Frende Forsikring

Nordmenn lite lærevillige om nettsikkerhet

Del

Pandemien har gjort oss enda mer digitalt avhengige enn før. Men 6 av 10 nordmenn er lite interessert i å lære seg om sikkerhet på nett.

6 av 10 nordmenn er lite interessert i å lære seg om sikkerhet på nett. Foto: iStock.
6 av 10 nordmenn er lite interessert i å lære seg om sikkerhet på nett. Foto: iStock.

Det viser nye tall fra NorSIS.

- Da er det ikke rart at vi blir offer for ID-tyveri og nettmisbruk, sier Tron Ingebrigtsen, IT-sikkerhetsansvarlig i Frende Forsikring. Bare de siste to årene har 100 000 nordmenn blitt rammet av ID-tyveri.

- Du jobber mot profesjonelle nettbanditter som blir stadig flinkere til å lure deg, sier han.

Nordmenn frykter ID-tyveri
En undersøkelse Yougov har utført for Frende Forsikring viser at 2 av 3 nordmenn er redde for å bli utsatt for ID-tyveri. Politiets innbyggerundersøkelse for 2020 viser også at 1 av 3 frykter at de skal bli offer for svindel eller bedrageri på nett.

- Når vi ser hvilke konsekvenser ID-tyveri og andre angrep kan få for enkeltpersoner synes jeg det er veldig rart at ikke flere oppsøker hjelp om hvordan de kan bli tryggere på nettet, og få hjelp hvis de er uheldig og blir angrepet, sier Ingebrigtsen i Frende.

Rapporten til NorSIS viser at kvinner og de unge er mest utsatt for mulig ID-tyveri fordi de vet minst om hvordan de skal redusere risikoen for å bli misbrukt på nettet.

Korona er bra for svindlerne
Det siste drøye året har koronapandemien eskalert behovet for å fungere trygt og godt digitalt.

- Digitaliseringen av hverdagen har gått fort det siste året. Tenk på alt du gjør med ubevisst innlogging på nett. Du betaler i butikken med mobilen, handler i nettbutikker, logger på i nettbanken, leser brev digitalt, kjøper møbler på finn eller legger ut bilder på sosiale medier, sier Tina Jerstad. Hun er markedsansvarlig hos Tenerity, et selskap som hjelper personer som har blitt rammet av ID-tyveri.

Forventer flere svindelforsøk
- All denne teknologien er fabelaktig når den er trygg. Alt går fort, du sparer masse tid, sier Frendes cyberekspert.

- Men når det går galt tjener de cyberkriminelle store penger på personopplysningene dine. I fremtiden forventer vi enda mer spredning av innhold på nett, at det blir vanskeligere å oppdage svindelforsøk og et økende antall sikkerhetsbrudd med opplysninger og passord på avveie, sier Tina Jerstad i Tenerity.

Oppdater deg eller spør om hjelp
Først og fremst må du ikke tro at det ikke kan skje deg og vite hvordan du kan lære mer om nettsikkerhet. Hvis du ikke vet det, må du spørre om hjelp.

- Sjekk om innboforsikringen din inneholder hjelp ved ID-tyveri eller nettmisbruk. Da kan du kontakte selskapet ditt for å få gode, forebyggende råd, sier Tron Ingebrigtsen i Frende.

- Etter mange år med forebygging av ID-tyveri, er vårt beste råd at du gjør tiltak nå, før skaden skjer. Forebygging er enkelt, opprydding kan ta mange år. God forebygging vil spare deg for masse tid og bekymringer, sier Jerstad.

TIPS:

Her kan du finne informasjon om nettsikkerhet og ulike svindelmetoder:

Slik øker du sikkerheten din på nettet

  • Opprett to-trinnsbekreftelse ved pålogging der det er mulig. Spesielt på e-post og i sosiale medier.
  • Ha ulike passord på kontoene dine.
  • Opprett digital postkasse. Mange bedrifter og offentlige virksomheter tilbyr digital utsendelse av brev som kan inneholde sensitiv informasjon. Digipost.no, en tjeneste utviklet av Posten, sender og oppbevarer opplysningene og dokumentene dine på en sikker måte.
  • Aldri gi fra deg personopplysninger hvis du ikke er sikker på hvem som ber om dem. Banker, kredittkortselskap og offentlige kontorer vil som regel aldri be deg om detaljerte kort- eller kontoopplysninger, med mindre du selv har kontaktet selskapet.
  • Gjør et Google-søk før du kjøper varer fra en ny nettbutikk. Det finnes mange falske nettbutikker, og derfor er det viktig å undersøke før du kjøper varer på nettet.
  • Aldri gi passordene dine til noen. Ikke oppbevar PIN-koder eller passord på steder hvor uvedkommende kan få tak i dem. 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

6 av 10 nordmenn er lite interessert i å lære seg om sikkerhet på nett. Foto: iStock.
6 av 10 nordmenn er lite interessert i å lære seg om sikkerhet på nett. Foto: iStock.
Last ned bilde

Om Frende Forsikring

Frende Forsikring
Frende Forsikring
Jonsvollsgaten 2
5011 Bergen

55 15 36 00https://www.frende.no

Frende Forsikring har Norges mest fornøyde forsikringskunder og det beste skadeoppgjøret (EPSI 2020). Vi bryr oss litt ekstra om deg, ditt og dine! 

Helnorske Frende eies av solide sparebanker og brannkasser og har rådgivere landet rundt. Vi har over 300 ansatte ved hovedkontoret i Bergen, og rundt 270.000 privat- og bedriftskunder med forsikringsløsninger innen skadeforsikring og livsforsikring.

Følg pressemeldinger fra Frende Forsikring

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Frende Forsikring på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Frende Forsikring

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom