Norsk Folkehjelp

Norsk Folkehjelp; USA innfører et nærmest totalforbud mot landminer

Del

Biden-administrasjonen reverserer Trumps politikk, og tar et stort skritt i riktig retning mot et totalforbud mot landminer. Norsk Folkehjelp berømmer Biden-administrasjonen for et viktig og stort skritt mot et totalforbud mot landminer.

Minerydding kongo. Foto: Norsk Folkehjelp Thomas Youcum
Minerydding kongo. Foto: Norsk Folkehjelp Thomas Youcum

Tirsdag vedtok president Biden at USA vil innføre et forbud mot landminer, med unntak av på den koreanske halvøya. Dette er endret fra tidligere president Donald Trumps tid. President Joe Bidens administrasjon sa at de vil stoppe bruken og produksjonen av antipersonellminer, som dreper tusenvis av sivile i året. 

-        Til tross for at USA opprettholder muligheten for bruk av anti-personellminer på grensen mellom Nord- og Sør Korea, er dette et massivt fremskritt som vi har ventet på i flere tiår, sier assisterende generalsekretær Per Nergaard

 Biden-administrasjonen vender nå tilbake til politikken til tidligere president Barack Obama, som ble endret av Trump, som i 2020 ga grønt lys igjen til å bruke og produsere landminer, og sa at USA hadde satt seg selv i en konkurranseulempe.

-        USA har lenge vært den største økonomiske bidragsyteren til humanitær eksplosivrydding, så dette er en etterlengtet bekreftelse fra amerikanerne, sier Per Nergaard.

 Forbudet er spesielt viktig nå. USAs utenriksminister Stanley Brown sa i en pressemelding at vedtaket står i skarp kontrast til Russlands handlinger i Ukraina.

 At amerikanerne bekjentgjør dette nå midt under krigen i Ukraina sender et sterkt signal om behovet for nedrustning,  sier Per Nergaard.

 For mer informasjon, ta kontakt med assisterende generalsekretær Per Nergaard på tlf: 90980311

Kontakter

Bilder

Minerydding kongo. Foto: Norsk Folkehjelp Thomas Youcum
Minerydding kongo. Foto: Norsk Folkehjelp Thomas Youcum
Last ned bilde
Kinesisk landmine T72A. foto: Norsk Folkehjelp
Kinesisk landmine T72A. foto: Norsk Folkehjelp
Last ned bilde

Om Norsk Folkehjelp

Norsk Folkehjelp
Norsk Folkehjelp
Stortorget 10
0155 Oslo

22 03 77 00http://www.folkehjelp.no

Norsk Folkehjelp er fagbevegelsens humanitære solidaritetsorganisasjon. Vi er en medlemsorganisasjon, og våre strategiske områder er rettferdig fordeling av makt og ressurser og vern om liv og helse. Vi jobber innenfor hovedområdene internasjonalt utviklingssamarbeid, humanitær nedrustning, redningstjeneste og flyktning og integrering. Norsk Folkehjelp har 2200 ansatte i 40 land. 

Følg pressemeldinger fra Norsk Folkehjelp

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Folkehjelp på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norsk Folkehjelp

Historisk FN-møte satte kursen for atomvåpennedrustning24.6.2022 15:48:42 CEST | Leserinnlegg

I FN i Wien vedtok det første statspartsmøtet for FN-traktaten som forbyr atomvåpen Sankthansaften en banebrytende 50-punkters handlingsplan og en sterk og klar politisk erklæring. Det historiske møtet, som fant sted i en tid med økende risiko for atomkrig, satte kursen for arbeidet fremover med å iverksette denne unge og viktige traktatens mål om å få verdens ni atomvåpenstater til å ruste ned sine arsenaler. Den kursen må Norge følge.

Norsk Folkehjelp; gir regjeringen skryt for å delta på møtet om atomvåpenforbud23.6.2022 08:55:44 CEST | Pressemelding

Selv om Norsk Folkehjelp mener at Norge bør undertegne og ratifisere forbudstraktaten, vil Norsk Folkehjelp gi regjeringen skryt for at den ved å være først ut i NATO til å melde seg som observatør til statspartsmøtet, brøt vekk fra forventningen i alliansen om at alle medlemslandene må være med på å både ignorere og trykke ned FN-flertallet som støtter forbudstraktaten. Det førte til at også Tyskland, Nederland og Belgia (som alle har amerikanske atomvåpen på sitt territorium) også sluttet seg til som observatører.

Norsk Folkehjelp krever skjerpede rutiner i Norfund etter en historisk dom for drap på miljøaktivist i Honduras.21.6.2022 15:38:56 CEST | Pressemelding

Den honduranske forretningsmannen, og tidligere rådgiver for det norske statlige investeringsfondet Norfund, David Castillo, ble i går dømt til 22 år og 8 måneder i fengsel for å ha planlagt drapet på miljøaktivisten Berta Caceres. Caceres (42) ble skutt og drept i eget hjem i 2016 for å ha kjempet mot utbyggingen av et stort vannkraftverk i Rio Blanco-området i Honduras.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom