SINTEF

Norsk lasermikrofon mottar 2,5 millioner euro fra EU

Del

SINTEF gratulerer selskapet sensiBel med 2,5 millioner euro i tilskudd og det stående tilbudet om 4,2 millioner euro i egenkapitalfinansiering fra EU-kommisjonen. Teknologien fra sensiBel er resultatet av mer enn ti års forskning og langsiktig satsing hos SINTEFs MiNaLab.

Fra venstre: Sverre Dale Moen, John Torvik, Matthieu Lacolle, Jakob Vennerød og Hans Jørgen Bang. Foto: Gorm K. Gaare / SINTEF
Fra venstre: Sverre Dale Moen, John Torvik, Matthieu Lacolle, Jakob Vennerød og Hans Jørgen Bang. Foto: Gorm K. Gaare / SINTEF

– Dette er en stor anerkjennelse og svært viktig for utviklingen av selskapet. SensiBel er det andre av våre knoppskudd som vinner fram i den harde konkurransen om disse attraktive, nye EU-midlene. Det viser at vi i Norge er i posisjon til å utvikle verdensledende teknologiselskaper som gir stor samfunnsnytte, ved å bygge sten på sten fra grunnleggende forskning og laboratorier i verdensklasse, sier Alexandra Bech Gjørv, konsernsjef i SINTEF. 

Et stort globalt marked
Med sin nye mikrofon for blant annet stemmestyring håper SINTEF-knoppskuddet sensiBel å bli et norsk industrieventyr. Mikrofonen baserer seg på en laser som måler ørsmå bevegelser i mikrofonmembranen, med en nøyaktighet som er ti ganger bedre enn eksisterende metoder. 

Siden stemmestyring i dag brukes i alt fra smarttelefoner til TV-er, computere, høyttalere og biler, er det et stort globalt marked for denne teknologien. I løpet av de neste tre årene er det ventet at bruken av såkalte digitale stemmeassistenter på verdensbasis vil mangedobles, fra 400 millioner til 1,8 milliarder daglige brukere. 

Et driftig team
– Vi så tidlig at denne teknologien var meget lovende og kunne både bli bra butikk og løse viktige behov, sier John T. Torvik, styreleder i sensiBel og investeringssjef i SINTEF TTO som jobber med kommersialisering av forskning.  

Torvik mener EUs tro på sensiBel er resultatet av et utrolig driftig og kompetent team som har jobbet knallhardt med å utvikle selskapet. Deler av dette teamet befinner seg i det sterke forskningsmiljøet for sensorer, akustikk og optikk rundt SINTEF MiNaLab i Oslo som har flere høyteknologiske oppstartsbedrifter på samvittigheten. 

De gode hjelperne
Forskningsrådets ulike virkemidler har bidratt til gode forhold for utvikling av teknologien, og Forskningsrådets FORNY-program klargjorde sensiBels forretningsmessige og teknologiske konsept for investorene. 

SINTEF Venture IV, som er eid av SINTEF, European Investment Fund og Sparebanken Midt-Norge var første investor, og dette ga mulighet til å rekruttere et erfarent team av forskere og teknologi-grundere. I 2018 kom Investinor og Founders' Fund inn på eiersiden, sammen med flere mindre investorer. 

Den tredje til å lykkes
Siste etappe i denne fantastiske reisen er søknad og tur til Brüssel der teamet nylig fikk gjennomslag i en knalltøff konkurranse. Dermed blir sensiBel den tredje norske teknologibedriften som lykkes med å kapre tilskudd og egenkapital fra EUs instrument for små og mellomstore bedrifter, en ordning som sorterer under EUs nye flaggskipsprogram Horisont2020 ledet av Det europeiske innovasjonsrådet (EIC). 

De to første norske vinnerne var SINTEF-bedriften Minuendo og NTNU-bedriften Picterus. Også Minuendo er resultatet av mer enn ti år forskning hos SINTEF finansiert av ulike forskningsrådsprogrammer, samt FORNY-programmet hos Forskningsrådet. Minuendo eies av SINTEF Venture V, og andre private investorer. 

Mer om saken her:
https://www.sintef.no/siste-nytt/eu-satser-67-millioner-euro-pa-norsk-lasermikrofon/

Kontaktperson:
Mala Wang Naveen
Kommunikasjonsjef SINTEF Digital
https://www.sintef.no/alle-ansatte/ansatt/?empid=7732

Bilder

Fra venstre: Sverre Dale Moen, John Torvik, Matthieu Lacolle, Jakob Vennerød og Hans Jørgen Bang. Foto: Gorm K. Gaare / SINTEF
Fra venstre: Sverre Dale Moen, John Torvik, Matthieu Lacolle, Jakob Vennerød og Hans Jørgen Bang. Foto: Gorm K. Gaare / SINTEF
Last ned bilde

Om SINTEF

SINTEF
SINTEF
Strindveien 4
7034 Trondheim

40 00 51 00http://www.sintef.no

SINTEF er et av Europas største forskningsinstitutt, med flerfaglig spisskompetanse innenfor teknologi, naturvitenskap og samfunnsvitenskap. SINTEF er en uavhengig stiftelse som siden 1950 har skapt innovasjon gjennom utviklings- og forskningsoppdrag for næringsliv og offentlig sektor i inn- og utland. SINTEF har 2000 medarbeidere fra 75 nasjoner og en årlig omsetning på over tre milliarder kroner.

Visjon: Teknologi for et bedre samfunn
www.sintef.no

Følg saker fra SINTEF

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra SINTEF på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra SINTEF

Arbeidet hennes kan spare Norge for store kostnader – nå mottar hun NTVAs Ærespris25.5.2020 11:51:22 CESTPressemelding

Norges Tekniske Vitenskapsakademi tildeler akademiets ærespris for 2019 til sjefforsker og professor Gerd Kjølle for hennes bidrag innen forsyningssikkerhet og pålitelighet i elkraftnettet. «Gerd Kjølle har flyttet den internasjonale forskningsfronten innen forsyningssikkerheten i strømnettet. Kunnskapen hun har produsert har skapt betydelige verdier for norsk næringsliv og samfunnet forøvrig,» skriver priskomiteen i sin innstilling.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom