Norsk Folkehjelp: Konstruktivt fra Støre-regjeringen om atomvåpen
Hurdalsplattformen sier også at Støre-regjeringen vil øke Norges innsats for kjernefysisk nedrustning, ta initiativ til å fokusere på de humanitære konsekvensene av atomvåpen og arbeide sammen med land i og utenfor NATO for en verden uten atomvåpen.
Dette er på et vis forsiktige ambisjoner, men samtidig svært modige signaler fra Støre-regjeringen. Det er et klart taktskifte fra norsk side. Solberg-regjeringen sa blankt nei til å delta som observatør på forbudstraktatens første statspartsmøte, som skal finne sted i FN i Wien i mars 2022.
–Vi er svært glade for at det nå blir norsk deltakelse. Det vil vekke oppmerksomhet internasjonalt. Vi regner det som sannsynlig at NATO-land som Tyskland og Belgia nå vil gjøre som Norge og delta som observatører. På sikt kan dette ha stor betydning for traktaten, sier Westhrin-
–Det er derimot skuffende at Hurdalsplattformen ikke inneholder en målsetning om å undertegne og ratifisere forbudet, siden Senterpartiets stortingsprogram for den neste fireårsperioden sier at Norge skal gjøre nettopp det, og siden Arbeiderpartiets program sier at «det bør være et mål» å undertegne, fortsetter hun.
Likevel er Hurdalsplattformens atomvåpenpolitikk konstruktiv og lovende, og vil kunne bidra til å pløye ny mark i NATO, der toneangivende land helst ønsker å opprettholde en felles og uforsonlig front mot atomvåpenforbudet.
–Det må være mulig å være et lojalt NATO-medlem og samtidig ville ta avstand fra et masseødeleggelsesvåpen som atomvåpen. Det håper vi at Norge med den nye regjeringen kan begynne å snakke høyt om i NATO, som bør ta en mye mer aktiv rolle for å få i gang forhandlinger med de andre atomvåpenstatene om gjensidig nedrustning, sier Westhrin.
–Vi har tro på at Støre-regjeringen kan gjenreise Norges rolle som en drivende kraft for kjernefysisk nedrustning; en aktør som ikke overlater til atomvåpenstatene alene å bestemme om de skal kvitte seg med atomvåpnene som truer oss alle.
Norsk Folkehjelp er også glade for at Hurdalsplattformen sier at Støre-regjeringen vil fokusere på atomvåpens humanitære konsekvenser. Det såkalte humanitære initiativet på atomvåpen, som ble startet av den forrige rødgrønne regjeringen, har ligget brakk i åtte år under Erna Solbergs ledelse. Nå ligger det an til en reetablering av det humanitære initiativet. Da må Støre-regjeringen støtte viktig forskning, kunnskap og sivilt samfunnsengasjement som utfordrer status quo på atomvåpen.
–Istedenfor å vente på konsensus om en atomvåpenfri verden, må Norge arbeide aktivt for å bygge konsensus om en slik verden. Et masseødeleggelsesvåpen må ikke få normaliseres som en nødvendig del av vår sikkerhetspolitikk. Vi må se i øynene at kjernefysisk avskrekking ikke bare skaper trygghet, men også utsetter oss alle for enorm risiko og derfor ikke er en bærekraftig sikkerhetsstrategi, avslutter Westhrin.
Nøkkelord
Kontakter
Håkon ØdegaardKommunikasjonssjefNorsk Folkehjelp
Tel:950 45 667hakono@npaid.orgBilder
Om Norsk Folkehjelp
Norsk Folkehjelp er fagbevegelsens humanitære solidaritetsorganisasjon. Vi er en medlemsorganisasjon, og våre strategiske områder er rettferdig fordeling av makt og ressurser og vern om liv og helse. Vi jobber innenfor hovedområdene internasjonalt utviklingssamarbeid, humanitær mine- og eksplosivrydding, redningstjeneste og flyktning- og integreringsarbeid. Norsk Folkehjelp har over 3000 ansatte i mer enn 35 land.
Følg pressemeldinger fra Norsk Folkehjelp
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Folkehjelp på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norsk Folkehjelp
Norsk Folkehjelp krever granskning av Gaza Humanitarian Foundation: Barth Eide må gjøre ord til handling7.7.2025 12:17:52 CEST | Pressemelding
– Hvor mange palestinske sivile skal drepes i matkø før verden griper inn? Vi ber Norge vise lederskap og fremme forslag i relevante FN-institusjoner om å sette opp en uavhengig granskningskommisjon, sier Raymond Johansen, generalsekretær i Norsk Folkehjelp.
Ukraina varsler mulig uttrekning fra Minekonvensjonen – Norsk Folkehjelp advarer mot alvorlige humanitære konsekvenser, det er de sivile som taper3.7.2025 12:04:06 CEST | Pressemelding
– Ukraina er i dag et av verdens mest minelagte land, og det vil ta flere tiår å rydde områdene. Miner fører ikke bare til umiddelbare tap av liv og helse, men hindrer også gjenoppbygging, matproduksjon og trygg retur for fordrevne familier, sier Aksel Steen-Nilsen, leder for humanitær mine- og eksplosivrydding i Norsk Folkehjelp.
Norsk Folkehjelp: Aker BP ignorerte ofre for krigsforbrytelser18.6.2025 16:31:31 CEST | Pressemelding
18. juni konkluderte et ekspert-panel nedsatt av norske myndigheter med at Aker BP ikke respekterte menneskerettighetene da de fusjonerte med Lundin.
Forbud mot handel og næringsvirksomhet med okkupasjonen ønskes velkommen17.6.2025 10:56:05 CEST | Pressemelding
SV har sikret en forpliktelse fra regjeringen om å innføre et forbud mot handel og annen næringsvirksomhet med selskaper som bidrar til å opprettholde Israels ulovlige okkupasjon av palestinske områder. Dette kommer som resultat av budsjettforhandlingene.
Norsk Folkehjelp fordømmer Estlands beslutning om å trekke seg fra Minekonvensjonen5.6.2025 16:46:53 CEST | Pressemelding
Norsk Folkehjelp (NPA) fordømmer på det sterkeste den estiske nasjonalforsamlingens beslutning om å trekke seg fra Konvensjonen som forbyr antipersonellminer – en traktat som har reddet utallige liv siden den ble vedtatt i 1997.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom