Norsk Folkehjelp

Norsk Folkehjelp: Redningsberedskapen kan svekkes permanent

Del

Norsk Folkehjelp ber nå myndighetene bidra til å opprettholde redningsberedskapen i Norge.

I forbindelse med koronaviruset jobber nå alle beredskapsressurser i Norsk Folkehjelp med å støtte helsetjenesten og kommunene. I tillegg har de 70 frivillige redningsgruppene høyt fokus på å opprettholde beredskapen for søk etter savnede, redningsaksjoner og snøskred.

Hovedinntektskilden til mange av gruppene er førstehjelpstjenester på ulike arrangementer. Disse inntektene er nå forsvunnet, og flere grupper står ovenfor en svært krevende situasjon. Blant annet står Norsk Folkehjelp Rena i fare for å måtte selge sin vaktstasjon på fjellet, på grunn av manglende inntekter.

– Det er svært bekymringsfullt hvis konsekvensen av pandemien blir at redningstjenesten svekkes på lang sikt. Våre frivillige rykker ut på over 400 lete- og redningsaksjoner hvert år, og er en viktig del av den lokale beredskapen. Myndighetene må nå bidra til å opprettholde denne beredskapen, sier Erlend Aarsæther, leder for førstehjelp og redningstjeneste i Norsk Folkehjelp.

Ber staten om hjelp

De gruppene som sliter mest, trenger støtte til å betale løpende utgifter som husleie og forsikringer på biler og annet redningsutstyr. I tillegg har mange grupper hatt ekstra utgifter i forbindelse med pandemien.

– Vi allerede kostnader på flere millioner kroner i forbindelse med koronainnsats, men vi har valgt å ta den risikoen for å kunne gi umiddelbar og nødvendig hjelp til samfunnet. I tillegg til at mange redningsgrupper har utfordringer med bortfall av inntekter, skal mange av dem også inn i mer krevende oppdrag enn normalt. Vi trenger at staten bevilger midler slik at vi fortsatt kan fokusere på å bistå lokalt - både i redningsoppdrag og i å avlaste helsetjenesten der det er behov for dette, sier Aarsæther.

Smittemateriell

De frivillige i Norsk Folkehjelp har i forbindelse med koronaviruset bidratt med blant annet matutlevering og informasjon på flyplasser og i havner. De har også bistått ved teststasjoner med å organisere trafikk, rigge og sikre telt, og å desinfisere medisinsk materiell. Mange lokallag har også egne beredskapsambulanser som allerede støtter helsetjenesten aktivt.

– Vi har fullt fokus på å bistå der behovene er størst og er innstilt på å bidra så lenge det er behov, sier Aarsæther.

I tillegg til den ekstraordinære koronainnsatsen, opprettholder lokallagene sin vanlige beredskap for leteaksjoner, akutthjelperoppdrag og redningsaksjoner. De frivillige er i beredskap 24/7 og flere lokallag har også blitt kalt ut på leteaksjoner i løpet av de siste ukene.

– Vi jobber aktivt med å sikre nødvendig materiell til våre redningsmannskaper og har blant annet innført ekstraordinære prosedyrer for å unngå smitte under redningsoppdrag, sier Aarsæther.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Om Norsk Folkehjelp

Norsk Folkehjelp
Norsk Folkehjelp
Stortorget 10
0155 Oslo

22 03 77 00http://www.folkehjelp.no

Norsk Folkehjelp er fagbevegelsens humanitære solidaritetsorganisasjon. Vi er en medlemsorganisasjon, og våre strategiske områder er rettferdig fordeling av makt og ressurser og vern om liv og helse. Vi jobber innenfor hovedområdene internasjonalt utviklingssamarbeid, humanitær nedrustning, redningstjeneste og flyktning og integrering. Norsk Folkehjelp har 2200 ansatte i 40 land. 

Følg saker fra Norsk Folkehjelp

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Folkehjelp på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Norsk Folkehjelp

Norsk Folkehjelp - bistand på 1% av BNI er bra- arbeidet mot covid-19 må ikke gå på bekostning av arbeidet med å styrke sivilsamfunnet.7.10.2020 13:44:35 CESTPressemelding

Norsk Folkehjelp er fornøyd med å se at nivået på bistanden opprettholdes på 1% av BNI og utgjør 38,4 milliarder. Regjeringen viser at dette ikke er tiden for å kutte i internasjonal bistand. Kampen mot covid-19 er global og verdens land må stå sammen i den. Når flere andre land har kuttet i bistanden er Norges opprettholdelse av 1% et sterkt internasjonalt signal som vil bli lagt merke til.

Norsk Folkehjelp: Viktig å bekjempe hatkriminalitet - bra med nasjonalt kompetansesenter til støtte for alle politidistrikt7.10.2020 12:45:00 CESTPressemelding

Hatkriminalitet er et voksende problem som vi som samfunn må adressere. I dag er det bare Oslo politidistrikt som har en dedikert gruppe som jobber med hatkriminalitet. Det er derfor gledelig at regjeringen nå bevilger penger til et nasjonalt kompetansesenter som skal være til støtte for alle politidistrikt. Norsk Folkehjelp er også glade for øremerket tilskudd til forskning på feltet.

Norsk Folkehjelp: Bra med tiltak for bekjempelse av rasisme og diskriminering7.10.2020 12:35:29 CESTPressemelding

Norsk Folkehjelp er glade for regjeringas satsing på en ny tilskuddsordning i arbeidet mot rasisme, diskriminering og hatefulle ytringer. Strukturelle forhold fører til at minoriteter systematisk kommer dårligere ut enn andre deler av befolkningen, dette må bekjempes. Norsk Folkehjelp håper derfor at bevilgningen for å øke mangfoldet i arbeidslivet kan bidra til faktiske endringer.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom