NorSIS

NorSIS oversetter råd og veiledninger til ukrainsk, russisk og polsk

Del

Sosiale medier brukes av svært mange i disse dager til å holde kontakt med familie og venner, og til å få raske nyhetsoppdateringer. Det er viktig å ha et bevisst forhold til hva som deles slik at personopplysningene ikke kommer på avveier. NorSIS har samlet noen grunnleggende råd og har oversatt dem til aktuelle språk som engelsk, ukrainsk, russisk og polsk.

Det deles og spres mye informasjon om Ukraina, Russland og den pågående konflikten. En generell oppfordring nå er å tenke seg om før man deler informasjon på nettet og ha bevissthet om hvilke kilder man viser til.

Tilgjengelig informasjon 

-NorSIS har alltid fokus på å gi råd og veiledning til innbyggerne slik at de kan ta gode valg. Mange av de samme rådene vi gir ellers gjelder også i situasjonen vi står i nå. Det er viktig for oss å gjøre informasjonen tilgjengelig for alle innbyggere i Norge, også de som har bakgrunn fra områdene som nå er involvert i Ukraina-konflikten, sier administrerende direktør i NorSIS, Lars-Henrik Gundersen. 

NorSIS får mange spørsmål om svindel knyttet til konfliktsituasjoner. 

-Generelt vet vi at kriminelle vil utnytte situasjoner hvor det hersker usikkerhet og uro. Det kan for eksempel gi seg utslag i svindelforsøk hvor det spilles på følelser og empati for å samle inn penger eller informasjon, eller skape usikkerhet for å selge falske sikkerhetstiltak. Vi oppfordrer derfor alle til årvåkenhet og bevissthet om dette, sier Gundersen.

Artikkel fra NorSIS med råd på flere språk: https://norsis.no/slik-bruker-du-sosiale-medier-pa-en-trygg-mate-how-to-safely-use-social-media/

Lenker til de ulike språkene: 

Engelsk:

https://norsis.no/slik-bruker-du-sosiale-medier-pa-en-trygg-mate-how-to-safely-use-social-media/#English

Ukrainsk:

https://norsis.no/slik-bruker-du-sosiale-medier-pa-en-trygg-mate-how-to-safely-use-social-media/#Ukrainian 

Russisk:

https://norsis.no/slik-bruker-du-sosiale-medier-pa-en-trygg-mate-how-to-safely-use-social-media/#Russian

Polsk:

https://norsis.no/slik-bruker-du-sosiale-medier-pa-en-trygg-mate-how-to-safely-use-social-media/#Polish

Relevante råd og veiledninger fra nettvett.no:

https://nettvett.no/10-enkle-tips-som-hjelper-deg-a-avslore-svindel/

https://nettvett.no/falske-nyheter/

https://nettvett.no/verifiseringsmerket/

https://nettvett.no/aktuell-svindel/

Vi anbefaler å kontakte slettmeg.no dersom man er usikker på om noe er svindel, eller man har blitt utsatt for noe og trenger bistand. 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Om NorSIS

NorSIS
NorSIS
Studievegen 2
2815 Gjøvik

+47 40 00 58 99http://www.norsis.no

Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) er en uavhengig organisasjon som arbeider for økt kunnskap om og forståelse for informasjonssikkerhet. Organisasjonen er delfinansiert av Justis- og beredskapsdepartementet, og er en del av regjeringens satsning på informasjonssikkerhet.

Formålet til NorSIS er å skape en trygg digital hverdag, gjennom at informasjonssikkerhet blir en naturlig del av målgruppenes hverdag. Dette oppnår vi gjennom bevisstgjøring om trusler og sårbarheter, opplysning om konkrete tiltak og påvirkning til gode holdninger. Senterets definerte hovedmålgruppe er befolkningen og norske virksomheter. Aktiviteten er særlig rettet mot små og mellomstore private virksomheter, så vel som den enkelte innbygger.

Følg pressemeldinger fra NorSIS

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra NorSIS på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra NorSIS

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom