Randstad

Nordmenn vil ikke flytte for jobben

Del

Verken bedre lønn, karriereløft eller mer fritid er gode nok grunn for nordmenn til å jobbe i utlandet. Vi ligger langt bak svensker og dansker når det kommer til vilje til å jobbe i utlandet.

Myten om at nordmenn er lite mobile når det kommer til arbeidssted, bekreftes i den nye arbeidslivsundersøkelsen fra HR- og rekrutteringsselskapet Randstad. Bare 42 prosent av nordmennene i undersøkelsen kan tenke seg å jobbe i utlandet mot vesentlig høyere lønn. Globalt er tallet 59 prosent, i Sverige 50 prosent og i Danmark 49 prosent.

Beliggenhet, beliggenhet, beliggenhet

Kongsberg Gruppen er blant arbeidsgiverne i Norge som sender ansatte, hovedsakelig ingeniører, til utlandet for å jobbe. HR-leder Anne Gro Kjørstad merker at noen land er lettere å rekruttere ansatte til enn andre.

– Beliggenhet er viktig for jobbsøkere. Undersøkelser viser at ingeniører ikke alltid er så mobile, men noen er i hvert fall villige til å flytte på seg. Vi har opptil 100 ansatte i utlandet, og ser at noen områder er mer populære enn andre. For eksempel er vi flere steder i USA, der er det ganske enkelt å få folk til å flytte til. Der er det nok lettere å integrere seg enn mange andre steder, sier Kjørstad.

I undersøkelsen oppgir nordmenn Danmark, Sverige og Storbritannia som de mest attraktive landene å jobbe i. Både svensker og dansker har Norge på førsteplass.

Hjemlengsel

Med over 200 år i virksomhet, er Kongsberg Gruppen en trygg og kjent arbeidsgiver. Selskapet kom på andreplass i Randstads kåring av Norges mest attraktive arbeidsgivere i 2019. Med andre ord – det er mange som er villige til å flytte til Kongsberg for å få en interessant jobb. Da kan de delta i Minglemølla, et sosialt tiltak for å integrere nyansatte. Kongsberg Gruppen er også med i et HR-forum på tvers av bedrifter for å kunne tilby partnerne til nyansatte jobb på Kongsberg. Men for noen kan selv Kongsberg være for langt hjemmefra.

– Det har nok vært noen tilfeller der ansatte ikke har funnet seg til rette i Kongsberg, men fortsatt synes jobben og oppgavene er interessante. Da har vi sett på muligheter for å tilrettelegge for pendling eller jobbing fra et av våre andre kontorer i Norge. Det er ikke sikkert de trenger å slutte i konsert, det kan finnes løsninger andre steder, sier Kjørstad.

Heller reise enn flytte

Når det gjelder reisevei, er ikke nordmenn vanskelige: Vi vil helst ha gå- eller sykkelavstand til jobb (62 prosent), men dersom jobben er spesielt interessant, er 63 prosent villige til å reise lenger til jobben. Og HR-leder Kjørstad selv? Hun er fra Vestfossen, 20 minutter unna, og har i hele yrkeslivet bodd og jobbet på Kongsberg. – Det er nok mest tilfeldig, sier hun med en latter.

Hele Randstad Workmonitor kan lastes ned her

Om Randstad Workmonitor

Randstad Workmonitor er en kvartalsvis undersøkelse blant 25.000 arbeidstakere, fordelt på 34 land i Europa, Asia, Australia, USA/Canada og Sør-Amerika. Deltakerne er i alderen 18-65 år, og hvert land er representert med minst 500 respondenter, ofte opptil 800. Svarene avdekker lokale og globale trender innen mobilitet over tid. Randstad Workmonitor ble lansert i 2003, og har vokst siden. Det store nedslagsfeltet gjør at rapporten bidrar til en helhetlig forståelse av utviklingen i jobbmarkedet. Randstad Norway publiserer rapporten på sine bloggsider for gratis nedlasting.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Lenker

Om Randstad

Randstad
Randstad
Kristian Augusts gate 15
0164 Oslo

400 21 400http://www.randstad.no
Om Randstad

Randstad er verdens største selskap innen fleksibel arbeidskraft og HR-service. Vi hjelper mennesker og virksomheter med å realisere sitt fulle potensial. Dette gjør vi ved å kombinere kraften i dagens teknologi med vår brennende interesse for mennesker. Selskapet håndterer daglig mer enn 600.000 arbeidstakere i 38 land, fordelt på 4826 kontorer, og omsatte i 2018 for 23,8 milliarder Euro. Randstad ble grunnlagt i 1960 av to studenter, er i dag børsnotert i Amsterdam og har hovedkontor i Diemen, Nederland. Se randstad.com.

I Norge har Randstad kontorer over hele landet, og tilbyr tjenester innen rekruttering, bemanning og HR-løsninger. Les mer på randstad.no

Følg saker fra Randstad

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Randstad på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Randstad

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom