Norsk Folkehjelp; den såkalte fredsplanen er provoserende ensidig, en undergraving av folkeretten og FN og Norge må ta sterk avstand fra planen

President Trumps fredsplan er et alvorlig angrep på internasjonal folkerett, og den siste i en lang rekke handlinger fra amerikanske myndigheter som direkte undergraver den internasjonale regelstyrte verdensorden som har tjent Norge godt i over 70 år.
I desember 2017 anerkjente Trump Jerusalem som Israels hovedstad, og brøt dermed med en langvarig internasjonal konsensus om at Jerusalems status må avgjøres gjennom forhandlinger. Trump-administrasjonen ignorerte flere resolusjoner fra FN sikkerhetsråd, som slår fast at Israel skal trekke seg tilbake fra landområdene som ble okkupert i 1967, inkludert Øst-Jerusalem.
I mars 2019 fulgte Trump-administrasjonen opp med å anerkjenne de okkuperte syriske Golanhøydene som en del av Israel. Også dette til tross for en rekke resolusjoner fra FNs sikkerhetsråd som slår fast at Israel skal trekke seg tilbake fra disse landområdene. Resolusjoner fra FNs sikkerhetsråd er bindende for samtlige av FNs medlemsstater.
- Trump-administrasjonens siste trekk – å godkjenne Israels annektering av bosettingene og store deler av område C, - ser fullstendig bort fra de samme resolusjonene, og at FN siden slutten av 70-tallet har fastslått at de israelske bosettingene ikke har lovlig gyldighet. FN har senere oppfordret alle til å differensiere mellom staten Israel og det okkuperte palestinske området.
Fra før av har okkupasjonen spist opp nær halvparten av palestinsk land. Store deler av palestinske jordbruksarealer er utilgjengelige for palestinske bønder. De får ikke adgang til å dyrke sin egen jord på grunn av sikkerhetsgjerdene og muren som omslutter og stenger dem ute. Veier som kun er tilgjengelige for bosettere, splitter opp palestinsk land i et lappeteppe. For å reise mellom landsbyer på Vestbredden må de passere utallige sjekkpunkt som effektivt begrenser frakt av varer og persontransport.
Trump-administrasjonen river opp i den internasjonale regelstyrte verdensorden, og muligheten for en levedyktig palestinsk stat reduseres ytterligere. Område C er området hvor mesteparten av Vestbreddens naturressurser og produktivt land ligger, og som ifølge Verdensbanken vil være svært viktig for Palestinas fremtidig økonomi. Den palestinske staten som foreslås opprettet, vil ikke ha kontroll over egne grenser, og det slås fast i avtalen at israelerne skal beholde retten til å gjennomføre raids inne i palestinsk område.
Når Norge sikter seg inn på en plass på Sikkerhetsrådet, bør det være en selvfølge at vi aktivt forsvarer folkeretten og palestinernes rettigheter. Utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide har sagt at «Norge skal stå først når folkeretten må forsvares. I prinsipp og med handling.» (utenrikspolitiske redegjørelse på Stortinget, 2018). I en kommentar til NTB etter at planen ble sluppet, sier hun imidlertid: «Det er opp til partene å avgjøre om dette forslaget kan være med på å danne grunnlag for å gjenoppta forhandlingene». Dette kan på ingen måte sies å være noe i nærheten av å stå først når folkeretten skal forsvares. Nå må Norge være tydelige.
For mer informasjon eller ytterligere kommentarer, ta kontakt med Andrew Preston, Rådgiver på Palestina og norske bånd til Israels okkupasjon.
Nøkkelord
Kontakter
Håkon ØdegaardKommunikasjonssjef
Tel:950 45 667hakono@npaid.orgAndrew PrestonRådgiver Norsk Folkehjelp
Palestina, norske bånd til Israels okkupasjon
Bilder

Om Norsk Folkehjelp
Norsk Folkehjelp er fagbevegelsens humanitære solidaritetsorganisasjon. Vi er en medlemsorganisasjon, og våre strategiske områder er rettferdig fordeling av makt og ressurser og vern om liv og helse. Vi jobber innenfor hovedområdene internasjonalt utviklingssamarbeid, humanitær mine- og eksplosivrydding, redningstjeneste og flyktning- og integreringsarbeid. Norsk Folkehjelp har over 3000 ansatte i mer enn 35 land.
Følg pressemeldinger fra Norsk Folkehjelp
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Folkehjelp på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norsk Folkehjelp
Norsk Folkehjelp krever granskning av Gaza Humanitarian Foundation: Barth Eide må gjøre ord til handling7.7.2025 12:17:52 CEST | Pressemelding
– Hvor mange palestinske sivile skal drepes i matkø før verden griper inn? Vi ber Norge vise lederskap og fremme forslag i relevante FN-institusjoner om å sette opp en uavhengig granskningskommisjon, sier Raymond Johansen, generalsekretær i Norsk Folkehjelp.
Ukraina varsler mulig uttrekning fra Minekonvensjonen – Norsk Folkehjelp advarer mot alvorlige humanitære konsekvenser, det er de sivile som taper3.7.2025 12:04:06 CEST | Pressemelding
– Ukraina er i dag et av verdens mest minelagte land, og det vil ta flere tiår å rydde områdene. Miner fører ikke bare til umiddelbare tap av liv og helse, men hindrer også gjenoppbygging, matproduksjon og trygg retur for fordrevne familier, sier Aksel Steen-Nilsen, leder for humanitær mine- og eksplosivrydding i Norsk Folkehjelp.
Norsk Folkehjelp: Aker BP ignorerte ofre for krigsforbrytelser18.6.2025 16:31:31 CEST | Pressemelding
18. juni konkluderte et ekspert-panel nedsatt av norske myndigheter med at Aker BP ikke respekterte menneskerettighetene da de fusjonerte med Lundin.
Forbud mot handel og næringsvirksomhet med okkupasjonen ønskes velkommen17.6.2025 10:56:05 CEST | Pressemelding
SV har sikret en forpliktelse fra regjeringen om å innføre et forbud mot handel og annen næringsvirksomhet med selskaper som bidrar til å opprettholde Israels ulovlige okkupasjon av palestinske områder. Dette kommer som resultat av budsjettforhandlingene.
Norsk Folkehjelp fordømmer Estlands beslutning om å trekke seg fra Minekonvensjonen5.6.2025 16:46:53 CEST | Pressemelding
Norsk Folkehjelp (NPA) fordømmer på det sterkeste den estiske nasjonalforsamlingens beslutning om å trekke seg fra Konvensjonen som forbyr antipersonellminer – en traktat som har reddet utallige liv siden den ble vedtatt i 1997.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom