Norsk Folkehjelp

Norsk Folkehjelp fordømmer målrettet terrorangrep mot mineryddere i Afghanistan

Del

– Norsk Folkehjelp fordømmer på det sterkeste det grusomme drapet på 10 av våre kolleger i The HALO Trust. Angrepet har rystet hele mineryddingssektoren, og er en tragisk påminnelse om den risikoen som mineryddere og andre humanitært ansatte utsettes for, sier leder for humanitær mine- og eksplosivrydding i Norsk Folkehjelp, Per Håkon Breivik.

Hendelsen skjedde kl. 21:50 i går kveld, da væpnede menn tok seg inn på mineryddingsbasen til den britiske organisasjonen The HALO Trust i Baghlan-provinsen. Foreløpig er 10 ansatte drept og 16 såret i angrepet, men antall drepte er forventet å stige.

Bare i 2020 ble 3485 sivile drept i kamphandlinger i Afghanistan, noe som utgjør nesten 10 personer om dagen. Afghanistan topper også den globale statistikken over landmineofre og antall sivile ofre i kamphandlinger etter mange tiår med krig og konflikt.

– Siden 1978 har landminer, klasebomber og andre eksplosiver kostet over 9000 menneskeliv og lemlestet ytterligere 25 000. Humanitær minerydding er helt essensielt for å redusere menneskelige lidelser og sikre en trygg fremtid for en krigsherjet sivilbefolkning, forklarer Breivik.

– Det er avgjørende at de som tar på seg dette risikofylte oppdraget, får utført jobben under trygge rammer. Folkeretten skal respekteres, målrettede angrep mot humanitære organisasjoner og sivile må stoppes, og gjerningsmennene må stilles til ansvar for sine handlinger. Folkehjelpa står solidarisk med våre venner i HALO Trust i denne vanskelige tiden. Våre tanker går til familie, venner og kolleger til de som er rammet av denne ubegripelige terrorhandlingen, sier Breivik.

Norsk Folkehjelp har ansvar for monitorering av minerydding i Afghanistan som finansieres av det amerikanske utenriksdepartementet.

Kontakter

Bilder

Om Norsk Folkehjelp

Norsk Folkehjelp
Norsk Folkehjelp
Stortorget 10
0155 Oslo

22 03 77 00http://www.folkehjelp.no

Norsk Folkehjelp er fagbevegelsens humanitære solidaritetsorganisasjon. Vi er en medlemsorganisasjon, og våre strategiske områder er rettferdig fordeling av makt og ressurser og vern om liv og helse. Vi jobber innenfor hovedområdene internasjonalt utviklingssamarbeid, humanitær nedrustning, redningstjeneste og flyktning og integrering. Norsk Folkehjelp har 2200 ansatte i 40 land. 

Følg pressemeldinger fra Norsk Folkehjelp

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Folkehjelp på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norsk Folkehjelp

Norsk Folkehjelp: Tre av fire nordmenn ønsker å utsette sin tredje dose COVID19-vaksine i et halvt år for å få vaksinert flere i fattige land.10.9.2021 06:00:00 CEST | Pressemelding

Det viser en undersøkelse gjennomført av Mindshare og Respons Analyse for Norsk Folkehjelp. –Dette viser at nordmenn er opptatte av global rettferdig fordeling. Norge lovte å dele 5 millioner vaksiner i juni, tre måneder senere er bare 10% av det delt, sier Norsk Folkehjelps generalsekretær, Henriette Westhrin.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom