Norsk Folkehjelp

Norsk Folkehjelp FN-møtet om atomvåpenforbudet er i gang

Del

I en tale til det første statspartsmøtet for FN-traktaten som forbyr atomvåpen, som startet i FN i Wien tirsdag, sa FNs generalsekretær Antonio Guterres at atomvåpen ikke skaper sikkerhet og avskrekking, men bare garanterer ødeleggelse, død og risikofylt balansegang.

Foto: Norsk Folkehjelp
Foto: Norsk Folkehjelp

-Vi kan ikke la en håndfull staters Atomvåpen få sette alt liv på jorda vår på spill, sa Guterrez.

Han omtalte også FN-traktaten som forbyr atomvåpen som et viktig skritt mot en verden uten atomvåpen og sa at beslutningene som tas på møtet i Wien vil bidra til å befeste traktatens posisjon som en vesentlig del av den globale arkitekturen for nedrustning og ikkespredning. Til slutt ha han uttrykk for at han håper møtet i Wien vil overbevise flere land om å slutte seg til forbudstraktaten.

Tre nye land – Grenada, Timor-Leste og Cabo Verde - ratifiserte forbudstraktaten dagen før statspartsmøtet startet. Dermed har antallet statsparter til traktaten kommet opp i 65, mens 24 land har undertegnet, men ennå ikke ratifisert. Norsk Folkehjelps forskningsprosjekt Nuclear Weapons Ban Monitor kategoriseres ytterligere 49 land som som tilhengere av traktaten. Mange av disse er i gang med forberedelser for å kunne undertegne. 42 land, inkludert Norge, regnes som motstandere av traktaten, mens 17 land ikke har tatt stilling til den.

Norge deltar som observatør på møtet, sammen med NATO-landene Belgia, Nederland og Tyskland. Norsk Folkehjelps generalsekretær Henriette Westhrin er også til stede, som en del av en stor sivilsamfunnsdelegasjon fra International Campaign to Abolish Nuclear Weapons.

-Møtet her i Wien finner sted i en tid da verden står ved en korsvei, etter Russlands trusler om bruk av atomvåpen. Enten vil flere land søke inn under atomvåpenparaplyer eller skaffe seg egne atomvåpen, eller så klarer vi å få atomvåpenstatene til å forhandle om nedrustning. Forbudstraktaten er et uttrykk for vilje, som statene som slutter seg til bruker for å samarbeide om å legge press på atomvåpenstatene og ikke minst paraplystater som Norge til å erkjenne at atomvåpen ikke skaper sikkerhet, men bare risiko. Derfor er det viktig at Norge og de andre NATO-landene er her som observatører og lytter, sier Westhrin.

 I løpet av ettermiddagen tirsdag ventes det at Norge vil holde et innlegg på møtet i Wien. Westhrin legger til at hun er svært spent på hva regjeringen vil si.

 -Det er viktig at Norge å gå foran som det første NATO-landet som observatør og fikk med seg flere. Signalene fra regjeringserklæringen om økt innsats for nedrustning er positive, og vi håper det vil blir presentert nye initiativer i tråd med dette på konferansen, sier Westhrin.

Henriette Westhrin kan nås på +47 907 96 835.

Det er lenket til en animasjon som viser den globale fordelingen av støtte og motstand til forbudstraktaten, som er produsert av Norsk Folkehjelps Nuclear Weapons Ban Monitor. Den kan benyttes fritt av media.https://vimeo.com/391267281

Talen til FNs generalsekretær finnes på følgende link:

Secretary-General’s video message to the Opening of the First Meeting of States Parties to the Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons | United Nations Secretary-General

Kontakter

Bilder

Foto: Norsk Folkehjelp
Foto: Norsk Folkehjelp
Last ned bilde

Om Norsk Folkehjelp

Norsk Folkehjelp
Norsk Folkehjelp
Stortorget 10
0155 Oslo

22 03 77 00http://www.folkehjelp.no

Norsk Folkehjelp er fagbevegelsens humanitære solidaritetsorganisasjon. Vi er en medlemsorganisasjon, og våre strategiske områder er rettferdig fordeling av makt og ressurser og vern om liv og helse. Vi jobber innenfor hovedområdene internasjonalt utviklingssamarbeid, humanitær nedrustning, redningstjeneste og flyktning og integrering. Norsk Folkehjelp har 2200 ansatte i 40 land. 

Følg pressemeldinger fra Norsk Folkehjelp

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Folkehjelp på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norsk Folkehjelp

Historisk FN-møte satte kursen for atomvåpennedrustning24.6.2022 15:48:42 CEST | Leserinnlegg

I FN i Wien vedtok det første statspartsmøtet for FN-traktaten som forbyr atomvåpen Sankthansaften en banebrytende 50-punkters handlingsplan og en sterk og klar politisk erklæring. Det historiske møtet, som fant sted i en tid med økende risiko for atomkrig, satte kursen for arbeidet fremover med å iverksette denne unge og viktige traktatens mål om å få verdens ni atomvåpenstater til å ruste ned sine arsenaler. Den kursen må Norge følge.

Norsk Folkehjelp; gir regjeringen skryt for å delta på møtet om atomvåpenforbud23.6.2022 08:55:44 CEST | Pressemelding

Selv om Norsk Folkehjelp mener at Norge bør undertegne og ratifisere forbudstraktaten, vil Norsk Folkehjelp gi regjeringen skryt for at den ved å være først ut i NATO til å melde seg som observatør til statspartsmøtet, brøt vekk fra forventningen i alliansen om at alle medlemslandene må være med på å både ignorere og trykke ned FN-flertallet som støtter forbudstraktaten. Det førte til at også Tyskland, Nederland og Belgia (som alle har amerikanske atomvåpen på sitt territorium) også sluttet seg til som observatører.

Norsk Folkehjelp krever skjerpede rutiner i Norfund etter en historisk dom for drap på miljøaktivist i Honduras.21.6.2022 15:38:56 CEST | Pressemelding

Den honduranske forretningsmannen, og tidligere rådgiver for det norske statlige investeringsfondet Norfund, David Castillo, ble i går dømt til 22 år og 8 måneder i fengsel for å ha planlagt drapet på miljøaktivisten Berta Caceres. Caceres (42) ble skutt og drept i eget hjem i 2016 for å ha kjempet mot utbyggingen av et stort vannkraftverk i Rio Blanco-området i Honduras.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom