Norsk Folkehjelp

Norsk Folkehjelp: Viktig valg i Mosambik – holder demokratiet, eller vil konflikten blusse opp?

Del

I morgen er det valg i Mosambik. Det er forventet at frigjøringspartiet Frelimo får beholde makten nasjonalt, slik de har gjort i alle demokratiske valg siden slutten på borgerkrigen i 1992. Dessverre har oppløpet til valget vært ekstremt voldelig. Norsk folkehjelp håper på frie valg.

Frigjøringspartiet Frelimo har hatt synkende oppslutning de siste valgene. I fjorårets lokalvalg ente de opp med et knapt flertall på 51,6%, og med flere eksempler på valgfusk. Det er likevel forventet at Frelimo får beholde makten, som de har gjort i alle demokratiske valg siden slutten på borgerkrigen i 1992. Hovedmotstanderen er igjen den gamle opprørsbevegelsen Renamo.

Norsk Folkehjelp har jobbet i Mosambik siden 1994. Et av de viktigste prosjektene våre var rydding av miner, noe vi ble ferdige med for to år siden, sier Generalsekretær i Norsk Folkehjelp Henriette Killi Westhrin. Nå handler det om å bygge opp igjen sivilsamfunnet, legger hun til!

Dessverre har oppløpet til valget vært ekstremt voldelig. I følge den anerkjente Mosambik-kjenneren Joseph Hanlon kan 44 drap knyttes til valgkampen, 271 mennesker er skadet og 59 personer har blitt fengslet. Den 7. oktober ble Anastácio Matavel, direktøren for en sivilsamfunnsorganisasjon, drept etter at han hadde gjennomført en trening av valgobservatører i provinsen Gaza. Morderne krasjet da de forsøkte å komme seg unna, og det var derfor ikke mulig å skjule at 4 av de 5 angriperne var politifolk.

Konflikten mellom Frelimo og Renamo blusset opp igjen i 2013. I august i år inngikk partene under en skjør fredsavtale. Et av hovedelementene i fredsavtalen er desentralisering. Tidligere har guvernørene blitt utnevnt av presidenten, men for første gang blir guvernører valgt direkte i hver provins. Renamo forventer å få guvernører i flere av provinsene, spesielt i sentrale deler av landet. I disse områdene er det store investeringer i utvinningsindustrier, som har drevet den økonomiske veksten i landet, men folket som bor der har sett lite til de positive ringvirkningene. Politisk og økonomisk ulikhet vokser. Dermed kan Renamo mobilisere stor støtte blant fattige som har mistet troen på at regjeringspartiet kan gjør livet deres bedre.

Valget i morgen vil være en stor test for demokratiet i Mosambik, og for fredsavtalen. Renamo har enda ikke gitt fra seg våpen, som de er forpliktet til for å overholde sin del av fredsavtalen. Hvis Renamo opplever at de blir utsatt for valgfusk og at de ikke får noe igjen fra fredsavtalen er det stor fare for at konflikten igjen blusser opp.

Gjeldskrise, svak økonomisk vekst og en enorm korrupsjonsskandale preger landet. Dette skyldes delvis hemmelige lån på hele 2.2 milliarder dollar som ble tatt opp uten parlamentarisk godkjennelse og ble holdt skult for donorer og andre kreditorer. Daværende finansminister sitter i fengsel i Sør-Afrika, og mange i Frelimo er redde for å bli tatt med i dragsuget. Gjeldskrisen i Mosambik angår også Norge idet Oljefondet er nest største eier i Credit Suisse, en av to banker som ga lånene til Mosambik. Norge og andre donorland og institusjoners respons var å kutte budsjettstøtten.

Kontaktperson:
Rådgiver  Sørlige Afrika Magnus Flacké +47 473 09 990

Nøkkelord

Kontakter

Om Norsk Folkehjelp

Norsk Folkehjelp
Norsk Folkehjelp
Stortorget 10
0155 Oslo

22 03 77 00http://www.folkehjelp.no

Norsk Folkehjelp er fagbevegelsens humanitære solidaritetsorganisasjon. Vi er en medlemsorganisasjon, og våre strategiske områder er rettferdig fordeling av makt og ressurser og vern om liv og helse. Vi jobber innenfor hovedområdene internasjonalt utviklingssamarbeid, humanitær nedrustning, redningstjeneste og flyktning og integrering. Norsk Folkehjelp har 2200 ansatte i 40 land. 

Følg saker fra Norsk Folkehjelp

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Folkehjelp på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Norsk Folkehjelp

Norsk Folkehjelp: Over 1000 parlamentarikere fra hele Europa advarer mot Israels planlagte annektering av Vestbredden24.6.2020 13:22:10 CESTPressemelding

Fire samfunnstopper og politikere fra Israel, sammen med 1080 parlamentarikere fra hele Europa, advarer i et brev mot Israels planlagte annektering av Vestbredden.Blant de norske underskriverne er Mathilde Tybring-Gjedde fra Høyre og Åsmund Aukrust fra Ap.Norsk Folkehjelp mener at den varslete annekteringen fortjener en sterk reaksjon og mottiltak fra Norge og verdenssamfunnet og applauderer initiativet og bidrar til å spre brevet..

58 norske organisasjoner krever en slutt på blokaden av Gazastripen – stopp kollektiv avstraffelse nå!5.5.2020 08:00:00 CESTPressemelding

Norsk Folkehjelp, Fagforbundet, Forsvar Folkeretten og Ship to Gaza Norway har tatt initiativ til et opprop til støtte for det palestinske folket under Covid-19-utbruddet. Organisasjonene som er tilsluttet krever at Norge bruker sin innflytelse for å få blokaden av Gazastripen hevet. Blokaden er en kollektiv avstraffelse som bryter med folkeretten.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom