Norsk Folkehjelp

Norsk Folkehjelp: Må ha vaksineunntak nå!

Del

Norge må snu og støtte Sør-Afrikas forslag om patentunntak på vaksiner. Afrika har lavest vaksinedekning globalt hvor en av ti har fått første dose.

Foto: Niamh Walsh-Vorster/Norsk Folkehjelp
Foto: Niamh Walsh-Vorster/Norsk Folkehjelp

Identifikasjonen av en ny virusvariant i Sør-Afrika som er funnet i områder med lav vaksinasjonsgrad har ført til drastiske tiltak i Europa med grensestenging og innreiserestriksjoner. Sør-Afrika har igjennom pandemien blitt et bilde på den globale skjevheten når det gjelder vaksinetilgang. Det afrikanske kontinentet har lavest vaksinedekning globalt hvor kun en av ti har fått første dose.

I neste uke møtes verdens ledere til ministermøte i Verdens Handelsorganisasjon i Geneve for å diskutere et midlertidig patentunntak på vaksiner, legemidler, tester og behandling mot Covid-19. Forslaget støttes av over 100 land, men forhandlingene er fastlåste med EU, Sveits, Storbritannia og Norge som er imot. 

– Situasjonen vi er i nå, kan kobles direkte til Norges og andre rike lands manglende evne til å sikre alle land rettferdig tilgang til vaksiner mot Covid-19. Vi har hamstret vaksiner på bekostning av fattige land, gitt legemiddelselskapene monopol på et fellesgode finansiert av skattebetalerne og argumentert mot patentunntak på vaksiner i WTO. Vi må innse at også norsk vaksinepolitikk har ført til økt global ulikhet, Norge må ta sin del av ansvaret, sier Norsk Folkehjelps generalsekretær Henriette Killi Westhrin, og fortsetter:

– Nå er det på tide å ta forslaget til India og Sør-Afrika om patentunntak på legemidler, tester, behandling og vaksiner mot Covid-19 på alvor. Norge som leder forhandlingene i WTOs TRIPS-råd er i en unik posisjon. Vi må bruke all vår politiske tyngde for å få EU med Tyskland i spissen, Sveits og Storbritannia med på et patentunntak. Vi er i en pandemi som ikke er over, vi ser at dette er ikke over før vi får slutt på den groteske ulikheten i tilgang på vaksiner og medisinsk utstyr mot Covid-19.

Rike lands hamstring av opptil 80 prosent av tilgjengelige vaksiner har gjort det vanskelig for fattige land å få tilgang til vaksiner av god kvalitet. Gjennom EUs vaksinesamarbeid har Norge også vært med på oppkjøp langt utover egne nasjonale behov. Høyinntektsland vært tilbakeholdne med å dele overskuddsvaksiner; til tross for omfattende lovnader under G20-møtet i juni. Mindre enn 20 prosent av dosene som rike land lovte å dele under G20-møtet i juni er blitt delt med fattige land. Forsøk på frivillig deling av vaksineteknologi og kompetanse har til nå gitt få resultater. Norge har de siste 14 månedene til å argumentere mot Sør-Afrikas og Indias forslag i WTO om patentunntak på vaksiner og andre Covid-19 produkter.

Norge har muligheten til å endre posisjon allerede i den kommende uken da Verdens Handelsorganisasjons ministermøte går av stabelen i Geneve, Sveits fra 30. november til 3.desember. En av de store sakene på møtet er nettopp den såkalte «Waiveren» på vaksiner og andre Covid-19 produkter. Norge leder TRIPS-rådet hvor forhandlingene foregår.

Nøkkelord

Kontakter

Henriette Killi WesthrinGeneralsekretær Norsk Folkehjelp

Tel:907 96 835

Bilder

Foto: Niamh Walsh-Vorster/Norsk Folkehjelp
Foto: Niamh Walsh-Vorster/Norsk Folkehjelp
Last ned bilde
Foto: Niamh Walsh-Vorster/Norsk Folkehjelp
Foto: Niamh Walsh-Vorster/Norsk Folkehjelp
Last ned bilde

Om Norsk Folkehjelp

Norsk Folkehjelp
Norsk Folkehjelp
Stortorget 10
0155 Oslo

22 03 77 00http://www.folkehjelp.no

Norsk Folkehjelp er fagbevegelsens humanitære solidaritetsorganisasjon. Vi er en medlemsorganisasjon, og våre strategiske områder er rettferdig fordeling av makt og ressurser og vern om liv og helse. Vi jobber innenfor hovedområdene internasjonalt utviklingssamarbeid, humanitær nedrustning, redningstjeneste og flyktning og integrering. Norsk Folkehjelp har 2200 ansatte i 40 land. 

Følg pressemeldinger fra Norsk Folkehjelp

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Folkehjelp på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norsk Folkehjelp

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom