Nordnorske næringsklynger vinner
I dag ble det klart at ni nye miljøer blir med i det nasjonale programmet for næringsklynger. To av de som havner på toppnivået Arena Pro, har hovedsete i nord.

- Vårt nasjonale klyngeprogram har hatt stor betydning for bedriftene i klyngene, for utvikling av miljøenes og regionenes innovasjonskraft og attraktivitet, og dermed for utvikling av norsk næringsliv. Klyngeprosjektene viser at gjennom samarbeid er det fullt mulig å være i front. Målrettet samarbeid og læring er avgjørende for å hele tiden bli bedre, som er viktig for å overleve i markeder med tøff konkurranse, sier næringsminister Iselin Nybø.
– De nye klyngene representerer hele spennet i næringslivet, og satser på alt fra kunstig intelligens til emballasje og klestekstiler. Felles for alle er at de har en grønn profil og representerer en nødvendig omstilling av næringslivet. Disse klyngene vil kunne bidra til å skape nye arbeidsplasser og sørge for vekst og utvikling i hele landet, sier distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland.
Ekspertene som har vurdert de 24 kandidatene påpeker at kvaliteten på årets søknader var høy, og at de fleste er kvalifiserte og ville hatt nytte av å delta i programmet. Representanter fra Innovasjon Norge, Siva og Forskningsrådet har gjennomført en grundig vurdering av alle søknadene, individuelt og i plenum og med innspill fra fylkeskommunene. I tillegg har de gjort intervjuer med de sterkeste kandidatene.
- Dette er en stor dag for Nord-Norge, sier Linda Simensen, Innovasjon Norges klyngerådgiver i Nordland. Hun har sett effekten av ACT og Cod Clusters arbeid så langt, og fremhever økt samarbeid, kompetanse og innovasjonskraft. At de tar steget opp til Arena Pro-nivå og skal bruke 60 millioner kroner hver på innovasjon og utvikling over de neste fem årene vil bidra til store løft for hvitfisknæringen og industrien i regionen, sier hun.
Cod Cluster skal med sine 50 partnere skape fremtidens fiskerinæring med bærekraftig verdiskaping og levende kystsamfunn. Ved å strekke sesongen og ta i bruk ny teknologi og forskning skal klyngen skape mer verdi av hver enkelt fisk som tas opp fra havet. Medlemmene kommer i hovedsak fra Nord-Norge, med tyngdepunkt i Vesterålen og Båtsfjord.
ACT skal skape en klimanøytral prosessindustri og framtidens grønne samfunn med nye verdikjeder, digital transformasjon og ny infrastruktur for innovasjon. Klyngens 80 medlemmer dekker hele verdikjeden fra produksjon av fornybar kraft og uttak av mineraler, til leverte varer og tjenester. Medlemmene kommer i hovedsak fra Trøndelag og Nord-Norge, med tyngdepunkt på Helgeland.
De andre klyngene som tas opp i klyngeprogrammet:
Arena Pro-klynger
Nordic Edge arbeider med smart by-teknologi og har hovedsete i Stavanger
Norwegian Fashion & Textile Agenda er basert i Oslo.
Arena-klynger
Proptech Innovation i Bergen med tyngdepunkt innen bygg og anlegg.
Circular Packaging Cluster samarbeider om en sirkulær verdikjede for emballasje og emballering. Tyngdepunktet er i Oslo og Viken.
H2Cluster - The Norwegian Hydrogen Cluster med base i Oslo-området.
Norwegian Wood Cluster holder hus på Østlandet og skal utvikle klimavennlige bygge- og boligløsninger.
Cluster for Applied AI har utgangspunkt i Halden og vil utvikle et miljø for kunstig intelligens.
Fakta om klyngeprogrammet:
Nærings- og fiskeridepartementet og Kommunal- og moderniseringsdepartementet finansierer programmet, mens Siva, Norges Forskningsråd og Innovasjon Norge er ansvarlig for å drive det.
For 2021 er det budsjettert med 217 millioner kroner til klyngeprogrammet. Fra årsskiftet er det 39 klynger med i programmet Norwegian Innovation Clusters.
For mer informasjon, se http://www.innovasjonnorge.no/nic
Kontaktpersoner:
I Innovasjon Norge: Kjetil Svorkmo Bergmann, kjber@innovasjonnorge.no, telefon 908 20 918
og Linda Simensen, klyngerådgiver i Nordland, linda.simensen@innovasjonnorge.no, telefon 993 99 226
I Siva: Preben Sandborg Røe, preben.sandborg.roe@siva.no, telefon 901 25 773
I Forskningsrådet: Christian Haug-Moberg, chh@forskningsradet.no, telefon 976 72 419
For bilder: Kontakt klyngene direkte.
Bilder




Om Innovasjon Norge
Vi bidrar til nyskaping i næringslivet, bærekraftig vekst og eksport for konkurransedyktige norske bedrifter, og utvikling i distriktene. Vi profilerer norsk næringsliv og Norge som reisemål.
Følg saker fra Innovasjon Norge
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Innovasjon Norge på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste saker fra Innovasjon Norge
Fleire bønder vel tre19.1.2021 13:39:43 CET | Pressemelding
I 2020 valde eit aukande tal bønder å satse på miljø- og klimavennlege driftsbygningar med tre som byggjemateriale. – Omsyn til bygningskultur, klima- og miljø og ekstra støtte var avgjerande for materialval til i den nye driftsbygninga som blei sett opp i fjor, fortel bonde Erik Steine i Heidal.
Støtter oppdrettsnæringens første hydrogenbåt14.1.2021 09:00:00 CET | Pressemelding
Pilot-E har innvilget i overkant av 28 millioner kroner i støtte til en hydrogendrevet oppdrettsbåt med tilhørende landanlegg for produksjon og bunkring av hydrogen.
Hilser klimaplan og styrket grønn satsing velkommen8.1.2021 16:06:41 CET | Pressemelding
– Regjeringens ambisjoner om en styrket grønn satsing innebærer store muligheter for norsk næringsliv, sier administrerende direktør Håkon Haugli i Innovasjon Norge. Han registrerer en økende interesse for å utvikle grønne, klimavennlige løsninger i næringslivet. I fjor doblet Innovasjon Norge støtten til prosjekter med positiv miljøeffekt.
Innovasjon Norge har fått varsel om bot etter uhjemlede kredittsjekker4.1.2021 15:17:40 CET | Pressemelding
- Vi deler Datatilsynets vurdering av at det som har skjedd er klanderverdig, og vi beklager, sier administrerende direktør Håkon Haugli. Innovasjon Norge har mottatt varsel fra Datatilsynet om vedtak om overtredelsesgebyr på en million kroner for foretatte kredittvurderinger uten rettslig grunnlag.
Rekordtildelinger til næringslivet i 20201.1.2021 06:00:00 CET | Pressemelding
I løpet av fjoråret delte Innovasjon Norge ut 12,6 milliarder kroner til utvikling og innovasjon i norsk næringsliv. Det mer enn en dobling fra året før. – Norske bedrifter har brukt koronakrisen til å satse på nyskaping og omstilling, sier administrerende direktør Håkon Haugli.
To bedrifter fra Trondheim vant knivskarp konkurranse om EU-millioner22.12.2020 14:01:13 CET | Pressemelding
Totalt 4223 europeiske bedrifter søkte om støtte – kun 38 fikk det, og to av disse er fra Trondheim. Mode Sensors og CrayoNano fikk til sammen 126 millioner kroner fra det Europeiske Innovasjonsrådets vekstprogram.
Aker BioMarine bygger proteinfabrikk med støtte fra Innovasjon Norge18.12.2020 09:25:00 CET | Pressemelding
Innovasjon Norge har bevilget Aker BioMarine 21,5 millioner kroner i forskning- og utviklingsstøtte for å bygge en pilotfabrikk i Norge. Her skal proteinfraksjonen fra krill videreforedles til et proteinprodukt for humant konsum.
I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom