Norsk Folkehjelp: To av tre nordmenn mener at vaksineselskapene må dele oppskriften på COVID19-vaksiner

–Dette er et tydelig signal fra befolkningen i Norge. En bred og rettferdig fordeling av vaksinene er helt essensielt for at vi skal komme oss ut av denne pandemien, sier Redd Barnas generalsekretær, Birgitte Lange.
Norsk Folkehjelp og Redd Barna er tilsluttet The People’s Vaccine Alliance, som kjemper for at vaksinen skal være gratis tilgjengelig for hele jordens befolkning. I dag melder de at COVID19-vaksinene så langt har skapt ni nye vaksinemilliardærer.
–Disse ni har til sammen formuer som er større enn det kostnaden for å vaksinere hele jordas befolkning ville vært, sier Norsk Folkehjelps generalsekretær, Henriette Westhrin. Det er et stygt bilde på urettferdigheten i verden. Utviklingen av vaksiner ble muliggjort ved hjelp av offentlige midler. Nå skor de voldsomt rike få seg på det som skal være et kollektivt, globalt helsegode. Vaksinemonopolet må opphøre umiddelbart, sier hun.
Tidligere i mai kom de gode nyhetene om at USA støtter Sør-Afrika og India i et forslag om at patentrettighetene må løftes. Over 100 andre land støtter forslaget, som allikevel blir blokkert av land som Storbritannia og Tyskland.
Norge har til nå stilt seg negativ til forslaget, men leder det såkalt TRIPS-rådet hvor forhandlingene om patentunntak foregår.
–Nå har Norge en unik mulighet til å ta lederrollen i arbeidet med å sørge for at forslagene om patentunntak blir til handling og politikk, sier Lange.
–De økonomiske interessene til en milliardærelite i farmasi-industrien kan ikke settes foran de desperate behovene for vaksine som finnes i verden, sier Westhrin. –Nå forventer vi handling fra Norge.
Nøkkelord
Kontakter
Håkon ØdegaardKommunikasjonssjefNorsk Folkehjelp
Tel:950 45 667hakono@npaid.orgBilder

Lenker
Om Norsk Folkehjelp
Norsk Folkehjelp er fagbevegelsens humanitære solidaritetsorganisasjon. Vi er en medlemsorganisasjon, og våre strategiske områder er rettferdig fordeling av makt og ressurser og vern om liv og helse. Vi jobber innenfor hovedområdene internasjonalt utviklingssamarbeid, humanitær mine- og eksplosivrydding, redningstjeneste og flyktning- og integreringsarbeid. Norsk Folkehjelp har over 3000 ansatte i mer enn 35 land.
Følg pressemeldinger fra Norsk Folkehjelp
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Folkehjelp på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norsk Folkehjelp
Ukraina varsler mulig uttrekning fra Minekonvensjonen – Norsk Folkehjelp advarer mot alvorlige humanitære konsekvenser, det er de sivile som taper3.7.2025 12:04:06 CEST | Pressemelding
– Ukraina er i dag et av verdens mest minelagte land, og det vil ta flere tiår å rydde områdene. Miner fører ikke bare til umiddelbare tap av liv og helse, men hindrer også gjenoppbygging, matproduksjon og trygg retur for fordrevne familier, sier Aksel Steen-Nilsen, leder for humanitær mine- og eksplosivrydding i Norsk Folkehjelp.
Norsk Folkehjelp: Aker BP ignorerte ofre for krigsforbrytelser18.6.2025 16:31:31 CEST | Pressemelding
18. juni konkluderte et ekspert-panel nedsatt av norske myndigheter med at Aker BP ikke respekterte menneskerettighetene da de fusjonerte med Lundin.
Forbud mot handel og næringsvirksomhet med okkupasjonen ønskes velkommen17.6.2025 10:56:05 CEST | Pressemelding
SV har sikret en forpliktelse fra regjeringen om å innføre et forbud mot handel og annen næringsvirksomhet med selskaper som bidrar til å opprettholde Israels ulovlige okkupasjon av palestinske områder. Dette kommer som resultat av budsjettforhandlingene.
Norsk Folkehjelp fordømmer Estlands beslutning om å trekke seg fra Minekonvensjonen5.6.2025 16:46:53 CEST | Pressemelding
Norsk Folkehjelp (NPA) fordømmer på det sterkeste den estiske nasjonalforsamlingens beslutning om å trekke seg fra Konvensjonen som forbyr antipersonellminer – en traktat som har reddet utallige liv siden den ble vedtatt i 1997.
Stortinget kan stanse investeringer i ulovlig okkupasjon3.6.2025 14:06:42 CEST | Pressemelding
Onsdag stemmer Stortinget over finanskomiteens innstilling til årets fondsmelding som ble lagt frem forrige uke. Til tross for økende press, inneholder innstillingen ingen tiltak for å hindre at oljefondet investerer i selskaper som medvirker til Israels ulovlige okkupasjon og krigsforbrytelser. Det reagerer sivilsamfunnet kraftig på.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom