Computas

Norsk KI har laget verdens styggeste julegenser

Del

Det norske teknologiselskapet Computas har ved hjelp av kunstig intelligens (KI) kommet frem til mønsteret til verdens styggeste julegenser – og strikket den selv!

Det må være lov å ha det litt gøy i førjulstiden, sier administrerende direktør i Computas Trond Eilertsen, her iført julegenseren
Det må være lov å ha det litt gøy i førjulstiden, sier administrerende direktør i Computas Trond Eilertsen, her iført julegenseren

Dagen i dag, den tredje fredag i desember, markeres verden over som "Ugly Christmas Sweater Day". De siste årene har trenden gjort sitt inntog også i Norge, og rundt juletider går det sport i å gå med morsomme og glorete gensere med farger og  motiv som hører med til høytiden. Teknologiselskapet Computas har nå utropt sin egen-designede genser som den styggeste i verden, og det på bakgrunn av kunstig intelligens. 

– Vanligvis benytter vi vår ekspertise innenfor KI og maskinlæring til mer seriøse oppgaver. Nå ville vi teste hvilket mønster maskinlæring ville foreslå som en såkalt stygg julegenser. Det må være lov å ha det litt gøy i førjulstiden, sier administrerende direktør Trond Eilertsen, iført julegenseren og et humoristisk smil om munnen. 

Det var i oktober at et team fra Computas satte i gang julegenser-prosjektet ved å innhente data.

– Vi hentet ut tusenvis av julegenserbilder fra internett som vi matet gjennom en maskinlæringstjeneste som tolket og identifiserte de ulike elementene. Målet var å finne komponentene og fargene som oftest gikk igjen, og bruke disse som datagrunnlag, sier Simen Selseng, data scientist i Computas.

De mest vanlige komponentene som maskinen fant var blant annet snømann, snøfnugg, rødt, grønt og blått. 

– Har aldri blitt tegnet før

Med de viktigste elementene på plass startet teamet arbeidet med å få maskinen til å bestemme hvordan de skulle se ut på julegenseren. 

– I utgangspunktet vet ikke datamaskinen noe om jul, så vi samlet eksempler på hvordan jul kan se ut. Dette gjorde vi blant annet gjennom et interaktivt tegneprogram som heter Google QuickDraw. Her har mennesker tegnet millioner av raske tegninger av rundt 300 julemotiver, hvorav noen av disse var av komponentene vi fant i forstudiet, forklarer Selseng, og legger til:

– Med denne kunnskapen kan systemet tegne nye skisser av snømenn og snøfnugg som ser menneskeskapte ut, men som aldri er tegnet før. 

«Alle små nisser kommer kommer kommer julekveld»

Ingen julegenser er komplett uten en god, juleaktig tekst. Alt KIen vet, kommer fra dataene den har tilgang til. Computas matet derfor systemet med alle norske juletekster de kunne finne digitalt. Når grammatikken og ordforrådet utelukkende kom fra julesanger, ble det naturlig nok noen rare setninger som kom ut. 

– Litt av sjarmen her er få nye strofer som et menneske nødvendigvis ikke ville kommet på, sier Selseng som er fornøyd med teksten de endte opp med og som nå pryder forsiden av genseren: «Alle små nisser kommer kommer kommer julekveld».

– Det gir ingen mening, men det er jo en veldig koselig tekst, da! Nesten så man får lyst til å nynne.

Computas utvikler løsninger for kunder i offentlig og privat sektor, og bruker ofte maskinlæring i disse løsningene. Selseng understreker at under vanlige omstendigheter, ville Computas jobbet mer med å kvalitetssikre datagrunnlaget og trene maskinen. 

– Men det var viktig at genseren og mønsteret ikke ble for perfekt heller, det skal jo være en stygg julegenser tross alt, sier han.

Kortreist julegenser

Ikke bare er det norskutviklet KI som kommet frem til designelementer, form og farge, den er også videreutviklet til et strikkemønster og strikket av Computas’ egne ansatte. Prosjektet har vært med på å skape god stemning og samhold blant de ansatte som nå sitter på hjemmekontor på tiende måned. 

– Dette har vært et veldig artig prosjekt. Noen av våre dyktigste eksperter på maskinlæring og design har gjort en kjempeinnsats for å spre litt ekstra juleglede i en ellers spesiell tid. Julegensere blir nok ikke et satsningsområde for Computas fremover, men det strålende, og stygge, resultatet viser vår kjærlighet til fagområdene våre, avslutter Eilertsen. 

Mønster til genseren og en film som beskriver prosjektet finnes her: https://computas.com/jul/

Slik lagde KI verdens styggeste julegenser

Kontakter

Bilder

Det må være lov å ha det litt gøy i førjulstiden, sier administrerende direktør i Computas Trond Eilertsen, her iført julegenseren
Det må være lov å ha det litt gøy i førjulstiden, sier administrerende direktør i Computas Trond Eilertsen, her iført julegenseren
Last ned bilde
Verdens styggeste julegenser? Utviklet av kunstig intelligens og strikket av ansatte i Computas.
Verdens styggeste julegenser? Utviklet av kunstig intelligens og strikket av ansatte i Computas.
Last ned bilde
Som seg hør og bør i pandemiåret 2020 har det blitt heklet et matchende munnbind
Som seg hør og bør i pandemiåret 2020 har det blitt heklet et matchende munnbind
Last ned bilde

Lenker

Om Computas

Computas
Computas
Akersgata 35
0158 Oslo

21 99 33 20https://www.computas.com

Computas er en nordisk leverandør av IT-løsninger og rådgivningstjenester innen teknologisk innovasjon. Vi utvikler verdiskapende og samfunnsnyttige løsninger til offentlig og privat sektor, og har særlig spisskompetanse innenfor offentlig forvaltning, justis, tilsyn, helse, logistikk, kraft og energi. Våre tverrfaglige team tilbyr den kompetansen som kreves gjennom hele digitaliseringprosessen. Vi jobber i tett samarbeid med våre kunder for å utvikle skreddersydde løsninger med høy brukernytte. Selskapet er Google Cloud Premier Partner med Europas største Google Cloud-sertifiserte miljø, Atlassian Gold Partner og Microsoft Gold Partner.

Computas ble etablert i Norge i 1985. Vårt hovedkontor ligger i Akersgata i Oslo sentrum. Vi har også kontor i København, samt en leveranseenhet i Bucuresti, Romania – Computas Development Center.

Følg saker fra Computas

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Computas på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Computas

Computas og IKT-Norge oppfordrer IT-bransjen til å støtte TV-aksjonen16.10.2020 08:33:50 CESTPressemelding

Åtte millioner tonn plast havner i havet hvert år. Med konkrete tiltak i Sørøst-Asia skal årets TV-aksjon ta plasten ved rota. Næringslivet er en viktig bidragsyter til TV-aksjonen og givergleden er allerede stor. Nå går IT-selskapet Computas og IT-næringens interesseorganisasjon IKT-Norge sammen og oppfordrer spesielt IT-bransjen til å gi et betydelig bidrag og skape engasjement for saken.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom