OsloMet

Norge henger etter i forebyggingen av overvekt og fedme

Del

Forskere har vurdert innsatsen til norske myndigheter for å få nordmenn til å spise sunnere.

I 2020 har de fleste voksne i Norge enten overvekt eller fedme. Dette gjelder 75 prosent menn og 60 prosent kvinner, ifølge tall fra Folkehelseinstituttet 

En ny rapport viser at norske myndigheter på mange områder henger etter andre land når det gjelder tiltak som bidrar til et sunnere kosthold i befolkningen. 

– Bør ta større grep 

– Norske myndigheter har ikke tatt innover seg at overvekt og fedme fortsatt øker i Norge. De bør ta større grep for å gjøre noe med dette. Selv om Norge gjør det bra på mange områder, er det fremdeles et stort potensial for forbedring, sier professor Liv Elin Torheim ved OsloMet, som har ledet forskningsprosjektet. 

Ekspertene har vurdert Norges innsats innenfor en rekke områder, for eksempel avgifter, merking av matvarer, restriksjoner på markedsføring av mat mot barn, og tilbud om sunn skolemat til alle.  

Til å hjelpe seg med vurderingen brukte forskerne et rammeverk som har blitt brukt i en rekke andre land internasjonalt.  

Avgifter og markedsføring mot barn og unge 

De 34 ekspertene som deltok i prosjektet mener at Norge gjør det bra for eksempel når det gjelder merking av mat, regulering av hva slags ernærings- og helsepåstander det er lov å bruke på matvarer, og at myndighetene har et godt samarbeid med matbransjen.  

Når det gjelder andre områder er ekspertene imidlertid ikke like fornøyd med tingenes tilstand. Ekspertene mener blant annet at Norge henger etter når det gjelder å ha på plass lave avgifter på sunne matvarerkrav om merking av menyer i restauranter og markedsføring på matemballasje rettet mot barn og unge.  

Forslag til tiltak 

I tillegg til å vurdere den gjeldende politikken i Norge, kommer ekspertene med anbefalinger til hva myndighetene kan gjøre for å få nordmenn til å spise sunnere.  

Her er noen av forslagene:  

  • Innfør en differensiert sukkeravgift som er helsemessig begrunnet 
  • Innfør lovregulering av markedsføring av usunn mat og drikke rettet mot barn 
  • Pålegg alle kommuner å tilby et enkelt skolemåltid 
  • Pålegg kommuner krav om etterlevelse av offentlige retningslinjer for mat og måltider i skoler og barnehager, inkludert skolekantiner og -kiosker

Resultatene fra prosjektet ble lansert tirsdag 15. september. Rapporten kan leses i sin helhet her. 

KontaktProfessor Liv Elin Torheim ved OsloMet: E-post: livtor@oslomet.no eller tlf: +47 473 34 643. 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Om OsloMet

OsloMet
OsloMet
Postboks 4, St. Olavs plass
0130 Oslo

67 23 50 00http://www.oslomet.no

OsloMet – storbyuniversitetet (tidligere Høgskolen i Oslo og Akershus) har cirka 18.000 studenter og 2.100 ansatte, og har studier i Pilestredet, på Kjeller og i Sandvika.

OsloMet tilbyr et bredt spekter av høyere utdanning innen profesjonsrettede studier i Norge.

OsloMet er også en ledende leverandør av forskningsbasert kunnskap for velferdssamfunnet.

Følg pressemeldinger fra OsloMet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra OsloMet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra OsloMet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom