tallene som fremkommer i rapportene til Menon Economics, Ruralis, Nibio og fra Kopenhagen Fur tilsier en rød bunnlinje for norsk pels.

Avvikling av pelsdyroppdrett

Lønnsomheten i næringen er et av flere momenter som regjeringen må vurdere i forbindelse med den planlagte avviklingen av pelsdyroppdrett innen 2025. Dyrevernalliansen arbeider for en ansvarlig avvikling som tar hensyn til både dyr og oppdrettere.

KONTAKTINFO

Kommunikasjonsleder Live Kleveland, mob 90 68 57 38

Bilder (krediteres Iselin L. Hauge/Dyrevernalliansen, kan brukes fritt):
Live Kleveland, portrett: https://www.flickr.com/photos/dyrevern/26044264731

Nøkkelord

Kontakter

Live KlevelandKommunikasjonsleder

90685738

Bilder

Rev i bur på norsk pelsfarm. Foto: Iselin L. Hauge
Rev i bur på norsk pelsfarm. Foto: Iselin L. Hauge
Last ned bilde

Lenker

Om Dyrevernalliansen

Dyrevernalliansen
Dyrevernalliansen
Brenneriveien 7
0182 Oslo

22 20 16 50http://www.dyrevern.no

Dyrevernalliansen hjelper dyrene som trenger det aller mest.

Følg saker fra Dyrevernalliansen

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Dyrevernalliansen på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Dyrevernalliansen

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom