Norsk Folkehjelp

Norsk Folkehjelp og Fagforbundet jubler: Viktig skritt i riktig retning

Del

I går kom nyheten om at Statens pensjonsfond utlandet (heretter kalt oljefondet) stenger ute tre selskap grunnet menneskerettighetsbrudd og brudd på siviles rettigheter. To av disse er knyttet til de ulovlige bosettingene på Vestbredden.

Norsk Folkehjelp og Fagforbundet mener beslutningen er både viktig og riktig. Det er veldig bra at Oljefondet utestenger to selskaper med bånd til Israels ulovlige bosettinger på Vestbredden. Dette er noe vi har jobbet for i mange år.

I en gjennomgang foretatt av Norsk Folkehjelp og Fagforbundet av oljefondets beholdninger, ble det dokumentert at fondet er investert i 64 selskaper som tjener på, og dermed støtter opp om, den folkerettsstridige okkupasjonen av Palestina. Dette er uakseptabelt, og burde opphøre så raskt det lar seg gjøre.

– Som det største statlige investeringsfondet i verden har oljefondet et ansvar for å ikke støtte opp under brudd på humanitærretten og menneskerettigheter, sier leder i Fagforbundet Mette Nord.

FNs Sikkerhetsråd slo fast i resolusjon 2334/2016 at bosettingene strider mot folkeretten. FNs spesialrapportør for menneskerettighetssituasjonen i det okkuperte palestinske området Michael Lynk, fremhever at enhver form for næringslivsforbindelser, enten direkte eller indirekte, med de israelske bosetningene er uforenlig med menneskerettighetsforpliktelser.

Norges Bank har nå besluttet å utelukke tre selskaper fra Oljefondet: Honey Holdings, Shapir Engineering and Industry, og Mivne Real Estate. Beslutningen kommer etter anbefalinger fra Etikkrådet, som har som jobb å vurdere investeringene til fondet.

Rådet knytter et av selskapene til menneskerettighetsbrudd i Myanmar, og to til risiko for medvirkning til systematiske brudd på siviles rettigheter på Vestbredden.                           

Fagforbundet og Norsk Folkehjelp er tilfreds med Norges Banks avgjørelse, men er opptatt av at dette bare må være en start.

Fondet må raskt trekke seg ut av flere av selskapene som direkte medvirker til alvorlige brudd på folkeretten og menneskerettigheter, på okkupert palestinsk jord.

Oljefondet er ett av verdens største fond. Beslutninger som fattes her blir lagt merke til verden over, og ekskluderingene er et viktig insentiv til selskapene om å avslutte virksomhet som støtter opp under okkupasjonen.

– Dette er et gledelig, og viktig skritt, i riktig retning, men vi har fortsatt en lang vei å gå, sier generalsekretær i Norsk Folkehjelp, Henriette Killi Westhrin.

3. mai lanserte Fagforbundet og Norsk Folkehjelp en kampanjeside og hittil har nesten 10.000 sendt epost til Oljefondet, Finansdepartementet, Etikkrådet og Finanskomiteen for å si ifra om at de ikke vil at oljefondet tjener på brudd på menneskerettigheter og okkupasjon. Denne kampanjen vil fortsette, helt til fondet ikke lenger har investeringer i selskaper som medvirker til brudd på folkeretten og menneskerettigheter i Palestina.

 Pressekontakter: 

Stein Guldbrandsen, medlem av Arbeidsutvalget i FagforbundetMob. 913 90 717 

Henriette K Westhrin, generalsekretær i Norsk Folkehjelp Mob. 907 96 835

Kontakter

Henriette Killi WesthrinGeneralsekretær Norsk Folkehjelp

Tel:907 96 835

Bilder

Lenker

Om Norsk Folkehjelp

Norsk Folkehjelp
Norsk Folkehjelp
Stortorget 10
0155 Oslo

22 03 77 00http://www.folkehjelp.no

Norsk Folkehjelp er fagbevegelsens humanitære solidaritetsorganisasjon. Vi er en medlemsorganisasjon, og våre strategiske områder er rettferdig fordeling av makt og ressurser og vern om liv og helse. Vi jobber innenfor hovedområdene internasjonalt utviklingssamarbeid, humanitær nedrustning, redningstjeneste og flyktning og integrering. Norsk Folkehjelp har 2200 ansatte i 40 land. 

Følg pressemeldinger fra Norsk Folkehjelp

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Folkehjelp på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norsk Folkehjelp

Norsk Folkehjelp: Tre av fire nordmenn ønsker å utsette sin tredje dose COVID19-vaksine i et halvt år for å få vaksinert flere i fattige land.10.9.2021 06:00:00 CEST | Pressemelding

Det viser en undersøkelse gjennomført av Mindshare og Respons Analyse for Norsk Folkehjelp. –Dette viser at nordmenn er opptatte av global rettferdig fordeling. Norge lovte å dele 5 millioner vaksiner i juni, tre måneder senere er bare 10% av det delt, sier Norsk Folkehjelps generalsekretær, Henriette Westhrin.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom