Norsk Folkehjelp

Norsk Folkehjelp: To av tre nordmenn mener at vaksineselskapene må dele oppskriften på COVID19-vaksiner

Del

Det kommer frem i en undersøkelse gjennomført av Respons Analyse for Norsk Folkehjelp og Redd Barna, der 67% av de spurte svarer “enig” eller “helt enig” på spørsmålet om deling av oppskriftene.

Foto: Mat Napo
Foto: Mat Napo

–Dette er et tydelig signal fra befolkningen i Norge. En bred og rettferdig fordeling av vaksinene er helt essensielt for at vi skal komme oss ut av denne pandemien, sier Redd Barnas generalsekretær, Birgitte Lange. 

Norsk Folkehjelp og Redd Barna er tilsluttet The People’s Vaccine Alliance, som kjemper for at vaksinen skal være gratis tilgjengelig for hele jordens befolkning. I dag melder de at COVID19-vaksinene så langt har skapt ni nye vaksinemilliardærer.  

–Disse ni har til sammen formuer som er større enn det kostnaden for å vaksinere hele jordas befolkning ville vært, sier Norsk Folkehjelps generalsekretær, Henriette Westhrin. Det er et stygt bilde på urettferdigheten i verden. Utviklingen av vaksiner ble muliggjort ved hjelp av offentlige midler. Nå skor de voldsomt rike få seg på det som skal være et kollektivt, globalt helsegode. Vaksinemonopolet må opphøre umiddelbart, sier hun. 

Tidligere i mai kom de gode nyhetene om at USA støtter Sør-Afrika og India i et forslag om at patentrettighetene må løftes. Over 100 andre land støtter forslaget, som allikevel blir blokkert av land som Storbritannia og Tyskland. 

Norge har til nå stilt seg negativ til forslaget, men leder det såkalt TRIPS-rådet hvor forhandlingene om patentunntak foregår.  

–Nå har Norge en unik mulighet til å ta lederrollen i arbeidet med å sørge for at forslagene om patentunntak blir til handling og politikk, sier Lange. 

–De økonomiske interessene til en milliardærelite i farmasi-industrien kan ikke settes foran de desperate behovene for vaksine som finnes i verden, sier Westhrin. –Nå forventer vi handling fra Norge. 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Foto: Mat Napo
Foto: Mat Napo
Last ned bilde

Lenker

Om Norsk Folkehjelp

Norsk Folkehjelp
Norsk Folkehjelp
Stortorget 10
0155 Oslo

22 03 77 00http://www.folkehjelp.no

Norsk Folkehjelp er fagbevegelsens humanitære solidaritetsorganisasjon. Vi er en medlemsorganisasjon, og våre strategiske områder er rettferdig fordeling av makt og ressurser og vern om liv og helse. Vi jobber innenfor hovedområdene internasjonalt utviklingssamarbeid, humanitær nedrustning, redningstjeneste og flyktning og integrering. Norsk Folkehjelp har 2200 ansatte i 40 land. 

Følg pressemeldinger fra Norsk Folkehjelp

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Folkehjelp på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norsk Folkehjelp

Norsk Folkehjelp: Tre av fire nordmenn ønsker å utsette sin tredje dose COVID19-vaksine i et halvt år for å få vaksinert flere i fattige land.10.9.2021 06:00:00 CEST | Pressemelding

Det viser en undersøkelse gjennomført av Mindshare og Respons Analyse for Norsk Folkehjelp. –Dette viser at nordmenn er opptatte av global rettferdig fordeling. Norge lovte å dele 5 millioner vaksiner i juni, tre måneder senere er bare 10% av det delt, sier Norsk Folkehjelps generalsekretær, Henriette Westhrin.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom