Nordmenn sverger til brødskivene på hjemmekontoret

Det viser en landsrepresentativ spørreundersøkelse gjennomført av Kantar i november 2020 på bestilling fra Opplysningskontoret for frukt og grønt.
Ikke overrasket
Ernæringsrådgiver for Opplysningskontoret for frukt og grønt, Iselin Bogstrand Sagen, er ikke overrasket over at såpass mange sverger til brødskivene på hjemmekontoret.
- Vi er vokst opp med brødskivene, og vi lager brødskivelunsjen på 1-2-3. Jeg er bare redd det kanskje går litt vel fort unna, og at mange ikke husker på, eller tar seg tid til å friske opp brødskivene med friske grønnsaker!
Viktig for immunforsvaret
Spiser man ikke frukt og grønt gjennom arbeidsdagen blir det vanskelig å få i seg fem om dagen, mener Sagen. Hennes tips å fylle halve tallerken med frukt og/eller grønnsaker til hvert måltid.
- Fem om dagen med grønnsaker, frukt og bær hver dag gir en stor helsegevinst. Et sunt kosthold i tråd med helsedirektoratets anbefalinger som inkluderer fem om dagen gir kroppen alle næringsstoffene som vi behøver for å opprettholde et velfungerende immunforsvar. I tillegg er nok søvn, hvile og fysisk aktivitet viktig for kroppens immunforsvar.
Tilgjengelighet har mye å si! En fristende salatbar i kantinen, deilige varmmatretter med mye grønnsaker og ferdig oppkuttet frukt gjør det enkelt å få i seg frukt og grønt til lunsjen. I undersøkelsen fra Opinion i november 2020 forklarte flere av respondentene at de spiste mindre frukt på hjemmekontor fordi de ikke lengre fikk jobbfrukt.
Kan ikke lage kantine hjemme
Det er viktig å ikke legge terskelen for høyt, det blir ikke kantinemat på hjemmekontoret, det har man rett og slett ikke tid til, mener ernæringsrådgiveren.
- Men min sterke oppfordring er å ta seg tid til å ha grønnsaker på brødskivene, og spise frukt som mellommåltid. Det krever ikke mye tid, og måltidet blir mye mer fristende og enda mer næringsrikt. Grove brødskiver med pålegg og grønnsaker er bra nok! Den samme trøtte brødskiven med smør og ost hver dag blir man fort lei. Men med en gang man pimper den opp med paprika og et salatblad under blir det mye mer fristende. En slik lunsj er i tråd med anbefalingene.
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenKommunikasjonsrådgiver/ernæringsfaglig rådgiver
Kommunikasjonsrådgiver med ernæringsfaglig kompetanse med ansvar for ekstern og intern kommunikasjon rundt temaer som omhandler kosthold og helse. Er opptatt av å formidle kunnskap om ernæring på en forståelig og inspirerende måte, og ikke minst spre matglede. Målet er 5 om dagen til hele befolkningen.
Bilder


Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
«5 om dagen»-barnehager gir barna mer frukt og grønt29.8.2025 08:11:36 CEST | Pressemelding
Ny undersøkelse fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) viser markant forbedring de siste ni årene.
Dårligere matpakker når barna blir eldre – grønt faller bort og lyst brød tar over20.8.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
En fersk undersøkelse fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) viser tydelige forskjeller i hva barn får med seg i matpakken – avhengig av alder. Mens barneskoleelever (5–12 år) i stor grad får med seg frukt, grønnsaker og grove brødvarer, blir matpakkene både enklere og mindre næringsrike når barna blir tenåringer.
Altfor mange barn får energibar i matpakken – burde vært mer frukt og grønt11.8.2025 10:30:12 CEST | Pressemelding
Én av fire barn i alderen 11–12 år får med seg energibar i skolesekken. Samtidig mangler mange noe av det aller viktigste: frukt og grønnsaker. Over halvparten av elever mellom 11-16 år får ikke med frukt eller bær, og over 70 prosent mangler grønnsaker eller salat.
7 av 10 barnehageansatte rapporterer om klemmeposer i matpakkene8.8.2025 13:44:56 CEST | Pressemelding
En ny undersøkelse viser at 72 % av barnehageansatte sier de ser klemmeposer i barnas matbokser (1). Søte klemmeposer hører ikke hjemme i matboksen, sier ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Ligger an til rekordår for norske epler29.7.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
De siste fruktprognosene fra Grøntprodusentenes samarbeidsråd (GPS) antyder at det kan høstes rekordmye epler i år. Det lover godt for alle som ønsker å nyte norske epler langt utover høsten – og kanskje helt til påske.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom