Norsk Folkehjelp

Norsk Folkehjelp: Norge må undertegne FN-traktaten og øke sin innsats mot Atomvåpen

Del

Norsk Folkehjelp gjorde følgende vedtak på landsmøtet i dag; at norske myndigheter øker sin innsats for å bidra til kjernefysisk nedrustning og en verden fri for atomvåpen og at Norge undertegner og ratifiserer FN-traktaten som forbyr atomvåpen

Atomvåpen truer planeten og vår overlevelse som menneskehet. Som masseødeleggelsesvåpen er effekten transnasjonal med konsekvenser som strekker seg over generasjoner. Detonasjon av én atombombe vil drepe hundretusenvis av mennesker, legge byer i ruiner og medføre katastrofale konsekvenser for klima, miljø og matproduksjon. Atombomben er et ikke-diskriminerende våpen, og dreper barn så vel som militære mål. Atomvåpen strider mot internasjonal humanitærrett, og Norsk Folkehjelp, som beredskapsorganisasjon, solidaritetsorganisasjon og humanitær aktør ønsker en atomvåpenfri verden.

Norsk Folkehjelp skal derfor fortsette arbeidet sammen med den Internasjonale Kampanjen for å Forby Atomvåpen (ICAN), som i 2017 ble tildelt Nobels Fredspris for sin innsats for forbudet. Et tiår med politisk kamp førte 07 juli 2017 til at 122 land vedtok traktaten for et forbud mot atomvåpen. Norge, som i 2013 tok initiativ til en internasjonal konferanse om de humanitære konsekvensene av atomvåpen, ble i 2017 imidlertid stående utenfor, sammen med et lite mindretall av stater som ikke deltok i forhandlingene. Sammen med flertallet i den norske befolkning mener Norsk Folkehjelp at Norge må snu i saken, signerer og ratifiserer FN-traktaten som forbyr atomvåpen og stå på humanitetens side i fremtiden.

Norge må arbeide for en atomvåpenfri verden, hvor signering og ratifisering av traktaten for et forbud mot atomvåpen er et viktig skritt, da traktaten forbyr utvikling, testing, produksjon, besittelse, overføring, lagring og bruk eller trussel om bruk av atomvåpen. Som fredsnasjon må Norge ta en aktiv rolle i å sørge for at traktaten trer i kraft og blir internasjonal lov, slik at atomvåpen blir forbudt på lik linje med øvrige masseutryddelsesvåpen verden har sett.

For mer informasjon, ta kontakt med styreleder i Norsk Folkehjelp Gerd Kristiansen på telefon

915 64 205

Kontakter

Bilder

Om Norsk Folkehjelp

Norsk Folkehjelp
Norsk Folkehjelp
Stortorget 10
0155 Oslo

22 03 77 00http://www.folkehjelp.no

Norsk Folkehjelp er fagbevegelsens humanitære solidaritetsorganisasjon. Vi er en medlemsorganisasjon, og våre strategiske områder er rettferdig fordeling av makt og ressurser og vern om liv og helse. Vi jobber innenfor hovedområdene internasjonalt utviklingssamarbeid, humanitær nedrustning, redningstjeneste og flyktning og integrering. Norsk Folkehjelp har 2200 ansatte i 40 land. 

Følg saker fra Norsk Folkehjelp

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Folkehjelp på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Norsk Folkehjelp

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom