Norsk Folkehjelp

Norsk Folkehjelp: 101 investorer sier nei til atomvåpen, ifølge ny rapport

Del
Samtidig som det nærmer seg ett år siden FN-traktaten som forbyr atomvåpen trådte i kraft, viser rapporten fra den internasjonale kampanjen for å forby atomvåpen (ICAN) og nederlandske PAX at forbudet har hatt kraftige ringvirkninger.
Fra markering i NYC. Foto: Erik McGregor
Fra markering i NYC. Foto: Erik McGregor

Rapporten har konkludert med at til sammen 101 finansinstitusjoner globalt har vedtatt retningslinjer som begrenser adgangen deres til å investere i utvikling og produksjon av atomvåpen. Av disse har flertallet (59) omfattende retningslinjer som forhindrer enhver form for økonomisk forhold til atomvåpenprodusenter, mens resten fortsatt har arbeid å gjøre 

Rapporten viser også at finansinstitusjonersomtilsammen representer 3,9 milliarder dollar peker eksplisitt på forbudet som årsaken til at de ekskludereatomvåpenindustri fra investeringer og finansiering.

Fire norske aktører løftes frem i rapportens “Hall of Fame”, over selskap som utelukker samtlige atomvåpenprodusenter: Storebrand, KLP, DnB og Folketrygdfondet.

–Vi er glade for å se at mange norske finansinstitusjoner forstår at atomvåpen ikke er en industri det bør investeres lengre, sier generalsekretær i Norsk Folkehjelp, Henriette Westhrin. At atomvåpen ble forbudt under internasjonal lov i januar 2021 har åpenbart påvirket finansindustrien, og er nå med på å skape en ny internasjonal standard hvor atomvåpen regnes som uetisk og feil å investere i, fortsetter hun. 

Statens Pensjonsfond Utland (SPU) er den femte norske aktøren som nevnes i rapporten. SPU får ros for å ha gode retningslinjer, men utelukkes fra rapportens Hall of Fame fordi de fortsatt har aksjer i flere selskap som er involvert i produksjon av atomvåpen. 

–Vi vet at SPU er opptatt av etikken i sine investeringer, så her forventer vi at de tar snarlig grep, sier Westhrin. At nordmenns pensjonspenger plasseres i utvikling av ulovlige masseødeleggelsesvåpen er ikke noe SPU burde stå inne for, avslutter hun. 

 

Hele rapporten kan lastes ned her: 

https://www.icanw.org/101_investors_say_no_to_nuclear_weapons?utm_campaign=dbotb_2021_policy_report&utm_medium=email&utm_source=ican 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Fra markering i NYC. Foto: Erik McGregor
Fra markering i NYC. Foto: Erik McGregor
Last ned bilde

Om Norsk Folkehjelp

Norsk Folkehjelp
Norsk Folkehjelp
Stortorget 10
0155 Oslo

22 03 77 00http://www.folkehjelp.no

Norsk Folkehjelp er fagbevegelsens humanitære solidaritetsorganisasjon. Vi er en medlemsorganisasjon, og våre strategiske områder er rettferdig fordeling av makt og ressurser og vern om liv og helse. Vi jobber innenfor hovedområdene internasjonalt utviklingssamarbeid, humanitær nedrustning, redningstjeneste og flyktning og integrering. Norsk Folkehjelp har 2200 ansatte i 40 land. 

Følg pressemeldinger fra Norsk Folkehjelp

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Folkehjelp på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norsk Folkehjelp

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye