Abelia

Norge kan bli en ledende datasenternasjon

Del

– Men vi trenger internasjonal markedsføring for å tiltrekke oss flere store datasentre, sier Abelias Kjetil Thorvik Brun.

Abelia er godt fornøyd med regjeringens datasenterstrategi som ble lansert hos datasenteret Green Mountain på Rennesøy utenfor Stavanger i formiddag.

Med økt digitalisering kommer et massivt behov for store datasentre hvor både private og offentlige aktører kan lagre sine data. Global etterspørsel etter datasenterkapasitet er forventet å øke med over 40 prosent hvert år, og en kartlegging i 2015 antydet at det i perioden frem til 2020 ville bli etablert opptil 200 nye store datasentre i Europa.

Det er bakteppet for at næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) og samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) presenterte regjeringens nye datasenterstrategi.

– Regjeringens arbeid for datasentre gjør at vi kan forvente en betydelig vekst i denne næringen og nye arbeidsplasser. El-avgiften for datasentre ble redusert i 2016, og i fjor ble de borgerlige partiene enige om å fjerne maskinskatten. Etter dette har vi merket mye positiv oppmerksomhet i markedet. Regjeringen fortjener skryt for at de har lyttet til forslagene fra Abelia og resten av IT-næringen, sier fagsjef for digitale næringer i Abelia, Kjetil Thorvik Brun.

Han legger imidlertid vekt på at det ikke er noen automatikk i at datasenternæringen vil blomstre av seg selv.

– Jobben er ennå ikke ferdig. Nå er det viktig med en koordinert internasjonal markedsføring av Norge som datasenternasjon for å tiltrekke oss nye sentre og kunnskapsarbeidsplasser. Norge har alle forutsetninger for å bli verdens grønne hukommelse, og nå må myndighetene og næringslivet samarbeide for å vise hvor attraktivt Norge er, sier Brun.

Norge har tre klare fortrinn for å bli en ledende datasenternasjon: Konkurransedyktige strømpriser, politisk stabilitet og sikkerhet, og god tilgang på høyteknologisk kompetanse.

Kjetil Thorvik Brun forteller at uforutsigbare skatter kan stikke kjepper i hjulene for satsingen, selv etter at maskinskatten nå skal fases ut.

– Vi er bekymret for Miljøpartiet De Grønnes forslag om å utrede egne skatteregler for IT-giganter som Google, Apple, Amazon og Facebook. Det kan ødelegge for regjeringens grønne datasenterstrategi og norsk IT-næring. En slik særskatt kan medføre at IT-gigantene prioriterer andre land for sine satsinger. Mange lovende norske IT-selskaper er avhengig av de store gigantenes investeringer i digital innovasjon. For hver dollar IT-gigantene tjener, sitter det norske økosystemet igjen med mange flere.

– De siste årene har regjeringen gjort Norge til et stadig mer attraktivt land for datasenternæringen gjennom lavere el-avgift, utfasing av maskinskatten og investering i fiberkabler mot utlandet. Hvis vi innfører urettferdige og uforutsigbare skatter, vil mye av dette arbeidet være forgjeves, sier Brun.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Lenker

Om Abelia

Abelia
Abelia
Middelthunsgate 27
0305 Oslo

23 08 80 70http://www.abelia.no

Abelia er NHOs forening for kunnskaps- og teknologibedrifter med over 2150 medlemsbedrifter og 49.000 ansatte over hele landet. Medlemmer omfatter bedrifter i blant annet IT, telekom, undervisning, forskning, konsulenttjenester, kreative virksomheter og interesseorganisasjoner. Mer informasjon: www.abelia.no.

Følg saker fra Abelia

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Abelia på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Abelia

Norge får nasjonal strategi for kunstig intelligens: Abelia feirer5.2.2019 18:05:10 CETPressemelding

Etter noen få dager i jobben, kommer digitaliseringsminister Nikolai Astrup med et viktig initiativ: Nå starter arbeidet med å utvikle en nasjonal strategi for kunstig intelligens. - Dette er viktig for hele norsk arbeid- og næringsliv. Bruken av kunstig intelligens er i kraftig vekst og teknologien vil få stor betydning fremover. Strategien må bidra til at norsk næringsliv og offentlig sektor kan utnytte mulighetene og må utvikles i nært samarbeid mellom myndigheter, utdanningsinstitusjoner, forskningsmiljøer og næringsliv, sier administrerende direktør i Abelia, Håkon Haugli.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom