Norsk Folkehjelp

Norsk Folkehjelp: Stortinget må rydde opp i regjeringens budsjettproposisjon – ellers kan Norge bli den største mottakeren av norsk bistand.  

Del

Fredag la regjeringen frem en budsjettproposisjon om økonomiske tiltak som følge av krigen i Ukraina. Regjeringen ber Stortinget støtte til krisepakker på over 14,5 milliarder til en rekke sektorer, inkludert 5 milliarder til å dekke inn flyktningutgifter i Norge. Norsk Folkehjelp mener det er svært kritikkverdig at det ikke samtidig kommer en ekstra humanitær bevilgning, og overraskende at regjeringen Støre ikke sier noe om hvor pengene skal hentes ifra.

Henriette Killi Westhrin GS i Norsk Folkehjelp
Henriette Killi Westhrin GS i Norsk Folkehjelp

Regjeringen åpner i forslaget for at stortinget kan lempe kostnadene for å ta imot flyktninger i Norge over på verdens fattigste i revidert nasjonalbudsjett – og gjøre Norge til det største mottakerlandet for norsk bistand. Det er kritikkverdig at regjeringen i denne runde kun ser på behovene innenfor egne landegrenser, samtidig som den største humanitære krisen siden andre verdenskrig utspeiler seg. Det må også legges til en humanitær bevilgning for å øke vår innsats utover de 2 mrd. som allerede er varslet. Vi forventer at Stortinget tar et større ansvar enn det regjeringen viser i dag. 

-Nå må Stortinget rydde opp, og få til en grundig debatt om hvordan pakkene skal finansieres. Det vil være uansvarlig å bevilge penger til en rekke satsninger i Norge uten å vite om det er de fattige i verden eller oljefondet skal dekke kostnadene. Det er skrikende nødvendig med krisepakker for Ukraina og vi skal ta imot flyktningene på en verdig og god måte, men ikke på bekostning av de store krisene som fortsatt pågår en rekke steder i verden, sier Henriette K. Westhrin, generalsekretær i Norsk Folkehjelp.

- Det er ikke bare i Norge dette skjer, vi er svært bekymret for at verdens største givere nå på kort tid både kutter i bistandsbudsjettene og velge å dekke de store og økende flyktningutgifter på bistandsbudsjettene, fortsetter Westhrin. Både Tyskland og Sverige varsler at opp mot 40-50% av bistandsbudsjettene vil gå til flyktninger.

Det vil være en svært uklok avgjørelse i en ustabil verden hvor vi får en matvarekrise uten sidestykke som vil ramme globalt. Ukraina er en av verdens største eksportører av hvete, mais og matolje.  Krigen kommer på toppen av allerede eksisterende konflikter, Covid og galopperende kostnader på basisvarer, som alltid rammer krisene de som har minst hardest. Bistanden er derfor viktigere enn noensinne tidligere.

Økonomien i Norge går godt, men den internasjonale bistanden går ut av landet og vil ikke bidra til overoppheting av økonomien. Stortinget kan sikre dette, og må nå ta grep for å unngå kutt i bistanden til verdens fattigste avslutter Westhrin.

  For mer informasjon ta kontakt med generalsekretær Henriette Killi Westhrin på tlf. 90796835

Kontakter

Bilder

Henriette Killi Westhrin GS i Norsk Folkehjelp
Henriette Killi Westhrin GS i Norsk Folkehjelp
Last ned bilde

Om Norsk Folkehjelp

Norsk Folkehjelp
Norsk Folkehjelp
Stortorget 10
0155 Oslo

22 03 77 00http://www.folkehjelp.no

Norsk Folkehjelp er fagbevegelsens humanitære solidaritetsorganisasjon. Vi er en medlemsorganisasjon, og våre strategiske områder er rettferdig fordeling av makt og ressurser og vern om liv og helse. Vi jobber innenfor hovedområdene internasjonalt utviklingssamarbeid, humanitær nedrustning, redningstjeneste og flyktning og integrering. Norsk Folkehjelp har 2200 ansatte i 40 land. 

Følg pressemeldinger fra Norsk Folkehjelp

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Folkehjelp på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norsk Folkehjelp

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom