Norsk Folkehjelp: Må ha vaksineunntak nå!

Identifikasjonen av en ny virusvariant i Sør-Afrika som er funnet i områder med lav vaksinasjonsgrad har ført til drastiske tiltak i Europa med grensestenging og innreiserestriksjoner. Sør-Afrika har igjennom pandemien blitt et bilde på den globale skjevheten når det gjelder vaksinetilgang. Det afrikanske kontinentet har lavest vaksinedekning globalt hvor kun en av ti har fått første dose.
I neste uke møtes verdens ledere til ministermøte i Verdens Handelsorganisasjon i Geneve for å diskutere et midlertidig patentunntak på vaksiner, legemidler, tester og behandling mot Covid-19. Forslaget støttes av over 100 land, men forhandlingene er fastlåste med EU, Sveits, Storbritannia og Norge som er imot.
– Situasjonen vi er i nå, kan kobles direkte til Norges og andre rike lands manglende evne til å sikre alle land rettferdig tilgang til vaksiner mot Covid-19. Vi har hamstret vaksiner på bekostning av fattige land, gitt legemiddelselskapene monopol på et fellesgode finansiert av skattebetalerne og argumentert mot patentunntak på vaksiner i WTO. Vi må innse at også norsk vaksinepolitikk har ført til økt global ulikhet, Norge må ta sin del av ansvaret, sier Norsk Folkehjelps generalsekretær Henriette Killi Westhrin, og fortsetter:
– Nå er det på tide å ta forslaget til India og Sør-Afrika om patentunntak på legemidler, tester, behandling og vaksiner mot Covid-19 på alvor. Norge som leder forhandlingene i WTOs TRIPS-råd er i en unik posisjon. Vi må bruke all vår politiske tyngde for å få EU med Tyskland i spissen, Sveits og Storbritannia med på et patentunntak. Vi er i en pandemi som ikke er over, vi ser at dette er ikke over før vi får slutt på den groteske ulikheten i tilgang på vaksiner og medisinsk utstyr mot Covid-19.
Rike lands hamstring av opptil 80 prosent av tilgjengelige vaksiner har gjort det vanskelig for fattige land å få tilgang til vaksiner av god kvalitet. Gjennom EUs vaksinesamarbeid har Norge også vært med på oppkjøp langt utover egne nasjonale behov. Høyinntektsland vært tilbakeholdne med å dele overskuddsvaksiner; til tross for omfattende lovnader under G20-møtet i juni. Mindre enn 20 prosent av dosene som rike land lovte å dele under G20-møtet i juni er blitt delt med fattige land. Forsøk på frivillig deling av vaksineteknologi og kompetanse har til nå gitt få resultater. Norge har de siste 14 månedene til å argumentere mot Sør-Afrikas og Indias forslag i WTO om patentunntak på vaksiner og andre Covid-19 produkter.
Norge har muligheten til å endre posisjon allerede i den kommende uken da Verdens Handelsorganisasjons ministermøte går av stabelen i Geneve, Sveits fra 30. november til 3.desember. En av de store sakene på møtet er nettopp den såkalte «Waiveren» på vaksiner og andre Covid-19 produkter. Norge leder TRIPS-rådet hvor forhandlingene foregår.
Nøkkelord
Kontakter
Henriette Killi WesthrinGeneralsekretær Norsk Folkehjelp
Tel:907 96 835Bilder


Om Norsk Folkehjelp
Norsk Folkehjelp er fagbevegelsens humanitære solidaritetsorganisasjon. Vi er en medlemsorganisasjon, og våre strategiske områder er rettferdig fordeling av makt og ressurser og vern om liv og helse. Vi jobber innenfor hovedområdene internasjonalt utviklingssamarbeid, humanitær mine- og eksplosivrydding, redningstjeneste og flyktning- og integreringsarbeid. Norsk Folkehjelp har over 3000 ansatte i mer enn 35 land.
Følg pressemeldinger fra Norsk Folkehjelp
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Folkehjelp på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norsk Folkehjelp
Ukraina varsler mulig uttrekning fra Minekonvensjonen – Norsk Folkehjelp advarer mot alvorlige humanitære konsekvenser, det er de sivile som taper3.7.2025 12:04:06 CEST | Pressemelding
– Ukraina er i dag et av verdens mest minelagte land, og det vil ta flere tiår å rydde områdene. Miner fører ikke bare til umiddelbare tap av liv og helse, men hindrer også gjenoppbygging, matproduksjon og trygg retur for fordrevne familier, sier Aksel Steen-Nilsen, leder for humanitær mine- og eksplosivrydding i Norsk Folkehjelp.
Norsk Folkehjelp: Aker BP ignorerte ofre for krigsforbrytelser18.6.2025 16:31:31 CEST | Pressemelding
18. juni konkluderte et ekspert-panel nedsatt av norske myndigheter med at Aker BP ikke respekterte menneskerettighetene da de fusjonerte med Lundin.
Forbud mot handel og næringsvirksomhet med okkupasjonen ønskes velkommen17.6.2025 10:56:05 CEST | Pressemelding
SV har sikret en forpliktelse fra regjeringen om å innføre et forbud mot handel og annen næringsvirksomhet med selskaper som bidrar til å opprettholde Israels ulovlige okkupasjon av palestinske områder. Dette kommer som resultat av budsjettforhandlingene.
Norsk Folkehjelp fordømmer Estlands beslutning om å trekke seg fra Minekonvensjonen5.6.2025 16:46:53 CEST | Pressemelding
Norsk Folkehjelp (NPA) fordømmer på det sterkeste den estiske nasjonalforsamlingens beslutning om å trekke seg fra Konvensjonen som forbyr antipersonellminer – en traktat som har reddet utallige liv siden den ble vedtatt i 1997.
Stortinget kan stanse investeringer i ulovlig okkupasjon3.6.2025 14:06:42 CEST | Pressemelding
Onsdag stemmer Stortinget over finanskomiteens innstilling til årets fondsmelding som ble lagt frem forrige uke. Til tross for økende press, inneholder innstillingen ingen tiltak for å hindre at oljefondet investerer i selskaper som medvirker til Israels ulovlige okkupasjon og krigsforbrytelser. Det reagerer sivilsamfunnet kraftig på.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom