Norsk Folkehjelp

Norsk Folkehjelp; Feil og usolidarisk å vaksinere friske nordmenn

Del

– Ulikheten i verdens tilgang til vaksiner er grotesk, og det er uforståelig at regjeringen nå går inn for å prioritere en tredje dose til friske nordmenn fremfor å donere disse til land som knapt har kommet i gang med vaksinering. Dette er helt feil og usolidarisk, sier generalsekretær i Norsk Folkehjelp, Henriette Westhrin.

Pascal GUYOT / AFP
Pascal GUYOT / AFP

I Norge er 9 av 10 voksne vaksinert. Mens i lavinntektsland er vaksinasjonsdekningen på bare 4%. Den overveldende majoriteten på det afrikanske kontinent er ikke vaksinert. De har ikke fått vaksinert helsepersonell engang, ikke eldre og sårbare grupper. Verden har administrert 6,4 milliarder doser; en håndfull har gått til verdens fattigste land. 

– Når vi vet at hvert eneste minutt mister tre barn sine foreldre til koronaviruset, så høres det ut til at regjeringen har glemt sitt eget mantra om at «ingen er trygge før alle er trygge». Det gjelder her hjemme, men bør også gjelde internasjonalt. Pandemien er ikke over, sier Westhrin.

Helseminister Høies argument med at det økonomisk sett er bedre for fattige land at Norge ikke er nedstengt lengre og at handel og mulighet til bevegelse over landegrenser ble muliggjort gir ikke mening.  Det som er bedre for lav- og mellom-inntektsland er flere vaksiner.

De offisielle dødstallene som følge av pandemien er nå 4,5 millioner, men the Economist har estimert at dette tallet kan være så høyt som 18,5 millioner.I tillegg har pandemien rammet verdens-økonomien hardt. Et anslag fra the Economist sier at bare vaksinering vil koste den globale økonomien 2,3 trillioner dollar de neste fire årene, basert på at land må vaksinere 60% av befolkningen. Det er de fattigste landene som bærer den største byrden av pandemien og det er de som vil kjenne ettervirkningene lengst.

Vi har vært med på vaksinekappløpet. Vår vaksinering og innkjøp gjennom EU hindrer og forsinker resten av verdens tilgang til vaksiner. Vaksinen er fortsatt et knapphetsgode – og vår bruk går utover andres tilgang

– Det er uforståelig at vi går til et slikt skritt, når WHOs direktør Thedros Gebreyesus så innstendig ba land som Norge om å vente med en tredje dose tidligere i august Her er regjeringen rett og slett ikke i takt med egen befolkning. Vanlige nordmenn ønsker å dele dosene. En undersøkelse gjennomført av Respons Analyse og Mindshare for Norsk Folkehjelp viste at tre av fire nordmenn gjerne utsetter sin 3. dose med et halvt år om det sikrer økt vaksinering i land med lav vaksinasjonsgrad, avslutter Westhrin. 

Westhrin møter Høie til debatt om dette på NRK debatten tirsdag kveld.

Kontakter

Henriette Killi WesthrinGeneralsekretær Norsk Folkehjelp

Tel:907 96 835

Bilder

Pascal GUYOT / AFP
Pascal GUYOT / AFP
Last ned bilde

Om Norsk Folkehjelp

Norsk Folkehjelp
Norsk Folkehjelp
Stortorget 10
0155 Oslo

22 03 77 00http://www.folkehjelp.no

Norsk Folkehjelp er fagbevegelsens humanitære solidaritetsorganisasjon. Vi er en medlemsorganisasjon, og våre strategiske områder er rettferdig fordeling av makt og ressurser og vern om liv og helse. Vi jobber innenfor hovedområdene internasjonalt utviklingssamarbeid, humanitær nedrustning, redningstjeneste og flyktning og integrering. Norsk Folkehjelp har 2200 ansatte i 40 land. 

Følg pressemeldinger fra Norsk Folkehjelp

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Folkehjelp på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norsk Folkehjelp

Norsk Folkehjelp: Tre av fire nordmenn ønsker å utsette sin tredje dose COVID19-vaksine i et halvt år for å få vaksinert flere i fattige land.10.9.2021 06:00:00 CEST | Pressemelding

Det viser en undersøkelse gjennomført av Mindshare og Respons Analyse for Norsk Folkehjelp. –Dette viser at nordmenn er opptatte av global rettferdig fordeling. Norge lovte å dele 5 millioner vaksiner i juni, tre måneder senere er bare 10% av det delt, sier Norsk Folkehjelps generalsekretær, Henriette Westhrin.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom