Norsk Folkehjelp: Annektering av Vestbredden vil føre til omfattende negative konsekvenser for det palestinske folket

Brudd på folkeretten
Anneksjon av okkupert territorium utgjør et alvorlig brudd på folkeretten og er i strid med FN-paktens forbud mot bruk av makt for å tilegne seg territorium. Israels varslede annektering av Vestbredden kan omfatte så mye som 30 % av arealet på Vestbredden.
"Norge må få Sikkerhetsrådet til å fordømme annekteringen og iverksette mottiltak mot Israel, vi må støtte initiativ i FN og EU som har som formål å forhindre ulovlig annektering av palestinsk land, og anerkjenne Palestina som en egen stat", sier Henriette Westhrin, generalsekretær i Norsk Folkehjelp.
Historiske, kraftløse fordømmelser
Dette er ikke første gang Israel har annektert territorium (Øst-Jerusalem 1980, Golan-høydene 1981), men tidligere har fordømmelser av annektering ikke blitt fulgt opp av konsekvenser. Denne gangen må verdenssamfunnet motsette seg anneksjon og iverksette mottiltak.
Norges medlemskap i Sikkerhetsrådet vil være en viktig lakmustest på om Norge mener alvor om å hegne om og forsvare folkeretten. Norge har også understreket vår forpliktelse til å motvirke aktiviteter som støtter opp under de ulovlige bosettingene.
Omfattende negative konsekvenser
Anneksjon undergraver palestinernes rett til selvbestemmelse og mulighetene for en tostatsløsning. Anneksjon vil føre til en ytterligere fragmentering av palestinsk territorium og undergrave utsiktene for en bærekraftig og sammenhengende palestinsk stat. I dag fører de ulovlige bosettingenes eksistens til omfattende brudd på palestinernes menneskerettigheter. Anneksjon vil ytterligere forverre palestinernes rettigheter i områder annektert av Israel.
Den 53-årige okkupasjonen av Vestbredden har i en årrekke preget livet til palestinerne som bor i området. Tilgangen til vann og strøm er vanskelig, kostbar eller blir gjort umulig av okkupasjonsmakten, folk blir tvangsflyttet for kortere og lengre perioder av en rekke illegitime årsaker, stadig nye ulovlige bosettinger blir opprettet, oliventrær og dyrket mark blir bevisst ødelagt, det er stadig større restriksjoner på bevegelsesfriheten til palestinerne gjennom nye israelske kontrollposter, veier, annen infrastruktur, og folk erfarer omfattende trakassering og angrep fra settlere og militære.
Siden koronakrisen inntraff har angrepene fra israelske settlere økt sammen med overdreven voldsbruk fra Israelske soldater som tillater angrep på den palestinske befolkningen. Dyrket mark, husdyr og grunnleggende infrastruktur blir fortsatt ødelagt, palestinere blir nektet tilgang til åkerne, olivenlundene og husdyrene sine med alvorlige følger.
Folkerettslig plikt
Norge har en plikt til å fortsette arbeidet for en rettferdig og fredelig løsning på konflikten. Vi har også en plikt til å sikre at norske aktører ikke medvirker til brudd på folkeretten og menneskerettigheter på okkupert palestinsk område gjennom handel, investeringer eller annen virksomhet. Vår rolle som koordinator for giverlandsgruppen og vårt nye medlemskap i FNs sikkerhetsråd forplikter.
Dette er anledningen for Norge å vise solidaritet med det palestinske folk å sette ned foten for brudd på folkeretten, sier Henriette Westhrin, generalsekretær i Norsk Folkehjelp.
Kontakter
Andrew PrestonRådgiver Norsk Folkehjelp
Palestina, norske bånd til Israels okkupasjon
Henriette Killi WesthrinGeneralsekretær Norsk Folkehjelp
Tel:907 96 835Bilder






Om Norsk Folkehjelp
Norsk Folkehjelp er fagbevegelsens humanitære solidaritetsorganisasjon. Vi er en medlemsorganisasjon, og våre strategiske områder er rettferdig fordeling av makt og ressurser og vern om liv og helse. Vi jobber innenfor hovedområdene internasjonalt utviklingssamarbeid, humanitær mine- og eksplosivrydding, redningstjeneste og flyktning- og integreringsarbeid. Norsk Folkehjelp har over 3000 ansatte i mer enn 35 land.
Følg pressemeldinger fra Norsk Folkehjelp
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Folkehjelp på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norsk Folkehjelp
Ukraina varsler mulig uttrekning fra Minekonvensjonen – Norsk Folkehjelp advarer mot alvorlige humanitære konsekvenser, det er de sivile som taper3.7.2025 12:04:06 CEST | Pressemelding
– Ukraina er i dag et av verdens mest minelagte land, og det vil ta flere tiår å rydde områdene. Miner fører ikke bare til umiddelbare tap av liv og helse, men hindrer også gjenoppbygging, matproduksjon og trygg retur for fordrevne familier, sier Aksel Steen-Nilsen, leder for humanitær mine- og eksplosivrydding i Norsk Folkehjelp.
Norsk Folkehjelp: Aker BP ignorerte ofre for krigsforbrytelser18.6.2025 16:31:31 CEST | Pressemelding
18. juni konkluderte et ekspert-panel nedsatt av norske myndigheter med at Aker BP ikke respekterte menneskerettighetene da de fusjonerte med Lundin.
Forbud mot handel og næringsvirksomhet med okkupasjonen ønskes velkommen17.6.2025 10:56:05 CEST | Pressemelding
SV har sikret en forpliktelse fra regjeringen om å innføre et forbud mot handel og annen næringsvirksomhet med selskaper som bidrar til å opprettholde Israels ulovlige okkupasjon av palestinske områder. Dette kommer som resultat av budsjettforhandlingene.
Norsk Folkehjelp fordømmer Estlands beslutning om å trekke seg fra Minekonvensjonen5.6.2025 16:46:53 CEST | Pressemelding
Norsk Folkehjelp (NPA) fordømmer på det sterkeste den estiske nasjonalforsamlingens beslutning om å trekke seg fra Konvensjonen som forbyr antipersonellminer – en traktat som har reddet utallige liv siden den ble vedtatt i 1997.
Stortinget kan stanse investeringer i ulovlig okkupasjon3.6.2025 14:06:42 CEST | Pressemelding
Onsdag stemmer Stortinget over finanskomiteens innstilling til årets fondsmelding som ble lagt frem forrige uke. Til tross for økende press, inneholder innstillingen ingen tiltak for å hindre at oljefondet investerer i selskaper som medvirker til Israels ulovlige okkupasjon og krigsforbrytelser. Det reagerer sivilsamfunnet kraftig på.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom