Norsk Folkehjelp

Norsk Folkehjelp: Norge og Sikkerhetsrådet må sikre en inkluderende fredsprosess i Syria

Del
15. mars markerer tiårsdagen for det fredelige opprøret i Syria. Datoen markerer imidlertid også nesten ti år med brutal krig. Mer en 500 000 mennesker har blitt drept, 100 000 er savnet og nesten 12,5 millioner – mer enn halvparten av landets befolkning – er drevet på flukt. Samtidig står fredsprosessen i stillstand.
Fra markering for Syria i Oslo
Fra markering for Syria i Oslo

–Våre partnere melder at de har mistet troen på fredsprosessen, sier generalsekretær i Norsk Folkehjelp, Henriette Westhrin. –De opplever den som for lite inkluderende, og ikke tilstrekkelig representativ for den sosiale og geografiske bredden som finnes i syrisk sivilsamfunn.

Til tross for en utrolig utfordrende situasjon jobber fortsatt sivilsamfunnsorganisasjoner i og utenfor Syria en utrettelig kamp for et bedre, mer inkluderende og forsonet Syria. Nå må Norge bruke sin plass i Sikkerhetsrådet til å jobbe for en mer inkluderende fredsprosess som sikrer at alle deler av Syria har en stemme.

 –Vi setter pris på at Norge inviterer til at representanter fra lokalt sivilsamfunn i Syria skal gi innspill når Sikkerhetsrådet møtes for å diskutere situasjonen der. Samtidig ber vi Norge om å gjøre beskyttelse av sivilsamfunnsaktører en mer sentral del av den politiske dialogen rundt Syria, sier Westhrin. –Det er ikke akseptabelt at menneskerettighets- og demokratiforkjempere kriminaliseres, og blir forfulgt, kidnappet, drept, eller forsvinner sporløst

Når vi går inn i konfliktens ellevte år er det skremmende å se at rommet for sivilsamfunn som ble åpnet for ti år siden, nå er i ferd med å lukkes, spesielt i regjeringskontrollerte områder. Regionale krefter er også med på å begrense sivilsamfunnets spillerom og inkludering i de viktige fredsforhandlingene. Dette bør være til stor bekymring for alle som ønsker forsoning og fred for Syria.

–Vi vet om de gode kreftene som fortsatt finnes i Syria. De har aldri sluttet å kjempe, og vi må aldri slutte å støtte dem, avslutter Westhrin.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Fra markering for Syria i Oslo
Fra markering for Syria i Oslo
Last ned bilde

Om Norsk Folkehjelp

Norsk Folkehjelp
Norsk Folkehjelp
Stortorget 10
0155 Oslo

22 03 77 00http://www.folkehjelp.no

Norsk Folkehjelp er fagbevegelsens humanitære solidaritetsorganisasjon. Vi er en medlemsorganisasjon, og våre strategiske områder er rettferdig fordeling av makt og ressurser og vern om liv og helse. Vi jobber innenfor hovedområdene internasjonalt utviklingssamarbeid, humanitær mine- og eksplosivrydding, redningstjeneste og flyktning- og integreringsarbeid. Norsk Folkehjelp har over 3000 ansatte i mer enn 35 land.

Følg pressemeldinger fra Norsk Folkehjelp

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Folkehjelp på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norsk Folkehjelp

Ukraina varsler mulig uttrekning fra Minekonvensjonen – Norsk Folkehjelp advarer mot alvorlige humanitære konsekvenser, det er de sivile som taper3.7.2025 12:04:06 CEST | Pressemelding

– Ukraina er i dag et av verdens mest minelagte land, og det vil ta flere tiår å rydde områdene. Miner fører ikke bare til umiddelbare tap av liv og helse, men hindrer også gjenoppbygging, matproduksjon og trygg retur for fordrevne familier, sier Aksel Steen-Nilsen, leder for humanitær mine- og eksplosivrydding i Norsk Folkehjelp.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye