FINN.no

Nesten 1,5 millioner nordmenn har gitt noe brukt til jul

Del

Stadig flere nordmenn ønsker å både gi og få noe brukt til jul. Ferske tall fra en undersøkelse gjort av Norstat for FINN, viser at en av tre nordmenn over 18 år har gitt bort brukte julegaver.

GIR BRUKT TIL JUL: Å gi brukt til jul blir stadig mer populært, viser en fersk undersøkelse FINN har gjort i samarbeid med Getty. (Foto: Getty Images).
GIR BRUKT TIL JUL: Å gi brukt til jul blir stadig mer populært, viser en fersk undersøkelse FINN har gjort i samarbeid med Getty. (Foto: Getty Images).

Nordmenn blir stadig mer positive til å både gi og få noe brukt til jul, viser en undersøkelse FINN har gjort i samarbeid med Norstat for fjerde år på rad. 

Enda flere har gitt en brukt gave
Årets undersøkelse viser at 32 prosent er positive til å gi brukte julegaver og nærmere 40 prosent er positive til å få, noe som er oppgang fra i fjor. 

I tillegg har hele 35 prosent svart at de har gitt en brukt gave til jul, noe som er en økning på over 30 prosent sett mot 2020.

- Det er utrolig positivt å se at brukt blir stadig mer akseptert, at folk blir mer bevisste på gjenbruk og at vi bruker FINN og andre bruktmarkedsplasser til å handle julegaver. At hele 1 av 3 også har gitt en brukt julegave, er jo helt fantastisk,  sier Kathrine Opshaug Bakke, bruktmarkedsekspert og leder for FINN torget. 

Hun tror pandemien og tøffere økonomiske tider for mange kan spille en rolle i utviklingen man nå ser. 

 - I likhet med 2020 har 2021 også vært et annerledes og tøft år, og mange har fått øynene opp for hvordan vi bruker tiden og ressursene våre. Jeg tror vi kommer til å se smartere forbruk der det å kjøpe og gi bort brukt blir sett på som et reelt alternativ til å kjøpe nytt, både på grunn av miljø, men også rent økonomisk. 

Dette vil vi gi og få brukt
Det er særlig aldersgruppen 15 til 39 år som er positive til å få brukte julegaver, med godt over 40 prosent som svarer at de er positive til å få noe brukt til jul. 

Undersøkelsen viser også at spill og bøker, ting til hjemmet, møbler og sportsutstyr er de mest populære tingene å ønske seg brukt. 

Når det gjelder å gi noe brukt, så er det også aldersgruppen 15 til 39 år som er mest positive, og særlig de mellom 30 og 39 år. I år svarer over 40 prosent i denne aldersgruppen at de er positive til å gi en brukt gave, som er en økning på 14 prosent fra i fjor. 

I forhold til hva man ønsker å gi bort brukt, så er også spill og bøker, sportsutstyr og ting til hjemmet en favoritt, men leker kommer også høyt på listen.

- Spill og bøker er veldig populære gaver, som ofte faller i smak, det er vanskelig å trå feil der. Og så kan man jo gjøre skikkelig gode kupp på møbler, ting til hjemmet, leker og sportsutstyr. Gjør man litt research og vet hva man skal ha, så kan man finne brukte ting som er like bra som nye, og rimeligere, sier Opshaug Bakke.


SI AT VI ØNSKER OSS BRUKT: Ifølge Kathrine Opshaug Bakke, bruktmarkedsekspert og leder for FINN torget, er det mye enklere å gi en brukt julegave når man vet at mottaker ønsker seg en brukt gave (Foto: Caroline Roka/FINN). 

Bekymret hva mottaker vil synes
Kun 20 prosent av respondentene på årets undersøkelse er negative til å gi en brukt gave. Og på spørsmål om hva som er grunnen til dette, svarer 60 prosent at de er usikre på hva mottakeren vil synes om gaven, mens 46 prosent svarer at de synes det er vanskelig å vite hva som er greit å gi bort brukt.

- Dette viser viktigheten av å snakke høyt om at man ønsker seg brukt til jul. Våre undersøkelser viser at det har en klar effekt. Jo tydeligere man er overfor omgivelsene om at man synes det er positivt med en brukt gave, og gjerne kommer med noen konkrete ønsker, jo enklere er det for de du er glad i å finne noe fint til deg på de ulike bruktmarkedene, sier Opshaug Bakke:

- Og er man usikker, kan man ta utgangspunkt i listene som kom frem i årets undersøkelse: spill, bøker, ting til hjemmet, sportsutstyr, leker og lignende er kjempefine brukte gaver.

Opshaug Bakke mener det å gi bort en brukt julegave også viser at gavegiveren bryr seg om mottakeren.

– Det tar gjerne litt tid å jakte en passende bruktskatt på FINN, og sjansen for å finne noe unikt er stor. Å kjøpe brukt har etter hvert blitt ganske trendy i de fleste miljøer, og det signaliserer også et samfunnsengasjement og ønske om å bidra smart og positivt. Det er med andre ord masse omsorg på alle nivå, når vi gir bort gaver vi har funnet i bruktmarkedet, sier hun.

*Om undersøkelsen:
Gjennomført av Norstat på vegne av FINN  blant et representativt utvalg på 1005 menn og kvinner i Norge, fra 15-99 år. Feltperiode: uke 44 i 2021.

 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

GIR BRUKT TIL JUL: Å gi brukt til jul blir stadig mer populært, viser en fersk undersøkelse FINN har gjort i samarbeid med Getty. (Foto: Getty Images).
GIR BRUKT TIL JUL: Å gi brukt til jul blir stadig mer populært, viser en fersk undersøkelse FINN har gjort i samarbeid med Getty. (Foto: Getty Images).
Last ned bilde
Kathrine Opshaug Bakke, bruktmarkedsekspert og leder for FINN torget (foto: Caroline Roka/FINN).
Kathrine Opshaug Bakke, bruktmarkedsekspert og leder for FINN torget (foto: Caroline Roka/FINN).
Last ned bilde

Om FINN.no

FINN.no
FINN.no
Grensen 5-7
0159 Oslo

+47 22 86 44 10http://www.finn.no

Vi er der for deg når du skal selge boligen din, når du er på jakt etter en pent brukt sofa, når du er moden for et karriereskift, hvis du finner ut at du vil bytte bil, reise på ferie eller leie hytte til påsken; vi er der for de fleste anledninger. 

FINN er Norges største markedsplass, og skal du kjøpe eller selge, stort eller smått, så er FINN stedet. 

Vil du vite mer om menneskene bak produktet FINN, og litt om hva vi driver med, så besøk oss gjerne på vår inspirasjons- og innholdsside FINNspirasjon, eller på Jobbifinn.finn.no.

Følg pressemeldinger fra FINN.no

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra FINN.no på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra FINN.no

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom