Norsk Folkehjelp

Norsk Folkehjelp: bra med 3000 kvoteflyktninger, men burde vært 5000 etter FNs ønske

Del

Norsk Folkehjelp er glad regjeringen holder seg til Granavold-plattformen, og viderefører antallet kvoteflyktninger på 3000, men når FNs høykommisær for flyktninger (UNHCR) tidligere har bedt Norge om å øke kvoten til 5000 i året, er det skuffende at Norge ikke følger anbefalingen.

flyktningeleir Syria foto Norsk Folkehjelp
flyktningeleir Syria foto Norsk Folkehjelp

Over 79,5 millioner mennesker er på flukt i verden i dag. Det er det høyeste antallet noensinne registrert. Det er åttende året på rad at antallet mennesker på flukt stiger. Samtidig ser vi et rekordlavt antall asylsøkere komme til Norge, samtidig som norske kommuner melder at de har kapasitet til,og et ønske om å bosette flere. Gjenbosettingsordningenfor overføringsflyktninger er en trygg, regulert og permanent måte å bistå mennesker på flukt og Norsk Folkehjelp mener derfor at ordningen utvides til en kvote på 5000 overføringsflyktninger per år fra 2021.  

Det er bra at kvoten som ikke blir tatt ut i år, kan overføres til neste år, men relokalisering av asylsøkere bør ikke tas fra denne kvoten.Avtalene om relokalisering omhandler ikke kvoteflyktninger, og bør derfor ikke inngå i kvoten. 

Siden 1994 har Norsk Folkehjelp til sammen assistert ca. 38.000 overføringsflyktninger som ankommer Norge. Overføringsflyktninger, også kalt kvoteflyktninger, er personer som ikke kan returnere til hjemlandet sitt, og som ikke kan tilbys varig løsning i landet de oppholder seg i. De blir derfor overført til et tredje land. Saken deres blir behandlet og de blir anerkjent som flyktninger av UNHCR allerede før de kommer til Norge. 

Nøkkelord

Kontakter

Henriette Killi WesthrinGeneralsekretær Norsk Folkehjelp

907 96 835

Bilder

flyktningeleir Syria foto Norsk Folkehjelp
flyktningeleir Syria foto Norsk Folkehjelp
Last ned bilde

Om Norsk Folkehjelp

Norsk Folkehjelp
Norsk Folkehjelp
Stortorget 10
0155 Oslo

22 03 77 00http://www.folkehjelp.no

Norsk Folkehjelp er fagbevegelsens humanitære solidaritetsorganisasjon. Vi er en medlemsorganisasjon, og våre strategiske områder er rettferdig fordeling av makt og ressurser og vern om liv og helse. Vi jobber innenfor hovedområdene internasjonalt utviklingssamarbeid, humanitær nedrustning, redningstjeneste og flyktning og integrering. Norsk Folkehjelp har 2200 ansatte i 40 land. 

Følg saker fra Norsk Folkehjelp

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Folkehjelp på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Norsk Folkehjelp

Norsk Folkehjelp - bistand på 1% av BNI er bra- arbeidet mot covid-19 må ikke gå på bekostning av arbeidet med å styrke sivilsamfunnet.7.10.2020 13:44:35 CESTPressemelding

Norsk Folkehjelp er fornøyd med å se at nivået på bistanden opprettholdes på 1% av BNI og utgjør 38,4 milliarder. Regjeringen viser at dette ikke er tiden for å kutte i internasjonal bistand. Kampen mot covid-19 er global og verdens land må stå sammen i den. Når flere andre land har kuttet i bistanden er Norges opprettholdelse av 1% et sterkt internasjonalt signal som vil bli lagt merke til.

Norsk Folkehjelp: Viktig å bekjempe hatkriminalitet - bra med nasjonalt kompetansesenter til støtte for alle politidistrikt7.10.2020 12:45:00 CESTPressemelding

Hatkriminalitet er et voksende problem som vi som samfunn må adressere. I dag er det bare Oslo politidistrikt som har en dedikert gruppe som jobber med hatkriminalitet. Det er derfor gledelig at regjeringen nå bevilger penger til et nasjonalt kompetansesenter som skal være til støtte for alle politidistrikt. Norsk Folkehjelp er også glade for øremerket tilskudd til forskning på feltet.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom