Norsk FolkehjelpNorsk Folkehjelp

Norge vurderer å ikke støtte krav om at atomvåpen aldri igjen må brukes

Del

Rapporter fra forhandlingene under tilsynskonferansen til Ikkespredningsavtalen (NPT), som nå pågår i FN i New York, sier at Norge vurderer å ikke slutte seg til en erklæring om at atomvåpen aldri mer må brukes. Røde Kors og Norsk Folkehjelp er overrasket og skuffet.

-Stemmer dette, så bidrar Norge til å undergrave normen mot bruk av atomvåpen, og til å øke konfliktnivået i den globale atomdebatten. Det står i sterk kontrast til FNs generalsekretærs tydelige advarsel om at «menneskeheten er én misforståelse eller en feilberegning fra atomutslettelse», sier generalsekretær Bernt Apeland i Røde Kors.

Enhver bruk av atomvåpen vil ha katastrofale og uakseptable humanitære konsekvenser. Ny forskning viser at fem milliarder mennesker kan dø av sult dersom det bryter ut en atomvåpenkrig mellom USA og Russland. Atomvåpnenes framtidige legitimitet og eksistens er et spørsmål som angår alle stater.

Mandag vil over 130 land derfor holde et felles innlegg på tilsynskonferansen for å kreve at atomvåpen aldri under noen omstendigheter blir brukt igjen, av hensyn til menneskehetens overlevelse. Norge vurderer imidlertid å være blant mindretallet som ikke står bak dette.

Røde Kors og Norsk Folkehjelp mener at Norge kan og må stille seg bak erklæringen om at atomvåpen aldri mer må brukes, også selv om ikke andre NATO-land gjør det.

-Vi trenger ikke tillatelse i NATO til å mene i FN at atomvåpen aldri må brukes. Norge stilte seg bak helt likelydende uttalelser flere ganger under den forrige rødgrønne regjeringen. Også under Solberg-regjeringen støttet vi en slik erklæring, under den forrige tilsynskonferansen for Ikkespredningsavtalen i 2015. Norge kan ikke endre mening i dette spørsmålet, sier generalsekretær Henriette Westhrin i Norsk Folkehjelp.

Norsk Folkehjelp og Røde Kors peker også på at Hurdalsplattformen forplikter regjeringen til å sette fokus på atomvåpens humanitære konsekvenser.

-Hurdalsplattformen lover innsats på dette viktig området. Kunnskap om atomvåpens katastrofale humanitære konsekvenser må ligge til grunn for alt arbeid med kjernefysisk nedrustning og ikkespredning. Ikke siden den kalde krigen har det vært større risiko for bruk av atomvåpen enn nå. Da er det viktig at vi bruker alle anledninger til å styrke normen som gjør bruken av atomvåpen uakseptabel, sier Apeland og Westhrin.

Nøkkelord

Kontakter

Henriette Killi WesthrinGeneralsekretær Norsk Folkehjelp

Tel:907 96 835

Om Norsk Folkehjelp

Norsk Folkehjelp
Norsk Folkehjelp
Stortorget 10
0155 Oslo

22 03 77 00http://www.folkehjelp.no

Norsk Folkehjelp er fagbevegelsens humanitære solidaritetsorganisasjon. Vi er en medlemsorganisasjon, og våre strategiske områder er rettferdig fordeling av makt og ressurser og vern om liv og helse. Vi jobber innenfor hovedområdene internasjonalt utviklingssamarbeid, humanitær nedrustning, redningstjeneste og flyktning og integrering. Norsk Folkehjelp har 2200 ansatte i 40 land. 

Følg pressemeldinger fra Norsk Folkehjelp

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Folkehjelp på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norsk Folkehjelp

Dypt problematisk bistandsbudsjett: Norge nedprioriterer verdens fattigste atter en gang6.10.2022 12:02:15 CEST | Pressemelding

Norsk Folkehjelp mener det er dypt problematiskog overraskende at regjeringen totalt avviker fra ambisjonen om 1 prosent til bistand. Dette i en tid hvor Norge har astronomiske inntekter fra en krigsdrevet prisvekst på olje og gass. I tillegg har man i bistandsbudsjettet gjort Norge til den store budsjettvinneren, sier generalsekretær i Norsk Folkehjelp, Henriette Killi Westhrin.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom