Norsk Folkehjelp

Norsk Folkehjelp: Tre av fire nordmenn ønsker å utsette sin tredje dose COVID19-vaksine i et halvt år for å få vaksinert flere i fattige land.

Del

Det viser en undersøkelse gjennomført av Mindshare og Respons Analyse for Norsk Folkehjelp. –Dette viser at nordmenn er opptatte av global rettferdig fordeling. Norge lovte å dele 5 millioner vaksiner i juni, tre måneder senere er bare 10% av det delt, sier Norsk Folkehjelps generalsekretær, Henriette Westhrin.

Foto: Parang Mehta
Foto: Parang Mehta

WHO ba i august om at land med høy vaksinasjonsgrad utsetter den tredje påfyllingsdosen av COVID19-vaksinen frem til 10% av befolkningen i alle land er vaksinert.

Dette har helse- og omsorgsminister Bent Høie sagt klart nei til.

– Her går regjeringa mot det flertallet av nordmenn ønsker, sier Westhrin. – Vi vet at ingen er trygge før alle er trygge, og det er fint å se denne solidariteten i den norske befolkninga, fortsetter hun.

Ifølge WHO har over halvparten av befolkningen i rike land mottatt minst èn vaksinedose, mens bare litt over 1% av befolkningen i fattige land har fått den første dosen.

– I tillegg til å dele vaksiner er det viktig at Norge endrer posisjon, og jobber aktivt for et patentunntak i WTOs TRIPS-råd. Dette er den eneste løsningen for å få vaksineproduksjonen opp på et tilfredsstillende nivå, slik at alle mennesker får tilgang på den livsviktige vaksina, sier Westhrin.

Pandemien er på ingen måte over. I følge People’s Vaccine Alliance, som Norsk Folkehjelp er medlem av, mister tre barn en av sine foreldre eller omsorgspersoner til COVID19 hvert minutt. Flere og flere land går inn i sin fjerde bølge av utbrudd.

Kontrasten er stor til Norge som nærmer seg fullvaksinering av den voksne befolkningen.

– Vi kan begynne å skimte lyset i enden av tunellen her hjemme. Nå er det viktig at vi viser solidaritet ved å dele doser slik både den norske befolkninga og WHO ønsker, men også ved å lede an i arbeidet med å få på plass et patentunntak, avslutter Westhrin.

Kontakter

Bilder

Foto: Parang Mehta
Foto: Parang Mehta
Last ned bilde

Om Norsk Folkehjelp

Norsk Folkehjelp
Norsk Folkehjelp
Stortorget 10
0155 Oslo

22 03 77 00http://www.folkehjelp.no

Norsk Folkehjelp er fagbevegelsens humanitære solidaritetsorganisasjon. Vi er en medlemsorganisasjon, og våre strategiske områder er rettferdig fordeling av makt og ressurser og vern om liv og helse. Vi jobber innenfor hovedområdene internasjonalt utviklingssamarbeid, humanitær nedrustning, redningstjeneste og flyktning og integrering. Norsk Folkehjelp har 2200 ansatte i 40 land. 

Følg pressemeldinger fra Norsk Folkehjelp

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Folkehjelp på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norsk Folkehjelp

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom