Norsk Folkehjelp - 600 delegater fra hele verden til Oslo-konferansen for en minefri verden

Konvensjonen mot landminer ble formelt vedtatt i Oslo i september 1997, og trådte i kraft i mars 1999. Når konvensjonen nå returnerer «hjem» etter 20 år, er det med en imponerende merittliste: 33 land og ett område (Taiwan) har blitt erklært minefrie, 4,6 millioner antipersonellminer har blitt ødelagt og mer enn 2,800 kvadratkilometer land har blitt ryddet fritt for miner.
164 stater og en rekke organisasjoner fra det sivile samfunn vil stake ut kursen for gjennomføringen av konvensjonen for de neste fem årene. Det ambisiøse målet er en landminefri verden innen 2025.
Norsk Folkehjelps aktiviteter
Mandag-fredag neste uke vil Norsk Folkehjelp og Røde Kors ha en stor installasjon av mineofre i form av utstillingsdukker på Jernbanetorget for å sette søkelys på at verden fortsatt står overfor et massivt mineproblem. Fra Egertorget og nedover Karl Johan settes det opp barnedukker.
Frivillige fra Solidaritetsungdom, Røde Kors Ungdom og Oslo Røde Kors vil ha et stunt sammen med ungdom fra minerammede land i morgenrushet mandag (fra 07:00). Kaffe vil bli servert.
Tirsdag 26. november åpner en utstilling om landminer på Nobels Fredssenter.
Mandag 25 arrangerer Norsk Folkehjelp en uformell lunsj i våre lokaler på Stortorvet for bransjen. Her lanseres også årets utgave av «Clearing The Mines» fra Mine Action Review. Rapporten gir oversikt over hva det enkelte land gjør på mineryddingsfronten.
Norsk Folkehjelp inviterer til to frokostmøter under tilsynskonferansen: Et om fredsprosessen i Colombia tirsdag 26. november og et om sivil beskyttelse på Gaza onsdag 27. november.
Se Facebook-event om Gaza: https://www.facebook.com/events/415521162711046/
- Mer om eventet: Noen mennesker lever i krigssoner - i utrygghet og risiko. Når byer bombes er veldig mange av de som dør og skades, sivile. Flukt er ikke alltid et alternativ. Slik er situasjonen på Gaza. Norsk Folkehjelps Programme Manager for Conflict Preparedness and Protection (CPP), Colin Bent, oppdaterer om trusselen sivile er utsatte for, samt hva Norsk Folkehjelp og partnerne våre gjør for å minke risikoen for skader og dødsfall ved bruk av eksplosive våpen i urbane områder.
Se Facebook-event om Colombia: https://www.facebook.com/events/774003799707271/
- Mer om eventet: Møt representanter fra tre ulike organisasjoner og hør deres perspektiver på mulighetene og hindringene langs den krevende veien mot fred i Colombia. Norsk Folkehjelp har samarbeidet med sivilsamfunnsorganisasjoner i Colombia siden 2004 og hatt mineryddingsprogram siden 2015. På møtet: Yhoana Milena Castaño, visepresident for Coordinador Nacional Agrario (CNA), Angela Orrego, leder for HUMANICEMOS DH og representant i FARC-EP-delegasjonen til fredsforhandlingene i Havanna, Álvaro Jiménez Millán, leder for Campaña Colombiana Contra Minas (CCCM).
Media er velkommen til alle våre arrangement. Utenriksdepartementet er vertskap for media på selve konferansen, og journalister som skal delta her trenger akkreditering. Norsk Folkehjelp er medarrangør for følgende parallellsesjoner under konferansen:
- Onsdag 27.11. kl. 12:30-14:00: Operationalising the Oslo Action Plan: Survey and Clearance of Mined Areas. Mine Action Review.
- Onsdag 27.11. kl. 17:30-19:00: Sharing Lessons Learned: Gender Mainstreaming by States Parties.
- Fredag 29. kl. 12:30-14:00: Land Release Approach to IEDs and Landmines of an Improvised Nature in the Urban Context - Challenges/Solutions.
For mer informasjon, ta kontakt med kommunikasjonsrådgiver Ingebjørg Sørenes på tlf: 922 31 861 eller e-post ingebjorgs@npaid.org.
Nøkkelord
Kontakter
Håkon ØdegaardKommunikasjonssjef
Tel:950 45 667hakono@npaid.orgBilder
Om Norsk Folkehjelp
Norsk Folkehjelp er fagbevegelsens humanitære solidaritetsorganisasjon. Vi er en medlemsorganisasjon, og våre strategiske områder er rettferdig fordeling av makt og ressurser og vern om liv og helse. Vi jobber innenfor hovedområdene internasjonalt utviklingssamarbeid, humanitær mine- og eksplosivrydding, redningstjeneste og flyktning- og integreringsarbeid. Norsk Folkehjelp har over 3000 ansatte i mer enn 35 land.
Følg pressemeldinger fra Norsk Folkehjelp
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Folkehjelp på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norsk Folkehjelp
Norsk Folkehjelp: Aker BP ignorerte ofre for krigsforbrytelser18.6.2025 16:31:31 CEST | Pressemelding
18. juni konkluderte et ekspert-panel nedsatt av norske myndigheter med at Aker BP ikke respekterte menneskerettighetene da de fusjonerte med Lundin.
Forbud mot handel og næringsvirksomhet med okkupasjonen ønskes velkommen17.6.2025 10:56:05 CEST | Pressemelding
SV har sikret en forpliktelse fra regjeringen om å innføre et forbud mot handel og annen næringsvirksomhet med selskaper som bidrar til å opprettholde Israels ulovlige okkupasjon av palestinske områder. Dette kommer som resultat av budsjettforhandlingene.
Norsk Folkehjelp fordømmer Estlands beslutning om å trekke seg fra Minekonvensjonen5.6.2025 16:46:53 CEST | Pressemelding
Norsk Folkehjelp (NPA) fordømmer på det sterkeste den estiske nasjonalforsamlingens beslutning om å trekke seg fra Konvensjonen som forbyr antipersonellminer – en traktat som har reddet utallige liv siden den ble vedtatt i 1997.
Stortinget kan stanse investeringer i ulovlig okkupasjon3.6.2025 14:06:42 CEST | Pressemelding
Onsdag stemmer Stortinget over finanskomiteens innstilling til årets fondsmelding som ble lagt frem forrige uke. Til tross for økende press, inneholder innstillingen ingen tiltak for å hindre at oljefondet investerer i selskaper som medvirker til Israels ulovlige okkupasjon og krigsforbrytelser. Det reagerer sivilsamfunnet kraftig på.
Leger uten grenser og Norsk Folkehjelp får milliongave til Gaza av Sparebanken Norge19.5.2025 14:19:28 CEST | Pressemelding
Sparebanken Norge har bevilget 5 millioner til hjelp til Gaza. Støtten er delt med 2,5 millioner kroner hver til Leger Uten grenser og Norsk Folkehjelp.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom