Norge har 14 000 km med for smale veier

- Dette er en kraftig vekker til politikerne. Nesten hver fjerde meter med hverdagsvei er for smal.
Det sier Camilla Ryste, kommunikasjonssjef i NAF, Norges Automobil-Forbund. NAF har gjennomgått veibredden på alle fylkesveier og riksveier i Norge.
Resultatet er nedslående:
- Norske veier har standarder for bredde og midtstripe, avhengig av hvor mye trafikk det er på veien. Tallene våre viser at bredden på en tredjedel av riksveinettet og en fjerdedel av fylkesveiene ligger under disse standardene, sier Ryste.
Størst mangler på fylkesveiene
Hun sier at det er på fylkesveiene hvor mangelen er størst, målt i antall meter.
- Det er de veiene som folk kjører på til hverdags som er for smale. 11 000 av 14 000 kilometer med for smal vei er i dag fylkesvei. Om lag hver fjerde meter med fylkesvei er for smal.
På toppen av etterslep på 100 milliarder
Tallene kommer på toppen av et vedlikeholdsetterslep beregnet til 100 milliarder kroner. Ryste mener politikerne nå må prioritere vedlikehold og oppgradering på et helt annet nivå enn de gjør i dag.
- Vår gjennomgang viser at tallene for å få opp standarden på norske veier er enda større, fordi utvidelser og oppgraderinger kommer i tillegg til dette. Det kreves et enormt løft for å få bukt med dette, sier Ryste.
- Dårlige veier er en stor kilde til bekymring for folk på hverdagsreisen, spesielt i distriktene. Halvparten av norske bilister vil at vedlikehold skal prioriteres opp politisk, det er en betydelig større andel enn de som vil prioritere opp nybygging av vei, sier hun.
Mangler penger til vedlikehold
Siste gjennomgang av standarden på fylkesveinettet ble gjort i 2013. Da beregnet Statens Vegvesen at det ville koste 55 milliarder kroner å hente opp igjen forfallet. Siden da har prisøkninger og ytterligere forfall drevet kostnaden mot 70 milliarder kroner for fylkesveiene alene. Dette beløpet inkluderer imidlertid ikke oppgraderinger, som for eksempel breddeutvidelser.
- Det er fullt mulig å fjerne etterslepet på vedlikehold innen 2030. Dette forventer vi at regjeringen tar tak i og kommer med en plan for, slik de har lovet, sier Ryste.
Fakta om det norske veinettet:
- Det finnes standarder for hvor brede norske veier skal være, og når det skal være midtstripe. Standarden baserer seg på hvor mye trafikk det er på de forskjellige veiene.
- Når man legger disse standardene til grunn viser det seg at Norge har 11 000 km med fylkesvei som er registrert som er for smal sammenliknet med trafikken. Det tilsvarer om lag 25 prosent av fylkesveiene.
- 3249 kilometer med europavei og riksvei er registrert med for liten veibredde. Det er snaut en tredel av riksveiene.
- I tillegg kommer 9908 kilometer med fylkesvei uten registrert midtlinje, og 1156 km med europa- og riksvei uten registrert midtlinje
Kilde er Norsk Veidatabase, analysen er utført våren 2021. Tallene kan være større, fordi rundt 1700 km med riksvei og 3200 km med fylkesvei er ikke registrert med status for veibredde eller midtstripe. I NAFs utregning er det tatt hensyn til at en del av veinettet går gjennom sårbar mark og derfor skal være smalere, ifølge retningslinjene.
Nøkkelord
Kontakter
Camilla RysteKommunikasjonssjef
Tel:482 13 216camilla.ryste@naf.noBilder

Om NAF
Hver tiende nordmann og 25 prosent av alle personbileiere er medlem i NAF. Dette gjør oss til Nordens største interesse- og forbrukerorganisasjon med nærmere 500 000 medlemmer. Organisasjonen er landsomfattende med 68 lokalavdelinger, 450 ansatte og ca. 2000 frivillige. NAF er en engasjert og markant samfunnsaktør som arbeider aktivt for at norske trafikanter skal kunne reise sikkert, effektivt og miljøvennlig. NAFs virksomhet omfatter kontroll og testing av biler ved 44 NAF-sentre, trafikkopplæring, veihjelp, reise, handel, juridisk bistand og forbrukerrådgivning m.m. Etter avtale med Vegdirektoratet driver NAF 27 øvingsbaner i Norge.
Følg pressemeldinger fra NAF
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NAF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra NAF
Pinse-snø i fjellet: Ikke kjør med sommerdekk, advarer NAF26.5.2023 07:00:00 CEST | Pressemelding
Det har snødd på flere fjelloverganger og det er fare for snø i høyden også i pinsehelgen. - Skal du over fjellet, følg med på værmeldingene. Er det meldt snø må du legge om til vinterdekk eller finne en alternativ rute om mulig, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.
Fersk undersøkelse: Stor usikkerhet om bruktbilkjøp25.5.2023 07:00:00 CEST | Pressemelding
To ting gjør folk usikre ved kjøp av bruktbil privat: Bilens tekniske stand og reklamasjoner i ettertid. - Dette viser hvor viktig det er å få undersøkt bilen grundig før du slår til på bruktbilkjøpet, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF,
NAF: - Innsatsen mot motorsykkel-ulykker må opp24.5.2023 07:00:00 CEST | Pressemelding
Risikoen for å bli drept eller hardt skadd på to hjul er mer enn ti ganger større enn i bil. Nå krever NAF nye tiltak for å få ned ulykkestallene.
Ingen kutt i drivstoffavgifter i 202323.5.2023 07:00:00 CEST | Pressemelding
Tross snittpriser på over 22 kroner literen for bensin og diesel siste år, kuttet ikke regjeringen avgiftene i revidert budsjett. - Løftene om avgiftskutt har vist seg å være tomme. Løpet kan være kjørt for lavere avgift på bensin og diesel ut året, sier pressesjef Ingunn Handagard i NAF.
Nå starter MC-sesongen: - Del veien, oppfordrer NAF19.5.2023 08:26:50 CEST | Pressemelding
Med sommersesongen kommer også motorsyklene ut på veiene. – Vi oppfordrer bilistene til å slippe motorsykler frem, sier Jan Harry Svendsen, leder for NAF MC.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom