Norsk Folkehjelp

Norsk Folkehjelp: Vold mot sivile skal aldri tolereres. Stopp bombingen av Gaza!

Del

Volden fortsetter å eskalere i Palestina. I Gaza bombes mennesker som lever bak murer og stengte grenser, uten mulighet til å flykte. På Vestbredden angripes sivile palestinere av sinte mobber, både på gata og i egne hjem.

Foto: Mohammed Saber/EPA/NTB
Foto: Mohammed Saber/EPA/NTB

–Vi tar sterk avstand fra angrep mot sivile fra alle parter. Sivile skal aldri være et mål og må beskyttes. Spesielt i Gaza er dette vanskelig, sier Norsk Folkehjelps generalsekretær, Henriette Westhrin. 

– Gaza er ekstremt tett befolket og det er umulig å ikke skade sivile eller sivil infrastruktur ved slike angrep vi ser nå. 

Når eksplosive våpen brukes i byer, er omtrent 90 % av de skadde og drepte sivile. Dette vet vi fra over 10 år med datainnsamling og dokumentasjon. Sårbare grupper som barn,mennesker med funksjonsnedsettelser og eldre er hardere rammet. I Gaza er nesten halvparten av befolkningen barn under 18. 

– Etter flere tiår med underutvikling og fattigdom som følge av Israels okkupasjon, er tilgangen til basistjenester som vann og elektrisitet svært avgrenset og sårbar. Blokaden og gjentatte krigshandlinger har bragt Gaza til randen av kollaps. Covid-19 har lagt ytterligere press på et allerede overbelastet helsevesen, som mangler både utstyr, medisiner og leger.Nå skal de tåle tunge angrep i tillegg, forteller Westhrin 

Norsk Folkehjelp har til nå samlet inn over 1 million kroner til arbeidet i Palestina, og er i gang med å utvide humanitære aktiviteter for å møte økte behov for livsviktig hjelp, slik som mat, vann og hygieneartikler. Gjennom arbeid med sivil beskyttelse og beredskap sprer vi informasjon om hva man kan gjøre for å beskytte seg mot eksplosive våpen. 

 Mens bombene faller er det krevende å nå ut med bistand, og angrepene legger store begrensninger for muligheten til å respondere, sier Westhrin. –Den eneste måten å effektivt stanse sivile lidelser på, er å stoppe bombingen umiddelbart, og her kan Norge bidra gjennom sin plass i Sikkerhetsrådet. 

Sikkerhetsrådet må fordømme voldsbruken og kreve umiddelbar stopp i kamphandlingeneNorge må være tydelige på at selv om voldsbruk fra begge sider rammer sivile, er det krav om forholdsmessighet. Israel har en overveldende militær styrke og de humanitære konsekvensene for sivilbefolkningen på palestinsk side er langt mer alvorlige på grunn av sårbarheten som er skapt gjennom tiår med okkupasjon og blokade.

Norge bør være tydelige i sin påpekning av sammenhengen mellom okkupasjonen og frustrasjonen blant palestinerne. 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Foto: Mohammed Saber/EPA/NTB
Foto: Mohammed Saber/EPA/NTB
Last ned bilde

Om Norsk Folkehjelp

Norsk Folkehjelp
Norsk Folkehjelp
Stortorget 10
0155 Oslo

22 03 77 00http://www.folkehjelp.no

Norsk Folkehjelp er fagbevegelsens humanitære solidaritetsorganisasjon. Vi er en medlemsorganisasjon, og våre strategiske områder er rettferdig fordeling av makt og ressurser og vern om liv og helse. Vi jobber innenfor hovedområdene internasjonalt utviklingssamarbeid, humanitær nedrustning, redningstjeneste og flyktning og integrering. Norsk Folkehjelp har 2200 ansatte i 40 land. 

Følg pressemeldinger fra Norsk Folkehjelp

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Folkehjelp på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norsk Folkehjelp

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom