Opplysningskontoret for frukt og grønt

Nordmenn spiser lite karbohydrater

Del

Helsedirektoratets gjennomgang av rapporten Utviklingen i norsk kosthold 2020 viser at nordmenn ligger helt i nederste sjiktet av hva som er et anbefalt inntak av karbohydrater og fiber. Forbruket av frukt viser en negativ utvikling og mye tyder på at dette forsterkes under korona-perioden.

Frukt er godt og gjør godt.
Frukt er godt og gjør godt.

-          De fleste kan med fordel inkludere mer poteter og frukt i kostholdet – oppfordrer ernæringsrådgiver for Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker (OFG), Iselin Bogstrand Sagen.

Nedgang i forbruket av frukt og poteter

Rapporten fra Helsedirektoratet viste 4 % økning av grønnsaker og 2 % nedgang i forbruket av frukt fra 2018- 2019. Dette er en trend som har vart over tid, grønnsaksforbruket har de siste ti årene har økt med 16 % og fruktforbruket har gått ned 6 %. Forbruket av matpoteter (ikke bearbeidede produkter) gikk ned fra 20,7 kg i 2018 til 16,4 kg i 2019. Og siden 1970 har forbruket av friske poteter gått ned med hele 75 %.

I annerledesåret 2020 – da mange ble satt på hjemmekontor ble gode vaner ytterligere utfordret. Handlemønsteret endret seg og jobbfrukten og kantinen ble utilgjengelig. Ifølge 5 a day Europe undersøkelsen som gjennomføres hvert år av Opinion på bestilling av OFG spiste vi i snitt 3,1 enheter med frukt, grønnsaker og bær i 2020. En reduksjon fra 3,4 enheter året før, og mange oppgir at de savner jobbfrukten.

Ingen grunn til å frykte karbohydrater

Rapporten Utviklingen i norsk kosthold 2020 viser utviklingen i kostholdet over tid, og er basert på årlige tall for landets matforsyning til og med 2019.

I rapporten henviser Helsedirektoratet til innsikt fra Norske spisefakta som viser at over 30 % oppgir at de helst ikke vil spise for mye karbohydrater.

-      Sukker, fett og salt troner øverst på listen over hva vi er påpasselige med, noe som er i tråd med anbefalingene – men det er underlig at såpass mange fortsatt er bekymret for karbohydrater, et helt essensielt næringsstoff, i likhet med protein og fett. Det er karbohydratene som gir oss energi og drivstoff, og finnes i veldig mange viktige og næringsrike matvarer, og sier Iselin Sagen.

Spis mer grovt og grønt – og husk på frukten og potetene

Det er anbefalt at 45-60 % av vårt daglige energiinntak kommer fra karbohydrater, rapporten viser at nordmenn får i seg 45 % av dagens energiinntak fra karbohydrater – altså helt i nedre sjiktet av hva som er anbefalt. Det påpekes i rapporten at også innholdet av kostfiber i kostholdet er lavere enn anbefalt og bør økes. Ved å spise mer frukt, grønnsaker, bær, grove kornprodukter, og poteter vil man få i seg mer karbohydrater og kostfiber.

-      Jeg vil spesielt trekke frem at vi må huske på frukten og potetene! Det er matvarer som i høyeste grad inngår i et sunt kosthold, avslutter ernæringsrådgiveren.

Nøkkelord

Kontakter

Gerd ByermoenKommunikasjonssjef

Har ansvar for å tilrettelegge intern og eksterne kommunikasjon og er hovedkontakt for alle mediehenvendelser. Er opptatt av å formidle kunnskap om frukt, bær og grønnsaker og ikke minst spre matglede.

Tel:952 83 171gerd.byermoen@frukt.no

Iselin Bogstrand SagenKommunikasjonsrådgiver/ernæringsfaglig rådgiver

Kommunikasjonsrådgiver med ernæringsfaglig kompetanse med ansvar for ekstern og intern kommunikasjon rundt temaer som omhandler kosthold og helse. Er opptatt av å formidle kunnskap om ernæring på en forståelig og inspirerende måte, og ikke minst spre matglede. Målet er 5 om dagen til hele befolkningen.

Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.no

Bilder

Frukt er godt og gjør godt.
Frukt er godt og gjør godt.
Last ned bilde

Om Opplysningskontoret for frukt og grønt

Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt
Håndverksveien 31
1405 LANGHUS

23 24 94 00https://www.frukt.no/

Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.

Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.  

Følg saker fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom