Norsk Folkehjelp FN-møtet om atomvåpenforbudet er i gang

-Vi kan ikke la en håndfull staters Atomvåpen få sette alt liv på jorda vår på spill, sa Guterrez.
Han omtalte også FN-traktaten som forbyr atomvåpen som et viktig skritt mot en verden uten atomvåpen og sa at beslutningene som tas på møtet i Wien vil bidra til å befeste traktatens posisjon som en vesentlig del av den globale arkitekturen for nedrustning og ikkespredning. Til slutt ha han uttrykk for at han håper møtet i Wien vil overbevise flere land om å slutte seg til forbudstraktaten.
Tre nye land – Grenada, Timor-Leste og Cabo Verde - ratifiserte forbudstraktaten dagen før statspartsmøtet startet. Dermed har antallet statsparter til traktaten kommet opp i 65, mens 24 land har undertegnet, men ennå ikke ratifisert. Norsk Folkehjelps forskningsprosjekt Nuclear Weapons Ban Monitor kategoriseres ytterligere 49 land som som tilhengere av traktaten. Mange av disse er i gang med forberedelser for å kunne undertegne. 42 land, inkludert Norge, regnes som motstandere av traktaten, mens 17 land ikke har tatt stilling til den.
Norge deltar som observatør på møtet, sammen med NATO-landene Belgia, Nederland og Tyskland. Norsk Folkehjelps generalsekretær Henriette Westhrin er også til stede, som en del av en stor sivilsamfunnsdelegasjon fra International Campaign to Abolish Nuclear Weapons.
-Møtet her i Wien finner sted i en tid da verden står ved en korsvei, etter Russlands trusler om bruk av atomvåpen. Enten vil flere land søke inn under atomvåpenparaplyer eller skaffe seg egne atomvåpen, eller så klarer vi å få atomvåpenstatene til å forhandle om nedrustning. Forbudstraktaten er et uttrykk for vilje, som statene som slutter seg til bruker for å samarbeide om å legge press på atomvåpenstatene og ikke minst paraplystater som Norge til å erkjenne at atomvåpen ikke skaper sikkerhet, men bare risiko. Derfor er det viktig at Norge og de andre NATO-landene er her som observatører og lytter, sier Westhrin.
I løpet av ettermiddagen tirsdag ventes det at Norge vil holde et innlegg på møtet i Wien. Westhrin legger til at hun er svært spent på hva regjeringen vil si.
-Det er viktig at Norge å gå foran som det første NATO-landet som observatør og fikk med seg flere. Signalene fra regjeringserklæringen om økt innsats for nedrustning er positive, og vi håper det vil blir presentert nye initiativer i tråd med dette på konferansen, sier Westhrin.
Henriette Westhrin kan nås på +47 907 96 835.
Det er lenket til en animasjon som viser den globale fordelingen av støtte og motstand til forbudstraktaten, som er produsert av Norsk Folkehjelps Nuclear Weapons Ban Monitor. Den kan benyttes fritt av media.https://vimeo.com/391267281
Talen til FNs generalsekretær finnes på følgende link:
Kontakter
Håkon ØdegaardKommunikasjonssjefNorsk Folkehjelp
Tel:950 45 667hakono@npaid.orgGrethe ØsternVåpenpolitisk rådgiver
Tel:+41 90078208gretheo@npaid.orgBilder

Om Norsk Folkehjelp
Norsk Folkehjelp er fagbevegelsens humanitære solidaritetsorganisasjon. Vi er en medlemsorganisasjon, og våre strategiske områder er rettferdig fordeling av makt og ressurser og vern om liv og helse. Vi jobber innenfor hovedområdene internasjonalt utviklingssamarbeid, humanitær mine- og eksplosivrydding, redningstjeneste og flyktning- og integreringsarbeid. Norsk Folkehjelp har over 3000 ansatte i mer enn 35 land.
Følg pressemeldinger fra Norsk Folkehjelp
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Folkehjelp på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norsk Folkehjelp
Norsk Folkehjelp krever granskning av Gaza Humanitarian Foundation: Barth Eide må gjøre ord til handling7.7.2025 12:17:52 CEST | Pressemelding
– Hvor mange palestinske sivile skal drepes i matkø før verden griper inn? Vi ber Norge vise lederskap og fremme forslag i relevante FN-institusjoner om å sette opp en uavhengig granskningskommisjon, sier Raymond Johansen, generalsekretær i Norsk Folkehjelp.
Ukraina varsler mulig uttrekning fra Minekonvensjonen – Norsk Folkehjelp advarer mot alvorlige humanitære konsekvenser, det er de sivile som taper3.7.2025 12:04:06 CEST | Pressemelding
– Ukraina er i dag et av verdens mest minelagte land, og det vil ta flere tiår å rydde områdene. Miner fører ikke bare til umiddelbare tap av liv og helse, men hindrer også gjenoppbygging, matproduksjon og trygg retur for fordrevne familier, sier Aksel Steen-Nilsen, leder for humanitær mine- og eksplosivrydding i Norsk Folkehjelp.
Norsk Folkehjelp: Aker BP ignorerte ofre for krigsforbrytelser18.6.2025 16:31:31 CEST | Pressemelding
18. juni konkluderte et ekspert-panel nedsatt av norske myndigheter med at Aker BP ikke respekterte menneskerettighetene da de fusjonerte med Lundin.
Forbud mot handel og næringsvirksomhet med okkupasjonen ønskes velkommen17.6.2025 10:56:05 CEST | Pressemelding
SV har sikret en forpliktelse fra regjeringen om å innføre et forbud mot handel og annen næringsvirksomhet med selskaper som bidrar til å opprettholde Israels ulovlige okkupasjon av palestinske områder. Dette kommer som resultat av budsjettforhandlingene.
Norsk Folkehjelp fordømmer Estlands beslutning om å trekke seg fra Minekonvensjonen5.6.2025 16:46:53 CEST | Pressemelding
Norsk Folkehjelp (NPA) fordømmer på det sterkeste den estiske nasjonalforsamlingens beslutning om å trekke seg fra Konvensjonen som forbyr antipersonellminer – en traktat som har reddet utallige liv siden den ble vedtatt i 1997.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom