Norsk Folkehjelp:Kjernefysisk nedrustning altfor lavt prioritert.
- Norsk Folkehjelp er svært skuffet over regjeringens manglende finansiering for å bekjempe atomvåpen. I et krigsrammet Europa hvor Vladimir Putin implisitt truer med bruk av atomvåpen, må kjernefysisk nedrustning prioriteres høyt, sier generalsekretær Henriette Killi Westhrin.

- For å unngå økt risiko for bruk av atomvåpen er det eneste utveien nå økt fokus på nedrustning og på kunnskap om atomvåpens konsekvenser for helse, miljø, klima, utvikling og bærekraftsmålene. Vi kan og bør starte arbeidet med å redusere den verdi som tillegges atomvåpen og isteden stigmatisere dem, også mens allierte stater fortsatt har dem.
Norsk Folkehjelp har gang på gang bedt om at det opprettes en egen post på minst 50 millioner kroner for å reetablere og videreutvikle det humanitære initiativet på atomvåpen, og gjentar nå dette forslaget overfor Stortinget. Det humanitære initiativet ble opprettet av en regjering utgått av blant annet Arbeiderpartiet og Senterpartiet, men de har ikke ennå maktet å gjøre noe med den totale raseringen av dette initiativet vi så under det borgerlige styret.
Uten en slik bevilgning kan Norsk Folkehjelp ikke se hvordan regjeringen skal klare å levere på Hurdalsplattformen, hvor det står i klartekst at regjeringen skal øke innsatsen for kjernefysisk nedrustning. Nå må regjeringen komme i gang.
Det humanitære initiativet bør finansiere forskning, kunnskapsformidling og sivilt samfunnsengasjement når det gjelder atomvåpens humanitære konsekvenser, samt konsekvenser for miljø, klima og bærekraftig utvikling og støtte til ofre for bruk og prøvesprengning av atomvåpen.
Den kunnskapsbaserte metoden i det humanitære initiativet har stort og uutnyttet potensial. Med midler fra en egen post kan Norge støtte mer forskning og kunnskapsformidling som utfordrer status quo på atomvåpen. Norge må ikke vente på konsensus om en atomvåpenfri verden, men bygge slik konsensus.
For mer informasjon ta kontakt med spesialrådgiver i Norsk Folkehjelp Grethe Østern på tlf: 90078208
Nøkkelord
Kontakter
Håkon ØdegaardKommunikasjonssjefNorsk Folkehjelp
Tel:950 45 667hakono@npaid.orgBilder

Om Norsk Folkehjelp
Norsk Folkehjelp er fagbevegelsens humanitære solidaritetsorganisasjon. Vi er en medlemsorganisasjon, og våre strategiske områder er rettferdig fordeling av makt og ressurser og vern om liv og helse. Vi jobber innenfor hovedområdene internasjonalt utviklingssamarbeid, humanitær nedrustning, redningstjeneste og flyktning og integrering. Norsk Folkehjelp har 2200 ansatte i 40 land.
Følg pressemeldinger fra Norsk Folkehjelp
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Folkehjelp på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norsk Folkehjelp
Norsk Folkehjelp: Øk kvoten på overføringsflyktninger til 5000, i tillegg til ukrainske flyktninger 12.5.2022 13:14:21 CEST | Pressemelding
- Det er skuffende at Norge ikke viser politisk vilje til å bidra i en tid med flere mennesker på flukt enn noen gang. Norsk Folkehjelp mener at tiden er inne for å øke kvoten på overføringsflyktninger fra 3000 til 5000 i året, slik UNHCR tidligere har bedt Norge om å gjøre, sier generalsekretær Henriette Killi Westhrin.
Norsk Folkehjelp: -Vi risikerer at belastningen på de frivillige blir for stor12.5.2022 11:32:45 CEST | Pressemelding
Regjeringen må ta et større ansvar hvis de vil opprettholde god lokal beredskap over hele landet, mener Norsk Folkehjelp.
Provoserende at Norge blir største mottaker av norsk bistand. Tidspunktet kunne ikke vært verre. 12.5.2022 11:14:50 CEST | Pressemelding
Regjeringen kutter 4 milliarder i bistandsbudsjettet for å finansiere utgifter til mottak av ukrainske flyktninger i Norge. Norge troner derfor som største mottaker av norsk bistand
Norsk Folkehjelp: – En påske uten alvorlige hendelser 17.4.2022 14:20:11 CEST | Pressemelding
Det var knyttet stor spenning til hvordan påsken ville bli for redningstjenesten, med betydelig skredfare over store deler av landet og flere alvorlige skredulykker før påske. For Norsk Folkehjelp har påskeferien vært på normalnivå.
Norsk Folkehelp: Vær forberedt på uhell – selv på korte turer15.4.2022 10:07:28 CEST | Pressemelding
Norsk Folkehjelp minner om at selv små uhell kan bli mer alvorlig i påskefjellet. Noen enkle grep kan imidlertid gjøre deg mye bedre forberedt. – Det er ikke nødvendigvis skaden du får på turen som er problemet, men kulden som kjøler deg ned mens du venter på hjelp, sier Live Kummen, frivillig redningsmannskap i Norsk Folkehjelp.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom