Norsk Folkehjelp

Norsk Folkehjelp; Forbereder samlet humanitær innsats i Ukraina – ett kappløp med tiden

Del

Norsk Folkehjelp forbereder og iverksetter nå humanitær innsats innenfor flere områder i Ukraina

Minerydder Bosnia Foto: Julie Elisabeth Sørensen
Minerydder Bosnia Foto: Julie Elisabeth Sørensen

Som en direkte respons på Innenriksminister Denys Monastyrskys appell til det internasjonale samfunnet om hjelp til humanitær mine- og eksplosivrydding i Ukraina mobiliserer Norsk Folkehjelp materiell støtte til State Emergency Service of Ukraine (SESU), landets direktorat for sivil kriseberedskap.

 – SESU er per dags dato den eneste aktøren som kan drive humanitær rydding av landminer og andre eksplosiver. ‘De har ekspertise og personell, samt tilgang til de områdene hvor landminer er lagt og eksplosiver er brukt’, sier Per Håkon Breivik, leder for humanitær mine- og eksplosivrydding i Norsk Folkehjelp, ‘men akutt mangel på kjøretøy og nødvendig materiell’.

-Det er ingen internasjonale humanitære mineryddingsorganisasjoner som i dag har slik tilgang. Første fase i Norsk Folkehjelps støtte til SESU er å forsyne dem med såkalt Explosive Ordnance Disposal utstyr, mineryddingsutstyr, beskyttelsesutstyr som vester og hjelmer, førstehjelpsutstyr og kjøretøy.

 – Dette er ekstremt viktig. Det som ligger igjen etter krigføringen er en reell, kontinuerlig trussel mot alle sivile som bor der, samt de som vurderer å returnere. Det kommer til å bli et kappløp med tiden. All støtte som kan gis til SESU vil bidra til å redde liv, forklarer Breivik. Vi søker også støtte fra Norsk UD samt en rekke av våre andre internasjonale donorer til dette formålet.

På lengre sikt har Norsk Folkehjelp som ambisjon å selv kunne implementere humanitær mine- og eksplosivrydding i Ukraina, noe som avhenger av hvordan krigen utvikler seg i de kommende ukene og månedene.

 Samtidig som denne operasjonen forberedes, har vi nå et team på bakken i det vestlige Ukraina for å vurdere hvordan vi kan støtte frivillige organisasjoner som i dag er sentrale i å få frem hjelpe dit behovene er størst. Det finnes et aktivt sivilsamfunn i Ukraina, som gjør en stor og viktig jobb i dag. De bidrar med mat, klær, telt og annet livsnødvendig som folk på flukt er avhengig av. Disse organisasjonene trenger også internasjonal støtte, og vi er i kontakt med en rekke av disse i dag.  Dette er noe man ser i mange kriger verden over, og Norsk Folkehjelp har  lang erfaring i å hjelpe slike organisasjoner med å gjøre best mulig arbeid med knappe ressurser.

 For mer informasjon, ta kontakt med :

Generalsekretær Henriette Killi Westrhin tlf: 907 96 835

Leder av Humanitær mine- og eksplosivrydding Per Håkon Breivik tlf: 99 09 63 60

Leder av Utvikling og humanitært samarbeid Gry Ballestad tlf: 90 80 65 43

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Minerydder Bosnia Foto: Julie Elisabeth Sørensen
Minerydder Bosnia Foto: Julie Elisabeth Sørensen
Last ned bilde

Om Norsk Folkehjelp

Norsk Folkehjelp
Norsk Folkehjelp
Stortorget 10
0155 Oslo

22 03 77 00http://www.folkehjelp.no

Norsk Folkehjelp er fagbevegelsens humanitære solidaritetsorganisasjon. Vi er en medlemsorganisasjon, og våre strategiske områder er rettferdig fordeling av makt og ressurser og vern om liv og helse. Vi jobber innenfor hovedområdene internasjonalt utviklingssamarbeid, humanitær nedrustning, redningstjeneste og flyktning og integrering. Norsk Folkehjelp har 2200 ansatte i 40 land. 

Følg pressemeldinger fra Norsk Folkehjelp

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Folkehjelp på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norsk Folkehjelp

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom