Norsk Folkehjelp: Atomvåpen er forbudt!

Nå starter den lange prosessen med å få stadig flere stater til å undertegne forbudet, og med å omsette det til gradvis nedrustning og avskaffing.
–Forbudet skaper en helt ny dynamikk i det internasjonale nedrustingsarbeidet, sier Henriette Westhrin, generalsekretær i Norsk Folkehjelp.–Dette er et klart og tydelig uttrykk for at flertallet av verdens stater ikke lenger godtar at trusler om massemord av sivile brukes som en forsvarsstrategi, og det bør heller ikke Norge godta.
Norge boikottet forhandlingene da atomvåpenforbudet ble vedtatt, og har siden da brukt mye ressurser på å argumentere mot at verdens verste masseødeleggelsesvåpen skal være forbudt. Dette til tross for at 78% av den norske befolkning svarte at de støtter forbudet da Norsk Folkehjelp i 2019 gjennomførte en undersøkelse i samarbeid med Respons Analyse.
Faren for bruk av atomvåpen er større enn noen gang. Norge og andre paraplystater (stater som baserer seg på beskyttelse fra atommakter) som ikke vil støtte atomvåpenforbudet står i veien for nedrustning. –Politikerne våre må ta et tydelig standpunkt for å vise at de tar avstand fra atomvåpen og kjernefysisk avskrekking, avslutter Westhrin.
Fakta om atomvåpenforbudet:
7. juli 2017 vedtok 122 land forbudet mot atomvåpen i FN. Samme år mottok den internasjonale kampanjen for å forby atomvåpen, ICAN, årets fredspris. Norsk Folkehjelp sitter i ICANs internasjonale styre.
Hittil har 84 stater signert forbudet og 50 stater har ratifisert det.
Ratifikasjon vil si at en stat forplikter seg til å følge, og dermed blir part til, en folkerettslig avtale.
Nøkkelord
Kontakter
Grethe ØsternVåpenpolitisk rådgiver
Tel:+41 78 717 9137gretheo@npaid.orgHåkon ØdegaardKommunikasjonssjef
Tel:950 45 667hakono@npaid.orgBilder

Om Norsk Folkehjelp
Norsk Folkehjelp er fagbevegelsens humanitære solidaritetsorganisasjon. Vi er en medlemsorganisasjon, og våre strategiske områder er rettferdig fordeling av makt og ressurser og vern om liv og helse. Vi jobber innenfor hovedområdene internasjonalt utviklingssamarbeid, humanitær mine- og eksplosivrydding, redningstjeneste og flyktning- og integreringsarbeid. Norsk Folkehjelp har over 3000 ansatte i mer enn 35 land.
Følg pressemeldinger fra Norsk Folkehjelp
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Folkehjelp på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norsk Folkehjelp
Ukraina varsler mulig uttrekning fra Minekonvensjonen – Norsk Folkehjelp advarer mot alvorlige humanitære konsekvenser, det er de sivile som taper3.7.2025 12:04:06 CEST | Pressemelding
– Ukraina er i dag et av verdens mest minelagte land, og det vil ta flere tiår å rydde områdene. Miner fører ikke bare til umiddelbare tap av liv og helse, men hindrer også gjenoppbygging, matproduksjon og trygg retur for fordrevne familier, sier Aksel Steen-Nilsen, leder for humanitær mine- og eksplosivrydding i Norsk Folkehjelp.
Norsk Folkehjelp: Aker BP ignorerte ofre for krigsforbrytelser18.6.2025 16:31:31 CEST | Pressemelding
18. juni konkluderte et ekspert-panel nedsatt av norske myndigheter med at Aker BP ikke respekterte menneskerettighetene da de fusjonerte med Lundin.
Forbud mot handel og næringsvirksomhet med okkupasjonen ønskes velkommen17.6.2025 10:56:05 CEST | Pressemelding
SV har sikret en forpliktelse fra regjeringen om å innføre et forbud mot handel og annen næringsvirksomhet med selskaper som bidrar til å opprettholde Israels ulovlige okkupasjon av palestinske områder. Dette kommer som resultat av budsjettforhandlingene.
Norsk Folkehjelp fordømmer Estlands beslutning om å trekke seg fra Minekonvensjonen5.6.2025 16:46:53 CEST | Pressemelding
Norsk Folkehjelp (NPA) fordømmer på det sterkeste den estiske nasjonalforsamlingens beslutning om å trekke seg fra Konvensjonen som forbyr antipersonellminer – en traktat som har reddet utallige liv siden den ble vedtatt i 1997.
Stortinget kan stanse investeringer i ulovlig okkupasjon3.6.2025 14:06:42 CEST | Pressemelding
Onsdag stemmer Stortinget over finanskomiteens innstilling til årets fondsmelding som ble lagt frem forrige uke. Til tross for økende press, inneholder innstillingen ingen tiltak for å hindre at oljefondet investerer i selskaper som medvirker til Israels ulovlige okkupasjon og krigsforbrytelser. Det reagerer sivilsamfunnet kraftig på.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom