Norsk Folkehjelp

Norsk Folkehjelp: Atomvåpen er forbudt!

Del

For tre år siden vedtok et klart flertall av verdens land FN-traktaten som forbyr atomvåpen, og sa dermed tydelig ifra om at våpen designet for massemord av sivile er uakseptable. I dag har atomvåpenforbudet har nådd 50 ratifikasjoner. Det betyr at om 90 dager blir avtalen en del av internasjonal folkerett. Med andre ord: Atomvåpen er forbudt!

Fredslykter i Hiroshima. Foto: ICAN/Tim Wright
Fredslykter i Hiroshima. Foto: ICAN/Tim Wright

Nå starter den lange prosessen med å få stadig flere stater til å undertegne forbudet, og med å omsette det til gradvis nedrustning og avskaffing.

–Forbudet skaper en helt ny dynamikk i det internasjonale nedrustingsarbeidet, sier Henriette Westhrin, generalsekretær i Norsk Folkehjelp.–Dette er et klart og tydelig uttrykk for at flertallet av verdens stater ikke lenger godtar at trusler om massemord av sivile brukes som en forsvarsstrategi, og det bør heller ikke Norge godta.

Norge boikottet forhandlingene da atomvåpenforbudet ble vedtatt, og har siden da brukt mye ressurser på å argumentere mot at verdens verste masseødeleggelsesvåpen skal være forbudt. Dette til tross for at 78% av den norske befolkning svarte at de støtter forbudet da Norsk Folkehjelp i 2019 gjennomførte en undersøkelse i samarbeid med Respons Analyse.

Faren for bruk av atomvåpen er større enn noen gang. Norge og andre paraplystater (stater som baserer seg på beskyttelse fra atommakter) som ikke vil støtte atomvåpenforbudet står i veien for nedrustning. –Politikerne våre må ta et tydelig standpunkt for å vise at de tar avstand fra atomvåpen og kjernefysisk avskrekking, avslutter Westhrin.

Fakta om atomvåpenforbudet:

7. juli 2017 vedtok 122 land forbudet mot atomvåpen i FN. Samme år mottok den internasjonale kampanjen for å forby atomvåpen, ICAN, årets fredspris. Norsk Folkehjelp sitter i ICANs internasjonale styre.

Hittil har 84 stater signert forbudet og 50 stater har ratifisert det.

Ratifikasjon vil si at en stat forplikter seg til å følge, og dermed blir part til, en folkerettslig avtale.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Fredslykter i Hiroshima. Foto: ICAN/Tim Wright
Fredslykter i Hiroshima. Foto: ICAN/Tim Wright
Last ned bilde

Om Norsk Folkehjelp

Norsk Folkehjelp
Norsk Folkehjelp
Stortorget 10
0155 Oslo

22 03 77 00http://www.folkehjelp.no

Norsk Folkehjelp er fagbevegelsens humanitære solidaritetsorganisasjon. Vi er en medlemsorganisasjon, og våre strategiske områder er rettferdig fordeling av makt og ressurser og vern om liv og helse. Vi jobber innenfor hovedområdene internasjonalt utviklingssamarbeid, humanitær nedrustning, redningstjeneste og flyktning og integrering. Norsk Folkehjelp har 2200 ansatte i 40 land. 

Følg pressemeldinger fra Norsk Folkehjelp

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Folkehjelp på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norsk Folkehjelp

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom