Nordmenn spiser lite karbohydrater
- De fleste kan med fordel inkludere mer poteter og frukt i kostholdet – oppfordrer ernæringsrådgiver for Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker (OFG), Iselin Bogstrand Sagen.
Nedgang i forbruket av frukt og poteter
Rapporten fra Helsedirektoratet viste 4 % økning av grønnsaker og 2 % nedgang i forbruket av frukt fra 2018- 2019. Dette er en trend som har vart over tid, grønnsaksforbruket har de siste ti årene har økt med 16 % og fruktforbruket har gått ned 6 %. Forbruket av matpoteter (ikke bearbeidede produkter) gikk ned fra 20,7 kg i 2018 til 16,4 kg i 2019. Og siden 1970 har forbruket av friske poteter gått ned med hele 75 %.
I annerledesåret 2020 – da mange ble satt på hjemmekontor ble gode vaner ytterligere utfordret. Handlemønsteret endret seg og jobbfrukten og kantinen ble utilgjengelig. Ifølge 5 a day Europe undersøkelsen som gjennomføres hvert år av Opinion på bestilling av OFG spiste vi i snitt 3,1 enheter med frukt, grønnsaker og bær i 2020. En reduksjon fra 3,4 enheter året før, og mange oppgir at de savner jobbfrukten.
Ingen grunn til å frykte karbohydrater
Rapporten Utviklingen i norsk kosthold 2020 viser utviklingen i kostholdet over tid, og er basert på årlige tall for landets matforsyning til og med 2019.
I rapporten henviser Helsedirektoratet til innsikt fra Norske spisefakta som viser at over 30 % oppgir at de helst ikke vil spise for mye karbohydrater.
- Sukker, fett og salt troner øverst på listen over hva vi er påpasselige med, noe som er i tråd med anbefalingene – men det er underlig at såpass mange fortsatt er bekymret for karbohydrater, et helt essensielt næringsstoff, i likhet med protein og fett. Det er karbohydratene som gir oss energi og drivstoff, og finnes i veldig mange viktige og næringsrike matvarer, og sier Iselin Sagen.
Spis mer grovt og grønt – og husk på frukten og potetene
Det er anbefalt at 45-60 % av vårt daglige energiinntak kommer fra karbohydrater, rapporten viser at nordmenn får i seg 45 % av dagens energiinntak fra karbohydrater – altså helt i nedre sjiktet av hva som er anbefalt. Det påpekes i rapporten at også innholdet av kostfiber i kostholdet er lavere enn anbefalt og bør økes. Ved å spise mer frukt, grønnsaker, bær, grove kornprodukter, og poteter vil man få i seg mer karbohydrater og kostfiber.
- Jeg vil spesielt trekke frem at vi må huske på frukten og potetene! Det er matvarer som i høyeste grad inngår i et sunt kosthold, avslutter ernæringsrådgiveren.
Nøkkelord
Kontakter
Gerd ByermoenKommunikasjonssjef
Har ansvar for å tilrettelegge intern og eksterne kommunikasjon og er hovedkontakt for alle mediehenvendelser. Er opptatt av å formidle kunnskap om frukt, bær og grønnsaker og ikke minst spre matglede.
Iselin Bogstrand SagenKommunikasjonsrådgiver/ernæringsfaglig rådgiver
Kommunikasjonsrådgiver med ernæringsfaglig kompetanse med ansvar for ekstern og intern kommunikasjon rundt temaer som omhandler kosthold og helse. Er opptatt av å formidle kunnskap om ernæring på en forståelig og inspirerende måte, og ikke minst spre matglede. Målet er 5 om dagen til hele befolkningen.
Bilder
Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Gulrotens dag3.4.2024 11:23:29 CEST | Pressemelding
4. april er den internasjonale gulrotdagen. Gulrot er den grønnsaken vi både produserer mest av i Norge og spiser mest av, den trives godt i det norske klimaet og kan produseres over store deler av landet. Det er tid for å hedre en av våre mest allsidige grønnsaker.
Gode grunner til å spise appelsiner i påsken23.3.2024 08:00:00 CET | Pressemelding
I Norge importerer vi appelsiner hele året, og ifølge OFGs Frukt- og grøntstatistikk 2023 importerte vi hele 32 382 tonn appelsiner. Per nordmann blir dette i gjennomsnitt rundt 30 appelsiner - drøyt seks kilo i året (1). Mange av disse spises i påsken, men hvorfor akkurat da?
Kritisk til priskrig på påskesnop21.3.2024 10:28:53 CET | Pressemelding
Påsken er for mange en tid for å kose seg litt ekstra. Det er priskrig i butikken på påskegodt, og barnas påskeegg skal fylles. Samtidig kan det være greit å være bevisst på hvor mye usunt man skal tillate seg. Holder du igjen en stund til eller er det fulle påskeegg til hele familien allerede nå?
Frukt- og grøntvolumet går ned, men omsetningen i dagligvarebransjen er rekordhøy14.3.2024 10:52:25 CET | Pressemelding
I dag presenterte Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) ferske tall fra rapporten Frukt- og grøntstatistikk 2023. Rapporten viser volumnedgang for frukt og grønt, samtidig som omsetningen i dagligvarebransjen var rekordhøy i 2023. Dyrtid har stor innvirkning og dette er dårlig nytt for folkehelsen.
Nordmenn dropper dietter12.2.2024 08:52:28 CET | Pressemelding
En ny undersøkelse viser at de aller fleste nordmenn dropper dietter til fordel for mer langsiktige endringer i kostholdet.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom