Innovasjon NorgeInnovasjon NorgeInnovasjon Norge

Nordnorske næringsklynger vinner

Del

I dag ble det klart at ni nye miljøer blir med i det nasjonale programmet for næringsklynger. To av de som havner på toppnivået Arena Pro, har hovedsete i nord.

- Vårt nasjonale klyngeprogram har hatt stor betydning for bedriftene i klyngene, for utvikling av miljøenes og regionenes innovasjonskraft og attraktivitet, og dermed for utvikling av norsk næringsliv. Klyngeprosjektene viser at gjennom samarbeid er det fullt mulig å være i front. Målrettet samarbeid og læring er avgjørende for å hele tiden bli bedre, som er viktig for å overleve i markeder med tøff konkurranse, sier næringsminister Iselin Nybø.

– De nye klyngene representerer hele spennet i næringslivet, og satser på alt fra kunstig intelligens til emballasje og klestekstiler. Felles for alle er at de har en grønn profil og representerer en nødvendig omstilling av næringslivet. Disse klyngene vil kunne bidra til å skape nye arbeidsplasser og sørge for vekst og utvikling i hele landet, sier distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland.

Ekspertene som har vurdert de 24 kandidatene påpeker at kvaliteten på årets søknader var høy, og at de fleste er kvalifiserte og ville hatt nytte av å delta i programmet. Representanter fra Innovasjon Norge, Siva og Forskningsrådet har gjennomført en grundig vurdering av alle søknadene, individuelt og i plenum og med innspill fra fylkeskommunene. I tillegg har de gjort intervjuer med de sterkeste kandidatene.

- Dette er en stor dag for Nord-Norge, sier Linda Simensen, Innovasjon Norges klyngerådgiver i Nordland. Hun har sett effekten av ACT og Cod Clusters arbeid så langt, og fremhever økt samarbeid, kompetanse og innovasjonskraft. At de tar steget opp til Arena Pro-nivå og skal bruke 60 millioner kroner hver på innovasjon og utvikling over de neste fem årene vil bidra til store løft for hvitfisknæringen og industrien i regionen, sier hun.

Cod Cluster skal med sine 50 partnere skape fremtidens fiskerinæring med bærekraftig verdiskaping og levende kystsamfunn. Ved å strekke sesongen og ta i bruk ny teknologi og forskning skal klyngen skape mer verdi av hver enkelt fisk som tas opp fra havet. Medlemmene kommer i hovedsak fra Nord-Norge, med tyngdepunkt i Vesterålen og Båtsfjord.

ACT skal skape en klimanøytral prosessindustri og framtidens grønne samfunn med nye verdikjeder, digital transformasjon og ny infrastruktur for innovasjon. Klyngens 80 medlemmer dekker hele verdikjeden fra produksjon av fornybar kraft og uttak av mineraler, til leverte varer og tjenester. Medlemmene kommer i hovedsak fra Trøndelag og Nord-Norge, med tyngdepunkt på Helgeland.

De andre klyngene som tas opp i klyngeprogrammet:

Arena Pro-klynger

Nordic Edge arbeider med smart by-teknologi og har hovedsete i Stavanger

Norwegian Fashion & Textile Agenda er basert i Oslo.

 

Arena-klynger

Proptech Innovation i Bergen med tyngdepunkt innen bygg og anlegg.

Circular Packaging Cluster samarbeider om en sirkulær verdikjede for emballasje og emballering. Tyngdepunktet er i Oslo og Viken.

H2Cluster - The Norwegian Hydrogen Cluster med base i Oslo-området.

Norwegian Wood Cluster holder hus på Østlandet og skal utvikle klimavennlige bygge- og boligløsninger.

Cluster for Applied AI har utgangspunkt i Halden og vil utvikle et miljø for kunstig intelligens.

Fakta om klyngeprogrammet:

Nærings- og fiskeridepartementet og Kommunal- og moderniseringsdepartementet finansierer programmet, mens Siva, Norges Forskningsråd og Innovasjon Norge er ansvarlig for å drive det.

For 2021 er det budsjettert med 217 millioner kroner til klyngeprogrammet. Fra årsskiftet er det 39 klynger med i programmet Norwegian Innovation Clusters.

For mer informasjon, se http://www.innovasjonnorge.no/nic

Kontaktpersoner:

I Innovasjon Norge: Kjetil Svorkmo Bergmann, kjber@innovasjonnorge.no, telefon 908 20 918

og Linda Simensen, klyngerådgiver i Nordland, linda.simensen@innovasjonnorge.no, telefon 993 99 226

I Siva: Preben Sandborg Røe, preben.sandborg.roe@siva.no, telefon 901 25 773

I Forskningsrådet: Christian Haug-Moberg, chh@forskningsradet.no, telefon 976 72 419

For bilder: Kontakt klyngene direkte.

Bilder

Last ned bilde
Monica Paulsen, klyngeleder ACT.
Monica Paulsen, klyngeleder ACT.
Last ned bilde
Fra venstre klyngeleder Monica Paulsen fra Kunnskapsparken Helgeland, styreleder i ACT, Ellen B. Myrvold fra Alcoa Mosjøen, og Tone Jakobsen, prosjektleder i Kunnskapsparken Helgeland. Foto: Kent Erik Sjursen.
Fra venstre klyngeleder Monica Paulsen fra Kunnskapsparken Helgeland, styreleder i ACT, Ellen B. Myrvold fra Alcoa Mosjøen, og Tone Jakobsen, prosjektleder i Kunnskapsparken Helgeland. Foto: Kent Erik Sjursen.
Last ned bilde
Ledelsen i Cod Cluster. Fra venstre: Ronny Isaksen, avdelingsleder i Båtsfjord, Ørjan Nergaard, Patriot AS, styringsgruppemedlem, Maiken Johnsen, klyngeleder, Arne E. Karlsen i  Gunnar Klo AS, styringsgruppeleder.
Ledelsen i Cod Cluster. Fra venstre: Ronny Isaksen, avdelingsleder i Båtsfjord, Ørjan Nergaard, Patriot AS, styringsgruppemedlem, Maiken Johnsen, klyngeleder, Arne E. Karlsen i Gunnar Klo AS, styringsgruppeleder.
Last ned bilde

Om Innovasjon Norge

Innovasjon Norge
Innovasjon Norge
Akersgata 13
0158 Oslo

22 00 25 00http://www.innovasjonnorge.no

Vi bidrar til nyskaping i næringslivet, bærekraftig vekst og eksport for konkurransedyktige norske bedrifter, og utvikling i distriktene. Vi profilerer norsk næringsliv og Norge som reisemål. 

Følg saker fra Innovasjon Norge

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Innovasjon Norge på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Innovasjon Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom