Norsk Folkehjelp: -Vi risikerer at belastningen på de frivillige blir for stor
Regjeringen må ta et større ansvar hvis de vil opprettholde god lokal beredskap over hele landet, mener Norsk Folkehjelp.

– Behovet for frivillige redningsressurser øker, våre frivilliges ferdigheter etterspørres stadig oftere. Staten som oppdragsgiver må ta ansvar for at vi sammen skal kunne levere en best mulig beredskap over hele landet, sier generalsekretær i Norsk Folkehjelp Henriette Killi Westhrin.
Generalsekretæren ber om økt grunnstøtte til de frivillige redningsorganisasjonene – et krav som har blitt fremmet i flere år uten resultat:
– Dette er noe av det viktigste regjeringen kan gjøre for å løfte lokal beredskap. Uten en slik satsing risikerer vi at belastningen på dagens redningstjeneste blir for stor, for alle piler peker oppover når det kommer til oppdragsmengde. Vi må få rom til å bygge mer kapasitet, sier Westhrin.
I vår bevilget Stortinget midler til flere nødnett-terminaler for de frivillige redningsorganisasjonene.
– Dette er et skritt på rett vei, og det viser at regjeringen tar de frivillige på alvor. Nå har vi store forventninger til at de også følger opp de andre behovene våre, slik at vi sammen kan sikre god beredskap, sier Westhrin.
I tillegg til en stabilt høy oppdragsmengde når det kommer til søk- og redningsaksjoner de siste årene, har frivillige under pandemien vært helt avgjørende som støtte til helsevesenet og kommunene.
– Vi ser at politikerne anerkjenner denne innsatsen og det setter vi stor pris på. Men hvis regjeringen ønsker en varig satsing på frivillig helseberedskap, trenger frivilligheten mer langvarig og forutsigbar støtte på statsbudsjettet. Dette er også i tråd med koronakommisjonens anbefalinger, sier Westhrin.
Norsk Folkehjelps krav til regjeringen, kort oppsummert:
– Økt grunnstøtte til beredskapsorganisasjonene
– Fritak for engangsavgift på redningskjøretøy
– Langsiktig satsing på frivillig helseberedskap
For mer informasjon ta kontakt med generalsekretær Henriette Killi Westhrin på tlf: 907 96 835
Kontakter
Håkon ØdegaardKommunikasjonssjefNorsk Folkehjelp
Tel:950 45 667hakono@npaid.orgBilder

Om Norsk Folkehjelp
Norsk Folkehjelp er fagbevegelsens humanitære solidaritetsorganisasjon. Vi er en medlemsorganisasjon, og våre strategiske områder er rettferdig fordeling av makt og ressurser og vern om liv og helse. Vi jobber innenfor hovedområdene internasjonalt utviklingssamarbeid, humanitær nedrustning, redningstjeneste og flyktning og integrering. Norsk Folkehjelp har 2200 ansatte i 40 land.
Følg pressemeldinger fra Norsk Folkehjelp
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Folkehjelp på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norsk Folkehjelp
Norsk Folkehjelp: Øk kvoten på overføringsflyktninger til 5000, i tillegg til ukrainske flyktninger 12.5.2022 13:14:21 CEST | Pressemelding
- Det er skuffende at Norge ikke viser politisk vilje til å bidra i en tid med flere mennesker på flukt enn noen gang. Norsk Folkehjelp mener at tiden er inne for å øke kvoten på overføringsflyktninger fra 3000 til 5000 i året, slik UNHCR tidligere har bedt Norge om å gjøre, sier generalsekretær Henriette Killi Westhrin.
Norsk Folkehjelp:Kjernefysisk nedrustning altfor lavt prioritert.12.5.2022 11:26:44 CEST | Pressemelding
- Norsk Folkehjelp er svært skuffet over regjeringens manglende finansiering for å bekjempe atomvåpen. I et krigsrammet Europa hvor Vladimir Putin implisitt truer med bruk av atomvåpen, må kjernefysisk nedrustning prioriteres høyt, sier generalsekretær Henriette Killi Westhrin.
Provoserende at Norge blir største mottaker av norsk bistand. Tidspunktet kunne ikke vært verre. 12.5.2022 11:14:50 CEST | Pressemelding
Regjeringen kutter 4 milliarder i bistandsbudsjettet for å finansiere utgifter til mottak av ukrainske flyktninger i Norge. Norge troner derfor som største mottaker av norsk bistand
Norsk Folkehjelp: – En påske uten alvorlige hendelser 17.4.2022 14:20:11 CEST | Pressemelding
Det var knyttet stor spenning til hvordan påsken ville bli for redningstjenesten, med betydelig skredfare over store deler av landet og flere alvorlige skredulykker før påske. For Norsk Folkehjelp har påskeferien vært på normalnivå.
Norsk Folkehelp: Vær forberedt på uhell – selv på korte turer15.4.2022 10:07:28 CEST | Pressemelding
Norsk Folkehjelp minner om at selv små uhell kan bli mer alvorlig i påskefjellet. Noen enkle grep kan imidlertid gjøre deg mye bedre forberedt. – Det er ikke nødvendigvis skaden du får på turen som er problemet, men kulden som kjøler deg ned mens du venter på hjelp, sier Live Kummen, frivillig redningsmannskap i Norsk Folkehjelp.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom