Nordmenn sverger til brødskivene på hjemmekontoret

Det viser en landsrepresentativ spørreundersøkelse gjennomført av Kantar i november 2020 på bestilling fra Opplysningskontoret for frukt og grønt.
Ikke overrasket
Ernæringsrådgiver for Opplysningskontoret for frukt og grønt, Iselin Bogstrand Sagen, er ikke overrasket over at såpass mange sverger til brødskivene på hjemmekontoret.
- Vi er vokst opp med brødskivene, og vi lager brødskivelunsjen på 1-2-3. Jeg er bare redd det kanskje går litt vel fort unna, og at mange ikke husker på, eller tar seg tid til å friske opp brødskivene med friske grønnsaker!
Viktig for immunforsvaret
Spiser man ikke frukt og grønt gjennom arbeidsdagen blir det vanskelig å få i seg fem om dagen, mener Sagen. Hennes tips å fylle halve tallerken med frukt og/eller grønnsaker til hvert måltid.
- Fem om dagen med grønnsaker, frukt og bær hver dag gir en stor helsegevinst. Et sunt kosthold i tråd med helsedirektoratets anbefalinger som inkluderer fem om dagen gir kroppen alle næringsstoffene som vi behøver for å opprettholde et velfungerende immunforsvar. I tillegg er nok søvn, hvile og fysisk aktivitet viktig for kroppens immunforsvar.
Tilgjengelighet har mye å si! En fristende salatbar i kantinen, deilige varmmatretter med mye grønnsaker og ferdig oppkuttet frukt gjør det enkelt å få i seg frukt og grønt til lunsjen. I undersøkelsen fra Opinion i november 2020 forklarte flere av respondentene at de spiste mindre frukt på hjemmekontor fordi de ikke lengre fikk jobbfrukt.
Kan ikke lage kantine hjemme
Det er viktig å ikke legge terskelen for høyt, det blir ikke kantinemat på hjemmekontoret, det har man rett og slett ikke tid til, mener ernæringsrådgiveren.
- Men min sterke oppfordring er å ta seg tid til å ha grønnsaker på brødskivene, og spise frukt som mellommåltid. Det krever ikke mye tid, og måltidet blir mye mer fristende og enda mer næringsrikt. Grove brødskiver med pålegg og grønnsaker er bra nok! Den samme trøtte brødskiven med smør og ost hver dag blir man fort lei. Men med en gang man pimper den opp med paprika og et salatblad under blir det mye mer fristende. En slik lunsj er i tråd med anbefalingene.
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenKommunikasjonsrådgiver/ernæringsfaglig rådgiver
Kommunikasjonsrådgiver med ernæringsfaglig kompetanse med ansvar for ekstern og intern kommunikasjon rundt temaer som omhandler kosthold og helse. Er opptatt av å formidle kunnskap om ernæring på en forståelig og inspirerende måte, og ikke minst spre matglede. Målet er 5 om dagen til hele befolkningen.
Bilder


Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Rekord på rekord for norske epler19.11.2025 07:30:00 CET | Pressemelding
Det har aldri vært høstet så mye norske epler – og aldri vært solgt så mye. Per 1.november var det omsatt over 1500 tonn mer norske epler enn på samme tidspunkt i fjor.
Tydelige sosiale forskjeller i hvor mye frukt og grønt barn spiser18.11.2025 07:30:00 CET | Pressemelding
En ny forbruksundersøkelse viser klare forskjeller i hvor mye frukt og grønt barn får i seg. Inntaket varierer etter foreldrenes inntekt og utdanning. Opplysningskontoret for frukt og grønt og Nasjonalforeningen for folkehelsen etterlyser tiltak som kan sikre like muligheter for god helse.
Nordmenn kaster 9 kilo frukt og grønt i året10.11.2025 07:37:41 CET | Pressemelding
Hver nordmann kaster rundt ni kilo frukt og grønt i året – tre fulle handleposer med spiselig mat. For en familie på fire blir det over 35 kilo rett i søpla. Opplysningskontoret for frukt og grønt forklarer hva som bør kastes – og hva som kan reddes.
Vinnere av NM i frukt og grønt dagligvare 202523.10.2025 15:36:40 CEST | Pressemelding
Under Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) sin fagdag i Bjørvika i dag, ble vinnerne av NM i frukt og grønt dagligvare 2025 kåret. Her er årets vinnere.
Nye forbrukstall på frukt og grønt: De som spiser lite syns de spiser nok23.10.2025 09:46:53 CEST | Pressemelding
På Opplysningskontoret for frukt og grønt sin fagdag i Bjørvika i dag ble resultatene fra forbruksundersøkelsen 5 a day Europe lagt frem. Tallene viser at nordmenn i snitt spiser 3,3 porsjoner frukt og grønt hver dag, samme nivå som i fjor, men de som spiser minst, ser fortsatt ikke behovet for å spise mer.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom
