Norsk Folkehjelp

Norsk Folkehjelp: De fattigste landene har ennå ikke startet sin vaksinering – de må få inngå egne avtaler om de kan.

Del
I dag gikk regjeringen ut med en pressemelding om at globalt samarbeid er årsaken til at vi har begynt global vaksinering mot covid-19. Norsk Folkehjelp erfarer det motsatte, at hvert land nå slåss for seg selv og de fattigste landene taper.
Lovuness Izack (26) og baby Edu Saddam i Tete provinsen Mosambik. Foto: Håkon Ødegaard Norsk Folkehjelp til fri bruk
Lovuness Izack (26) og baby Edu Saddam i Tete provinsen Mosambik. Foto: Håkon Ødegaard Norsk Folkehjelp til fri bruk

Norge har igjennom EU-samarbeidet opsjoner på 11.3 millioner vaksinedoser. de fattige landene er henvist til vaksinesamarbeidet Covax som går for tregt til å kunne gagne Norge, mens det er godt nok for de fattigste landene iflg. Bent Høie.

Flere fattige land har derfor nå begynt å inngå egne bilaterale avtaler. Marokko har annonsert avtale, og Sør Afrika har etter omfattende nasjonal kritikk for å kun lene seg på det internasjonale samarbeidet Covax, inngått en avtale om 1,5 millioner AstraZeneca vaksiner som skal produseres av Serum Institute of India.  Så vaksinekappløpet og nasjonalismen er et faktum.

Verdens Helseorganisasjon og Norge ber innstendig om at land ikke skal inngå bilaterale avtaler, men å slutte seg til det internasjonale samarbeidet Covax om vaksiner.  Det er å be om for  mye, for land som med dette, havner bakerst i vaksinekøen.

Norsk Folkehjelp har derfor stor forståelse for at land som Sør-Afrika og andre begynner å inngå egne direkteavtaler om vaksiner. Den andre bølgen treffer nå det afrikanske kontinent for fullt. Sør-Afrika er spesielt hardt rammet med en mutert variant. Døds og smittetallene øker for hver dag, og helsesystemet kollapser snart.

 - Norsk Folkehjelps partnere rapporterer om at 1,5 millioner doser kun vil være en liten dråpe og ikke dekke mer enn 0,7% av befolkningen. Sør-Afrika vil måtte inngå flere direkteavtaler i tillegg til vaksinene som kommer gjennom Covax, da dette samarbeidet maksimum dekker 20% av befolkningen. For en befolkning der 20% lever med hiv-smitte, sier det seg selv at dette ikke vil være tilstrekkelig, sier generalsekretær i Norsk Folkehjelp Henriette Killi Westhrin. 

 - Det som er tragisk er at verden ikke har klart å samarbeide, og dermed overlatt makten til å definere hvem som skal få først, til de store legemiddelselskapene. At Israel kjøpte seg frem i køen ved å bla opp dobbel pris for vaksinen Pfizer er et eksempel på det. Det er naivt å tro at vaksineselskapene skal regulere pris og rettferdig fordeling og salg av vaksiner til de som trenger det mest.

- Norge kan gjøre en stor forskjell i vaksinefordelingen om vi tar i bruk ALLE verktøyene i  verktøykassa, sier Westhrin.

Norsk Folkehjelp oppfordrer derfor Norge til å gå inn i en brobyggerrolle og se på muligheter for å endre patentlovgivningen i WTO, slik at lav- og mellominntektsland i større grad kan produsere egne og billigere medisiner og vaksiner. Dette samtidig som vi fortsetter å sikre finansiering for vaksinesamarbeidet Covax. Det vil fortsatt være behov for koordinering og støtte i utrulling av en vaksine til befolkningen.

- Norsk Folkehjelp støtter Dag Inge Ulstein og Jon Arne Røttingens tre krav til legemiddelindustrien om åpenhet om avtaler, kostpris på vaksiner, deling av teknologi og kompetanse, men Norge må være villige til å stille krav CEPI (som får stor norsk støtte) og som inngår disse avtalene med legemiddelselskapene, sier Killi Westhrin.

For mer informasjon og kommentar ta kontakt med generalsekretær Henriette Killi Westhrin på telefon: 907 96 835

Kontakter

Bilder

Lovuness Izack (26) og baby Edu Saddam i Tete provinsen Mosambik. Foto: Håkon Ødegaard Norsk Folkehjelp til fri bruk
Lovuness Izack (26) og baby Edu Saddam i Tete provinsen Mosambik. Foto: Håkon Ødegaard Norsk Folkehjelp til fri bruk
Last ned bilde

Om Norsk Folkehjelp

Norsk Folkehjelp
Norsk Folkehjelp
Stortorget 10
0155 Oslo

22 03 77 00http://www.folkehjelp.no

Norsk Folkehjelp er fagbevegelsens humanitære solidaritetsorganisasjon. Vi er en medlemsorganisasjon, og våre strategiske områder er rettferdig fordeling av makt og ressurser og vern om liv og helse. Vi jobber innenfor hovedområdene internasjonalt utviklingssamarbeid, humanitær nedrustning, redningstjeneste og flyktning og integrering. Norsk Folkehjelp har 2200 ansatte i 40 land. 

Følg pressemeldinger fra Norsk Folkehjelp

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Folkehjelp på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norsk Folkehjelp

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye