NAF

Nesten halvparten av alle bilister støtter bomrabatt for elbiler

Del
Lave bompenger er den aller viktigste elbilfordelen for folk, viser en ny undersøkelse fra NAF. Selv hver tredje bensin- og dieselbilist er enig i at elbilistene bør ha rabatterte priser i bomstasjonene.
Bompenge-rabatten for elbiler har sterk oppslutning, viser undersøkelse fra NAF (Foto: NAF)
Bompenge-rabatten for elbiler har sterk oppslutning, viser undersøkelse fra NAF (Foto: NAF)

I NAFs elbilmonitor, som nylig ble gjennomført av Norstat på vegne av NAF, støtter 43 prosent av alle bilister opp om rabatt på bompenger for elbiler. Like bak følger lave avgifter på kjøp av ny elbil, med en oppslutning på 42 prosent.

- At tre av fire elbilister er positive til bompengerabatten er kanskje ikke så overraskende. Det overrasket oss mer at så mange som én av tre fossilbilister mener at elbilrabatten i bomstasjonene er viktig, sier Ingunn Handagard, pressesjef i NAF.

Svakest ut av elbilfordelene kommer rabatterte ferjepriser og tilgang til kollektivfeltet.

Handagard mener at politikerne må være mer oppmerksomme på hvor viktig bompengerabatten for elbiler er for gjennomføringen av det grønne skiftet.

Må dekke tapte elbil-inntekter

Fra nyttår åpnet regjeringen for å øke bompengene for elbiler til opptil 70 prosent av ordinær takst. Til da var andelen på 50 prosent. Handagard mener regjeringen kunne valgt en annen vei på bompenger.

- Med en raskt voksende elbilpark går inntektene i bomringene ned. Regjeringens svar er å skru opp takstene. Vi i NAF mener det er feil vei å gå. Framfor å stadig skru opp takstene burde staten dekke det inntektstapet som følger med elbilene. Da kan satsene for elbilistene holdes nede, samtidig som man unngår å sende regninga videre til andre bilister, sier Ingunn Handagard.

Tabell: Andel respondenter med elbil og fossilbil som svarer at saken er én av tre viktige, politisk bestemte elbilfordeler.

Elbilister

Fossil bil

Total*

Lav eller ingen moms

64 %

31 %

38 %

Lav eller ingen kjøpsavgift

65 %

36 %

42 %

Lav eller ingen omregistreringsavgift

36 %

21 %

24 %

Lav eller ingen trafikkforsikringsavgift (årsavgift)

52 %

28 %

33 %

Innbyttebonus fra fossil til elbil

29 %

37 %

35 %

Lave eller ingen bompenger

76 %

35 %

43 %

Billigere ferje

24 %

12 %

14 %

Lave eller ingen parkeringsavgifter

45 %

27 %

31 %

Tilgang til kollektivfelt

24 %

12 %

15 %

Lav eller ingen veiavgift

60 %

29 %

38 %

Totalt antall spurte

996

851

1847

 

Kilde: NAF Elbilmonitor, januar 2023.

*I total-tallene er respondenter med elbil er gitt en vekt på 21 prosent, og de med bensin-dieselbil gitt en vekt på 79 prosent, i tråd med andelen elbiler/fossilbiler på veiene.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Bompenge-rabatten for elbiler har sterk oppslutning, viser undersøkelse fra NAF (Foto: NAF)
Bompenge-rabatten for elbiler har sterk oppslutning, viser undersøkelse fra NAF (Foto: NAF)
Last ned bilde

Om NAF

NAF
NAF
Skippergata 4
0152 Oslo

23 21 31 00http://www.naf.no

Hver tiende nordmann og 25 prosent av alle personbileiere er medlem i NAF. Dette gjør oss til Nordens største interesse- og forbrukerorganisasjon med nærmere 500 000 medlemmer. Organisasjonen er landsomfattende med 68 lokalavdelinger, 450 ansatte og ca. 2000 frivillige. NAF er en engasjert og markant samfunnsaktør som arbeider aktivt for at norske trafikanter skal kunne reise sikkert, effektivt og miljøvennlig. NAFs virksomhet omfatter kontroll og testing av biler ved 44 NAF-sentre, trafikkopplæring, veihjelp, reise, handel, juridisk bistand og forbrukerrådgivning m.m. Etter avtale med Vegdirektoratet driver NAF 27 øvingsbaner i Norge.

Følg pressemeldinger fra NAF

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NAF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra NAF

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom