Norsk Folkehjelp

Norsk Folkehjelp: Konstruktivt fra Støre-regjeringen om atomvåpen

Del

I Hurdalsplattformen fastslås det at Norge blir det første NATO-landet som forplikter seg til å delta som observatør på statspartsmøtene til FN-traktaten som forbyr atomvåpen. –Vi tror at land som Tyskland og Belgia kan komme til å følge i Norges fotspor, sier Norsk Folkehjelps generalsekretær, Henriette Westhrin.

Henriette Westhrin holdt appell da atomvåpenforbudet trådte i kraft i oktober 2021. Foto: Therese Nordhus Lien/Norsk Folkehjelp
Henriette Westhrin holdt appell da atomvåpenforbudet trådte i kraft i oktober 2021. Foto: Therese Nordhus Lien/Norsk Folkehjelp

Hurdalsplattformen sier også at Støre-regjeringen vil øke Norges innsats for kjernefysisk nedrustning, ta initiativ til å fokusere på de humanitære konsekvensene av atomvåpen og arbeide sammen med land i og utenfor NATO for en verden uten atomvåpen.

Dette er på et vis forsiktige ambisjoner, men samtidig svært modige signaler fra Støre-regjeringen. Det er et klart taktskifte fra norsk side. Solberg-regjeringen sa blankt nei til å delta som observatør på forbudstraktatens første statspartsmøte, som skal finne sted i FN i Wien i mars 2022.

–Vi er svært glade for at det nå blir norsk deltakelse. Det vil vekke oppmerksomhet internasjonalt. Vi regner det som sannsynlig at NATO-land som Tyskland og Belgia nå vil gjøre som Norge og delta som observatører. På sikt kan dette ha stor betydning for traktaten, sier Westhrin-

–Det er derimot skuffende at Hurdalsplattformen ikke inneholder en målsetning om å undertegne og ratifisere forbudet, siden Senterpartiets stortingsprogram for den neste fireårsperioden sier at Norge skal gjøre nettopp det, og siden Arbeiderpartiets program sier at «det bør være et mål» å undertegne, fortsetter hun.

Likevel er Hurdalsplattformens atomvåpenpolitikk konstruktiv og lovende, og vil kunne bidra til å pløye ny mark i NATO, der toneangivende land helst ønsker å opprettholde en felles og uforsonlig front mot atomvåpenforbudet.

–Det må være mulig å være et lojalt NATO-medlem og samtidig ville ta avstand fra et masseødeleggelsesvåpen som atomvåpen. Det håper vi at Norge med den nye regjeringen kan begynne å snakke høyt om i NATO, som bør ta en mye mer aktiv rolle for å få i gang forhandlinger med de andre atomvåpenstatene om gjensidig nedrustning, sier Westhrin.

–Vi har tro på at Støre-regjeringen kan gjenreise Norges rolle som en drivende kraft for kjernefysisk nedrustning; en aktør som ikke overlater til atomvåpenstatene alene å bestemme om de skal kvitte seg med atomvåpnene som truer oss alle.

Norsk Folkehjelp er også glade for at Hurdalsplattformen sier at Støre-regjeringen vil fokusere på atomvåpens humanitære konsekvenser. Det såkalte humanitære initiativet på atomvåpen, som ble startet av den forrige rødgrønne regjeringen, har ligget brakk i åtte år under Erna Solbergs ledelse. Nå ligger det an til en reetablering av det humanitære initiativet. Da må Støre-regjeringen støtte viktig forskning, kunnskap og sivilt samfunnsengasjement som utfordrer status quo på atomvåpen.

–Istedenfor å vente på konsensus om en atomvåpenfri verden, må Norge arbeide aktivt for å bygge konsensus om en slik verden. Et masseødeleggelsesvåpen må ikke få normaliseres som en nødvendig del av vår sikkerhetspolitikk. Vi må se i øynene at kjernefysisk avskrekking ikke bare skaper trygghet, men også utsetter oss alle for enorm risiko og derfor ikke er en bærekraftig sikkerhetsstrategi, avslutter Westhrin.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Henriette Westhrin holdt appell da atomvåpenforbudet trådte i kraft i oktober 2021. Foto: Therese Nordhus Lien/Norsk Folkehjelp
Henriette Westhrin holdt appell da atomvåpenforbudet trådte i kraft i oktober 2021. Foto: Therese Nordhus Lien/Norsk Folkehjelp
Last ned bilde

Om Norsk Folkehjelp

Norsk Folkehjelp
Norsk Folkehjelp
Stortorget 10
0155 Oslo

22 03 77 00http://www.folkehjelp.no

Norsk Folkehjelp er fagbevegelsens humanitære solidaritetsorganisasjon. Vi er en medlemsorganisasjon, og våre strategiske områder er rettferdig fordeling av makt og ressurser og vern om liv og helse. Vi jobber innenfor hovedområdene internasjonalt utviklingssamarbeid, humanitær nedrustning, redningstjeneste og flyktning og integrering. Norsk Folkehjelp har 2200 ansatte i 40 land. 

Følg pressemeldinger fra Norsk Folkehjelp

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Folkehjelp på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norsk Folkehjelp

Norsk Folkehjelp: Tre av fire nordmenn ønsker å utsette sin tredje dose COVID19-vaksine i et halvt år for å få vaksinert flere i fattige land.10.9.2021 06:00:00 CEST | Pressemelding

Det viser en undersøkelse gjennomført av Mindshare og Respons Analyse for Norsk Folkehjelp. –Dette viser at nordmenn er opptatte av global rettferdig fordeling. Norge lovte å dele 5 millioner vaksiner i juni, tre måneder senere er bare 10% av det delt, sier Norsk Folkehjelps generalsekretær, Henriette Westhrin.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom